BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: NEZAVISNI ISTODOBNO I SNAŽNI I „NEPOVEZIVI“

By | 15. travnja 2017.

(Predizborna matematika 11)

 

U Brodsko-posavskoj županiji na prvi pogled imamo slabije razvijenu nezavisnu scenu. Imamo nezavisnu listu Mirka Duspare (u međuvremenu zapravo registrirana kao stranka Mirko Duspara – nezavisna lista) koja je na vlasti u središtu županije, Slavonskom Brodu, ali on je svoj uzlet doživio preko HSP-a kojeg je napustio kad je već postao utjecajni lokalni političar i gradonačelnik. Slično Stipi Petrini i on je uoči prošlih lokalnih izbora pokrenuo neke nezavisne liste u okolnim općinama koje su mu donijele dodatne glasove i na županijskoj razini, prije svega lista u Gornjoj Vrbi, gdje načelnik Ivan Vuleta vodi Dusparinu podružnicu.

Dusparina je nezavisna lista u Slavonskom Brodu osvojila za gradsko vijeće 6.006 glasova (28,46%), dok je za županijsku skupštinu dobila 400 glasova manje, točnije 5.396 glasova. Budući da je njegova županijska nezavisna lista osvojila ukupno 8.509 glasova (13,44%), možemo pogledati gdje je dobila veći dio od dodatnih 3.000 glasova. U Gornjoj Vrbi spomenuta nezavisna lista s njime povezana osvojila je 426 glasova (35,15%) za općinsko vijeće, a čak 462 glasa za njegovu županijsku listu. Za svoje općinsko vijeće dosta su glasova osvojile dvije nezavisne liste u Brodskom Stupniku (323 glasa ili 22,67% i 96 glasova ili 6,74%), a za Dusparinu županijsku „poslale“ su solidnih 215 glasova, pa možemo reći da je bilo određene labavije sinergijske povezanosti. Dvije su nezavisne liste bile i u Klakaru od kojih je bolja osvojila 237 glasova (21,27%), a slabija točno 100 glasova (8,98%). Budući da su županijskoj Dusparinoj listi došla čak 274 glasa, možemo zaključiti da je jača lista bila s njime dobro sinergijski povezana.

Solidna je bila i nezavisna lista u Garčinu s 384 glasa (17,67%), ali ta lista nije „radila“ za Dusparu, jer su na županiji završila samo 143 glasa. Slično je i s listom iz Slavonskog Šamca (156 glasova ili 16,05%) odakle su na županijsku listu „stigla“ tek 64 glasa.

 

 

Jedina općina u kojoj nije bilo nezavisnih lista, ali je na Dusparinu županijsku listu došlo odličnih 358 glasova je Sibinj. Iz ostalih općina, pa čak i slavonskobrodskih „predgrađa“ (poput Bebrine i Podcrkavlja), nije došao značajan broj glasova, pa možemo zaključiti da Mirko Duspara nema utjecaj izvan Slavonskog Broda i nekoliko općina u kojima je razvio svoje nezavisne liste – podružnice. Budući da su se u međuvremenu dogodila stranačka preslagivanja, vidjet ćemo hoće li mu to povećati potencijal na sljedećim izborima iz prostora HSP AS-a i HDSSB-a, pogotovo sad kad je registrirao stranku sa svojim imenom. Ali utjecaj na zapadnom dijelu županije zasigurno neće lako ostvariti, jer je i na zadnjim izborima tamo bio na razini „statističke pogreške“ (Nova Gradiška mu je udijelila 92 glasa ili 1,58%).

 

Pojedinačna velika snaga nezavisnih lista i moguća nekompatibilnost za udruživanje

U Slavonsko-brodskoj županiji bila je i pobjednička nezavisna lista u Gundincima (31,01%), ali su se dogodili prijevremeni izbori 2015. godine kada se ta lista jednostavno ugasila (ni ova lista nije imala poveznicu s Dusparinom županijskom listom), pa je na „popravnim“ izborima pobijedio HDZ.

Naravno, iz ove je županije i nezavisna lista Ružice Vukovac iz Velike Kopanice (48,74%) koja se priključila na parlamentarnim izborima Mostu nezavisnih lista. Trebat će vidjeti u kojem obliku će ona sada na izbore i hoće li pokušati ići na široko povezivanje nezavisnih bez stranačkog predznaka (doslovno od Okučana do Slavonskog Šamca) ili na suženu stranačku listu Mosta.

Zanimljivost ove županije je u tome što je od 11 jedinica lokalne samouprave koje su nekad obuhvaćale bivšu Općinu Novu Gradišku, nezavisna lista bila samo u Okučanima s odličnih 458 glasova ili 25,35%. Nova Gradiška i ostalih devet okolnih općina uopće nisu imali nezavisne liste na redovnim lokalnim izborima 2013. godine, ali se promjena ipak dogodila prije redovnih lokalnih izbora. Naime, prijevremeni izbori održani su 20. ožujka 2016. godine, a nezavisnu je listu pokrenuo bivši gradonačelnik i bivši član HDZ-a Željko Bigović te ostvario treći rezultat (odmah iza SDP-ove i HDZ-ove koalicije) s osvojenih 1.016 glasova ili 21,89%. Hoće li ta nova nezavisna lista biti na redovnim lokalnim izborima snažnija i može li „uhvatiti“ drugi krug, koji onda može značiti i pobjedu, u ovom je trenutku teško prognozirati, ali da će se ravnopravna borba voditi na relaciji SDP – HDZ – nezavisna lista, to je sasvim očekivano.

 

 

Iako je na prvi pogled ova županija djelovala kao slabija po zastupljenosti i potencijalu nezavisnih, zapravo i nije tako. Samo su dva grada u ovoj županiji (Slavonski Brod i Nova Gradiška) i oba mogu nakon izbora pripasti nezavisnim listama. Ako tome dodamo i dvije-tri općine u kojima se također može pretpostaviti borba za pobjedu nezavisnih (Gornja Vrba, Brodski Stupnik, Velika Kopanica), pa ako se ponove kvalitetni rezultati od 15, 20, pa i više od 25% u još tri-četiri općine (Okučani, Klakar, Garčin, Slavonski Šamac) te nas iznenade i neke nove mlađe nezavisne inicijative, zapravo utjecaj nezavisnih lista može biti presudan. Pojedinačni rezultat nezavisnih u ovoj županiji tako može biti iznadprosječan, no tu imamo i jedan „mali problem“ za županijsku razinu. Osim liste Mirka Duspare, ovdje se može dogoditi još nezavisnih županijskih platformi, pa i samostalnih i neumreženih nezavisnih lista. Tu imamo primjer različitosti nicanja nezavisnih lista koje ne moraju nužno biti kompatibilne i raspoložene za zajednički županijski izlazak na izbore.

U Brodsko-posavskoj županiji po broju grado/načelnika poslije lokalnih izbora dominirao je HDZ (11 od 28). Moramo znati i to da je SDP od 28 gradova/općina u ovoj županiji na redovnim lokalnim izborima 2013. pobijedio (i to u drugom krugu!) u samo dvije male općine: u Oprisavcima (samostalno) i u Bukovlju (u koaliciji s HNS-om)! Naknadno, na prijevremenim izborima pobijedili su u Novoj Gradiški, zahvaljujući podijeli u HDZ-u. Istodobno SDP je na županijskoj razini (u koaliciji s HNS-om) treća politička opcija s 13,24% te je gotovo poravnat s drugim mjestom Dusparine županijske nezavisne liste. Osim gradsko/općinske nezavisne liste Mirka Duspare, koja je pobijedila u Slavonskom Brodu i Gornjoj Vrbi, i nezavisnih lista iz Velike Kopanice i Gundinaca (naknadno na prijevremenim izborima pobijedio HDZ), šest je načelnika imao HSS (Vrbje, Dragalić, Staro Petrovo Selo, Nova Kapela, Oriovac i Brodski Stupnik). Po jednog načelnika imali su HSP AS (Sibinj), HSP (Podcrkavlje), HSLS (Rešetari), HDSSB (Sikirevci) i HNS (Slavosnki Šamac).

Redoslijed po broju mandata je, dakle, bio sljedeći: HDZ (11), HSS (6), nezavisni (4), SDP (2), HSP AS, HSP, HSLS, HDSSB i HNS (po jedan načelnik). Redoslijed po snazi je svakako bio HDZ, nezavisni, HSS… Ali, pobijede li nezavisni kandidati u Slavonskom Brodu (Mirko Duspara) i Novoj Gradiški (Željko Bigović) te u još nekoliko općina (Ružica Vukovac u Velika Kopanici, Ivan Vuleta u Gornjoj Vrbi, itd.), nezavisni će biti najjača politička snaga pojedinačno gledano u gradovima/općinama (s najvećim proračunima), iako će na županijskoj razini možda biti tek „ukras demokracije“ u odnosu na HDZ-ovu sinergijsku dominaciju.

S obzirom na događanja u HSS-u, HDSSB-u i HSP AS-u, postoji čak i mogućnost da u ovoj županiji na sljedećim lokalnim izborima, osim HDZ-a, pobjede u gradovima/općinama odnesu samo nezavisni (i poneki HSS-ovac). Neće biti nikakvo iznenađenje ako nakon 21. svibnja i sam SDP ostane bez ijednog grado/načelnika u Brodsko-posavskoj županiji! Pratit ćemo stoga hoće li se dio biračkog potencijala „raskoljenih“ stranaka preliti nezavisnim listama i hoće li nezavisne liste u Novoj Gradiški i Okučanima isprovocirati trend nicanja nezavisnih inicijativa i u drugim općininama zapadnog dijela županije.

Kad se tako iščitaju odnosi na političkoj brodsko-posavskoj sceni, zapravo čak i neumrežene nezavisne inicijative možda će biti jedina ozbiljna alternativa HDZ-u!

Podijelite:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone