KOMPARATIVNA ANALIZA LOKALNIH IZBORA 2013. I 2017.: KERUM, DUSPARA I BAJS – OSOBE ILI STRANKE?

By | 11. kolovoza 2017.

(Poslijeizborna matematika 9)

 

Na posljednjim lokalnim izborima pet je osoba-stranaka postiglo rezultat koji je uočljiv kao osobni uspjeh, a to su Milan Bandić, Radimir Čačić, Damir Bajs, Mirko Duspara i Željko Kerum. Njihov rezultat treba promatrati s jedne strane kao osobni uspjeh, a s druge strane treba pogledati imaju li njihove stranke (ili registrirane nezavisne liste) potencijal koji nadilazi njihov osobni uspjeh.

 

Željko Kerum i/ili Hrvatska građanska stranka

U ovoj petorci najslabije je na kraju prošao Željko Kerum, pa krenimo s njim. Kao svojevrsni povratnik uspio je kao vodeći ući u drugi krug izbora za splitskog gradonačelnika (30,40%), ali je ipak ostao “samo drugi”. Njegova lista za gradsko vijeće (u koaliciji s lokalnom strankom Popravi grad – Nova generacija) osvojila je 19,20% te dobila 8 vijećnika. No, Željko Kerum ima stranku (Željko Kerum – Hrvatska građanska stranka) koja je na lokalne izbore izašla još samo na županijskoj razini i osvojila 12,02% glasova ili 7 županijskih vijećnika. I to je sve.

Prije četiri godine zapravo su bili slabiji (i na županijskoj i na gradskoj razini koalirali su s HSS-om i SU-om te dobili županijskih 10,17% ili 7 vijećnika, odnosno 12,41% ili 5 gradskih vijećnika), a tada su kao stranka izašli i u Solinu te dobili 3,47% (nositelj je bio Jakov Kerum). Međutim, sve to pokazuje da stranka HGS zapravo ne postoji kao relevantna organizacija. Sve je to samo Željko Kerum, nemoćan da u bilo kojem gradu ili općini uspostavi listu za prijelaz praga. Stoga nam se čini da je ovo bio samo osobni pokušaj povratka Željka Keruma, a budući da se Željko Kerum nije vratio predviđamo da je to ujedno i zadnji “utješni” rezultat njegove osobne stranke. Na sljedećim lokalnim izborima (kao ni bilo kojim drugima) pretpostavljamo da HGS-a neće biti kao relevantne političke opcije.

 

Mirko Duspara – osoba ili stranka?

Mirko Duspara je obranio poziciju slavonskobrodskog gradonačelnika. Za ove izbore registrirao je i svoju nezavisnu listu kao stranku “Duspara Mirko – nezavisna lista”. Prošli je puta kao nositelj kandidacijske liste grupe birača donio 10 vijećnika (28,46%) te sve to preslikao i na županijsku razinu osvojivši 6 vijećnika (13,44%). Sada je njegova registrirana nezavisna lista (stranka) dobila 11 gradskih (34,97%) i 8 županijskih vijećnika (18,51%).

Osim što je blago narasla na županijskoj i slabvonskobrodskoj razini nezavisna lista (sada kao stranka) Mirka Duspare taktički je (birajući lokalne, a ne parlamentarne izbore) napravila i korak prema županijskom umrežavaju. Izbor nekoliko kvalitetnih nositelja u svojim općinama donio joj je pobjedu u općini Gornja Vrba (načelnik Ivan Vuleta), kao i odlične rezultate u Klakaru (33,05%) i Gornjim Bogićevcima (26,22%) te slabije rezultate u Brodskom Stupniku (12,24%), Novoj Kapeli (11,82%) i Podcrkavlju (11,57%). Podbacila je samo jedna njegova lista – ona u Oriovcu (4,60%).

Izlazak u osam mjesta te dvije pobjede, dva odlična, tri prosječna i jedan loš rezultat, čini se kao dobar učinak. Ključno je pak pitanje je li to ujedno i limit županijske nezavisne liste kao stranke pod imenom jedne osobe, jer nezavisni vole biti nezavisni u vlastitom mjestu. To na neki način pokazuje i rezultat pobjednika (osim samog Duspare) u Gornjoj Vrbi. Stranka “Duspara Mirko – nezavisna lista” dobila je 52,42% glasova, a kandidat za načelnika Ivan Vuleta znatno više: 58,47%. S druge strane lista za općinsko vijeće u Brodskom Stupniku dobila je “Dusparinih” limitiranih 12,24%, dok je kandidat za načelnika dobio samo 7,67%. Pred Mirakom Dusparom je stoga sada ključno pitanje: širiti liste na vlastitom imenu (i dobivati rezultate kao u Brodskom Stupniku) ili tražiti povezivanje s onima čije ime samostalno nosi pobjedu u svojim mjestima i koji će, nužno, nadići ime njegove personalno imenovane liste/stranke.

 

Damir Bajs – osobno ime liste, a stranačko koalicijsko ponašanje

Možda slične dvojbe ima i Damir Bajs. On je na svojem imenu izgradio kombinacije koje su mu osigurale pobjedu kao kandidatu za župana. Tehnički je i on registrirao svoju osobnu listu kao stranku (Damir Bajs – nezavisna lista). Ali on osobno nije krenuo u osvajanje nekog grada, nego županije, pa se odmah ponašao kao klasična stranka, a ne nezavisna lista (što je bio dominantni pristup Mirka Duspare). To se vidi po tome što je Bajs predvodio klasičnu stranačku koaliciju s 8 stranaka na županijskoj razini (dok je Duspara uspješno izbjegavao koalicije). Dobio je 37,19% i 17 vijećnika te u prvom krugu pobijedio za župana (52,05%).

Pod imenom njegove liste/stranke pobijedio je u Velikoj Pisanici Fredi Pali, ali moramo znati da je Fredi Pali i bio načelnik (na prethodnim lokalnim izborima kao HSS-ov kandidat). Koalicijski je lista Damira Bajsa participirala i u pobjedi kandidata Nezavisnih seljaka Hrvatske Željka Mavrina. Koalicijski (uglavnom s više stranaka) postigla je sljedeće rezultate: Veliko Trojstvo (23,49%), Ivanska (19,28%), Garešnica (16,19%), Kapela (13,03%), Bjelovar (13,01%) i Daruvar (9,19%). Samostalno je lista/stranka postigla čak i bolje rezultate: Velika Pisanica (56,26%), Štefanje (31,07%), Veliki Grđevac (25,99%), Grubišno Polje (16,19%) i Čazma (12,24%).

Kombinirajući bivše HSS-ovce i neke druge političke opcije, Damir Bajs je postigao koalicijski rezultat sličan Dusparinom samostalnom, ali je i ovdje osnovno pitanje što bi se dogodilo da Damir Bajs sam ne pobijedi sljedeći puta za neku od izvršnih funkcija (kao kandidat za župana ili nekog većeg grada u županiji)? Kao i u Dusparinu slučaju, lista dominantno ovisi o njemu i njegovim sljedećim potezima.

Od pet nositelja političkih opcija koje su ostvarile neke vidljive rezultate, zasad smo provjerili tri: Keruma, Dusparu i Bajsa. Procjenjujemo da je Kerum na zalasku te da se pod njegovim imenom i vodstvom ne može razviti gotovo nikakva relevantna politička opcija, pa više ni iznenađenje u liku njega samoga. S druge strane Mirko Duspara i Damir Bajs bili su neusporedivo manje medijski atraktivni, ali su postigli i primarne ciljeve (pobijedili smu obojica osobno), kao i određene sekundarne ciljeve (proširili su mreže svojih lista unutar svojih županija). No te liste su slabe upravo onoliko koliko ovise o imenima njih dvojice, pa će biti zanimljivo vidjeti mogu li se širiti tako da se i dalje zovu njihovim imenima. S druge strane, pretvore li se u klasične stranke, hoće li upasti u zamku nestajanja kao i mnoge male stranke. Ako je Željko Kerum vjerojatno “odsvirao” svoje ključne političke note, pitamo se hoće li Duspara i Bajs dalje “svirati” solo ili će naći način oblikovanja svojih političkih orkestara. Bez “orkestara” mogu postati dosadni i ograničeni, ali se u “orkestrima” može iscrpiti njihov potencijal. Političke zamke postoje u oba slučaja. I politička prednost se nalazi potencijalno u oba slučaja.

Sljedeći put ćemo vidjeti kako to izgleda na primjeru stranke koja je upravo takva (klasična stranka s dominantnom figurom kao “alfom i omegom” organizacije) Narodnom strankom – reformistima Radimira Čačića s jedne strane i s druge strane na primjeru najuspješnijeg političkog pojedinca u Hrvatskoj (Milana Bandića) koji sada ni sam ne zna treba li stranka njegovo ime ili njegovo ime smeta budućnosti njegove stranke.

Podijelite:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone