KOMPARATIVNA ANALIZA LOKALNIH IZBORA 2013. I 2017.: MILAN BANDIĆ PROTIV “BANDIĆ MILANA”

By | 18. kolovoza 2017.

(Poslijeizborna matematika 10)

 

Milan Bandić je (opet) pobijedio u glavnom gradu i to treba respektirati. Ono što nas zanima (kad na temelju lokalnih izbora kao najveće ankete promatramo stanje na političkoj sceni i procjenjujemo potencijal neke opcije i za druge izborne razine) pitanje je ima li stranka BM 365 barem dio potencijala svojeg jedinog prvog i pravog nositelja. Može li se stranka uopće razvijati ako joj naziv daje jedan njezin član ustupanjem svojeg osobnog imena? Možemo li zamisliti da zbog neslaganja s osobom Milanom Bandićem strankom “Bandić Milan” upravlja netko drugi?

Problem kvazistranaka s nositeljem kao “vlasnikom” je u tome što nitko tko želi imati svoje izgrađeno političko “ja” ne pristupa takvim strankama. Dok u HSLS-u, HSS-u, HDSSB-u, IDS-u, SDP-u i HDZ-u možete zamisliti sukob “jakih” pojedinaca, vi ga u strankama poput MB 365, ŽK – HGS, DB – NL ili DM – NL ne možete ni zamisliti (Hrvatska građanska stranka ima ispred dodatak imena Željka Keruma, a registrirane “nezavisne liste” Damira Bajsa i Mirka Duspare imaju njihova imena u nazivu stranke). Ili bi taj “jaki” pojedinac odmah bio udaljen čim bi pokazao aspiraciju na prvo mjesto ili bi, u slučaju pobjede, mijenjao naziv, statut i sastav stranke (što je isto kao i osnivanje nove).

Registriranje stranaka koje su zapravo nezavisne liste s jasnim nositeljem u nazivu stranke/liste ukazuje na slabost našeg zakonodavstva. Prednost koje u izborima imaju stranke tjera mnoge osnivače nezavisnih lista da ih registriraju na način na koji oni to izvorno čak i ne žele (npr. Nezavisna lista Stipe Petrine, NLSP). Ali kad se već formalno registriraju, da bi u svojim sredinama bile ravnopravne strankama u izbornom procesu, onda im ta formalna razina daje pravo kandidiranja i u drugim mjestima, pa neke popuste tom (iza)zovu. I uglavnom uđu u začarani krug identiteta. U izvornom mjestu dobro prolaze, a u mjestima na koja se šire u pravilu su prosječni ili čak marginalni. Logično, jer nitko ne želi da lokalni čelnik susjedne im općine ili grada upravlja njihovom sredinom preko svoje liste-stranke. Taj problem/fenomen dogodio se čak i Mostu nezavisnih lista, iako u nazivu nema osobno ime, ali je, zbog javne percepcije o zarobljenosti u snažni metkovski pečat, učinak bio identičan (pa čak i teži, jer nije donio pobjedu čak ni u samom mjestu-izvoru, što Bandiću, Duspari i Petrini jest)!

Čini se, prema sadašnjem izbornom zakonodavstvu, da bi u Hrvatskoj moglo niknuti 556 nezavisnih lista registriranih u formi stranke (u svim gradovima i općinama!), kako bi bile ravnopravne u izbornom procesu (ali kako svaka ne zna hoće li biti pobjednička, onda bismo mogli reći da ih može nići i na tisuće, pa bi se paradoks samo povećao).

I dok nezavisne liste registracijom u formi stranke traže izlaz iz izborne neravnopravnosti, klasične stranke im ga dodatno otežavaju time što sve više svoje vlastite članove kandidiraju kao “kandidate grupe građana” kako bi iskoristile dobar javni glas nezavisnih, naspram zasićenja javnosti strankama i stranačkim poslušnicima.

Milan Bandić je rekao da će iz naziva stranke BM 365 povući svoje osobno ime i tako najavio prijelaz iz registrirane svoje osobne nezavisne liste u klasičnu stranku (ili barem u nešto njoj nalik), ali se pitamo je li za taj potez već kasno. Javnost naime već zna tko je “vlasnik” te političke strukture. I ne želi takvu strukturu kao pobjedničku u “svojem dvorištu”. Možda je zbog ovog posljednjeg Milan Bandić to i najavio, ali je vjerojatno zakasnio. Naime, tu je poruku i on sam mogao iščitati iz rezultata lokalnih izbora koje ćemo sada prikazati.

Milan Bandić je pobijedio u najvećoj i najvažnijoj jedinici lokalne samouprave – gradu Zagrebu. On voli reći da ima drugu najvažniju izvršnu poziciju u zemlji. I to je točno. Posljednjom pobjedom pokazao je moć pobjeđivanja u gradu Zagrebu i kad se anketno čini da je napokon na rubu poraza. No, sve to što je on u Zagrebu, njegova stranka ili stranka s njegovim imenom nije već u susjednoj Svetoj Nedelji ili mislite da je rezultat od 6,37% optimističan za pobjednika u glavnom gradu? A u Svetoj Nedelji je pobijedio neki drugi – nezavisni kandidat!

Ako izdvojimo male sredine kao što su Rugvica (17,92%), Pisarovina (16,45%) i Brckovljani (15,74%), rezultati stranke BM 365 u Zagrebačkoj županiji (zagrebačkom prstenu) za Milana Bandića kao osobu-političara su marginalni. Oni bi možda bili zanimljivi nekoj novoj stranci kao stvarnoj stranačkoj organizaciji, ali ne i pobjedniku izbora u glavnom gradu. Uostalom, pogledajmo: Ivanić Grad 5,89%, Sveta Nedelja 6,37%, Križ 6,50%, Kloštar Ivanić 6,98%, Samobor 8,19%, Dubrava 8,80%, Brdovec 9,07%, Bistra 9,27%, Jakovlje 10,01%, Dugo Selo 10,60%, Velika Gorica 11,70% i Sveti Ivan Zelina 12,49%.

A ovo su najbolji rezultati stranke BM 365 u nekoj od županija u samostalnim izlascima (jer izlazak u koalicijama sa pet ili sedam stranaka, pri čemu si četvrta ili šesta stranka nije mjerljiv), onda je najava povlačenja osobnog imena iz naziva stranke logična. U susjednoj Krapinsko-zagorskoj županiji stranka BM 365 osvojila je jednog jedinog općinskog vijećnika, i to u Velikom Trgovišću (7,21%), dok su ostali rezultati sljedeći: Krapina 4,00%, Zlatar 4,09%, Zabok 4,53% i Marija Bistrica 5,57% (nedovoljno za vijećnika čak i u općini zavjetnog zagrebačkog hodočašća na koje Milan Bandić redovito ide, što uvijek bude i javno vidljivo).

A ovi su rezultati (osim prikazane Zagrebačke županije) opet najbolji u Hrvatskoj za stranku BM 365! Jer u Sisačko-moslavačkoj županiji imamo sljedeće rezultate: Sisak 3,71% (čak i kao koalicija kojoj je koalicijski nositelj bila stranka BM 365), Glina 3,91% i Popovača 4,47%.

U ostatku Hrvatske imamo izlazak u Đakovu (1,92%) i Slavonskom Brodu (3,66%). Mislim da i ta dva rezultata jasno pokazuju zbog čega je Milan Bandić najavio moguće povlačenje svojeg imena iz naziva stranke. Porazno je za ime pobjednika zagrebačkih izbora da mu ime u nekom drugom gradu osvoji 1,92% glasova.

Čak i na tako malom uzorku vidljiv je još jedan naznačeni problem takvih “privatnih” stranaka – neulazak relevantnih jakih političkih osobnosti, čak ni na malim gradskim i općinskim razinama (čak takve osobnosti lakše stanu na listu samog Milana Bandića u Zagrebu, negoli da nose njegovu stranačku listu u Dugom Selu!). Ako lista koju predvodi stranka BM 365 u Sisku dobije samo 3,71% glasova, a kandidat za gradonačelnika tek “statističku pogrešku” od 1,24%, onda je sve jasno: lokalna imena nisu zaslužna čak niti za taj skromni rezultat liste, nego je to čisti rezultat imena Milana Bandića. A tako je i u Drnišu gdje je lista dobila 6,59%, a kandidat 5,78% i u Bošnjacima gdje je lista osvojila 7,25%, a kandidat 6,49%. Poučak je jasan: ili Milan Bandić kao pobjednik u glavnom gradu ne smije svoje ime izlagati rezultatima od 3% ili stranka mora naći lokalna jaka imena koja na izbore idu osobno, a ne kao “vazali” tuđeg imena i prezimena. U oba slučaja zaključak je isti: ime Milana Bandića ne omogućava stranci BM 365 nikakvu startnu prednost nigdje osim u Zagrebu.

Radi korektnosti spomenimo da je stranka BM 365 osvojila po jednog vijećnika u Draganiću (11,76%), Zmijavcima (10,12%), Bošnjacima (7,25%), Drnišu (6,59%) i Vukovaru (5,27%). Isto tako spomenimo da se stranka BM 365 koalicijski pridružila SDP-u u pobijedi u Gunji, Tuhlju i Oroslavlju, HDZ-u u Zaprešiću i Reformistima u Petrinji. No, svi ti marginalni vijećnički mandati koji stanu u dvije kraće rečenice, sve to skupa premalo je i gotovo ponižavajuće za nekog tko pobjeđuje u glavnom gradu.

Pred Milanom Bandićem je dvojba: ukloniti ime iz stranke koja ni približno ne potvrđuje njegov osobni rezultat ili ugasiti stranku koja ne produžava život svojem glavnom utemeljitelju izvan samog grada Zagreba. Ovisno o tome kako će Milan Bandić odgovoriti na sljedeće pitanje, znat ćemo što će se dogoditi s “Bandić Milan 365 – strankom rada i solidarnosti”: Je li Milan Bandić teret stranke “Bandić Milan” ili je stranka “Bandić Milan” teret samom Milanu Bandiću?

Podijelite:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone