KOMPARATIVNA ANALIZA LOKALNIH IZBORA 2013. I 2017.: POJAVA NOVIH OPCIJA – UMJESTO ŠIRENJA, PAMETNO SE VRATILO U TOČKU ISHODIŠTA

By | 31. srpnja 2017.

(Poslijeizborna matematika 7)

 

Samo nekoliko dana nakon objave posljednjeg istraživanja biračkih preferencija (Crobarometra), prema kojima je Živi zid na trećem mjestu sa 7,6% potpore, na temelju analize rezultata lokalnih izbora jasno smo zaključili da Živi zid nije opcija s perspektivom dugoročne stabilnosti i opstojnosti. Osim protestnih “njihanja” biračkog tijela i kratkoročnog hvatanja tih glasova, Živi zid (ovakav kakav je sada, a ne vidimo da postoji ikakva naznaka nekog skoka na višu razinu) nema dugoročnu održivu uzlaznu perspektivu. Živi zid, ovakav kakav jest, nema potencijal postati nacionalna politička opcija koja će aktivno upravljati ikakvom razinom vlasti (općinskom, gradskom, nacionalnom).

Stranka Pametno, kad se pojavila za parlamentarne izbore 2015., davala je naznake ozbiljnijeg političkog projekta. Njihovi programi i 2015. i 2016. proglašavani su najboljima, a medijski prostor koji su dobivali znatno je nadilazio stvarnu relevantnost u političkim odnosima. No ni taj (ne)zasluženi medijski vjetar nije problem (uostalom dobivali su ga u određenim trenucima i OraH i Živi zid i Most), jer i mediji traže osvježenje na koje se žele “kladiti”. Pametno je najavljivano kao ozbiljna, planska, dugoročna, “mi znamo što želimo i kako to ostvariti” opcija. Jednom riječju, politička opcija s vizijom. To je zapravo bila ključna razlikovna poruka stranke Pametno u odnosu na Most.

Što kažu rezultati lokalnih izbora? Upravo sve suprotno od toga. Stranka Pametno očito nema relevantnu političku viziju, a broj izlazaka na lokalne izbore pokazuje da nema ni ljude koji znaju planirati, organizirati i realizirati korake jedne takve vizije. Na lokalnim su izborima jasno dali do znanja da je tome tako. Naime, ako je Pametno politička stranka, a ne osobno-obiteljski politički eksperiment, onda ona ne može u tri izborna ciklusa biti stranka Puljak. Lokalni izbori za stranku koja želi projektno upravljati Hrvatskom nipošto ne smiju biti izgovor za slab rezultat, a još manje takva stranka smije lokalnu komunalnu politiku smatrati niževrijednom za svoj angažman. Pametno – moramo priznati – to nikada i nije reklo, pa je čak i vrlo izgledan “napad” na Split i na lokalnim izborima pružao medijski prostor toj političkoj opciji kao onoj na kojoj treba (za)držati pozornost.

Na nama je da analitički vidimo što je za lokalne izbore pripremila stranka Pametno u Hrvatskoj, a ne supružnici Puljak u Splitu. Za Split im, naime, nije trebala stranka. Za Hrvatsku jest.

Budući da su u dva parlamentarna brza ciklusa imali dovoljno medijskog prostora (posebno 2016., kad je dio medija već bio izrazito nezadovoljan Mostom i Živim zidom, a ORaH-a više i nije bilo kao relevantnog) svatko tko se predstavlja kao ozbiljan politički “igrač” s vizijom mora znati nadahnuti tu viziju i onima izvan početnog kruga inicijatora. Medijski “aplauz” znatno olakšava vaš odlazak na teren, izaziva zanimanje koje trebate znati pozitivno iskoristiti za mobilizaciju simpatizera u članove višeg operativnog reda. Prostor i imidž koji su vam mediji besplatno dali i podigli trebate opravdati rastom strukture po svim ključnim točkama na terenu i među ključnim dotad politički umrtvljenim kapacitetima.

Pri tome trebamo znati da je za pokretanje ozbiljne strukture u svim hrvatskim gradovima dovoljno 5 do 10 osoba koje znaju što žele, a u manjim gradovima i općinama dovoljni su i okretni pojedinci. Dakle, onaj tko je dobio medijski VIP tretman i tko je mogao u Dubrovniku, Šibeniku, Zadru, Puli, Karlovcu, Varaždinu, Čakovcu, Đakovu, Vinkovcima… nazvati dvije-tri osobe i organizirati ih te kroz prezentacije dalje opravdavati taj javni vjetar u leđa (i dobivati zauzvrat još veći!) nema nikakvo pravo na ublažavanje slike rezultata koji ćemo sada prezentirati.

 

Split za sebe i samo još pet marginalnih rezultata na lokalnim izborima u cijeloj Hrvatskoj!

Pametno je u počecima naglašavalo da želi izlaziti samostalno na izbore i ponuditi nešto potpuno novo. Nakon dvije godine stranačkog djelovanja i medijskog maženja stranka Pametno izašla je samostalno na lokalne izbore u Splitu, Zagrebu i Čakovcu! U tri grada u cijeloj Hrvatskoj!

Još nekako bismo to razumjeli da su u ta tri grada imali ekipe za pobjede (pa nisu željeli trošiti ime na hvatanje ponekog vijećnika u ostalim mjestima), ali ako izađeš na lokalne izbore radi rezultata od 1,75 i 2,50% u dva od ta tri grada, onda je to znak da u svim drugim gradovima nemaš dovoljno simpatizera ni koliko ih treba za popuniti listu!

U Splitu su dobili 16,43% glasova za gradsko vijeće, ali znamo da je to zapravo dobila Marijana Puljak koja se borila za drugi krug. To je bio odličan rejting supružnika Puljak, pa eventualno i baze u Splitu, ali nipošto relevantan uzorak za propitivanje onog u što je Pametno u dvije godine izraslo u Hrvatskoj. Mjerodavni su zato rezultati u Zagrebu i Čakovcu. A tu je rezultat bio na razini onog što je u stanju dobiti i opcija “nevažećih listića”. Zagreb je završio na 1,75%. Ako je veliki grad i veliki zalogaj (iako je Pametno građanska opcija, pa bi u većim gradovima trebali dobro prolaziti), onda je rezultat u Čakovcu katastrofalan za stranku intelektualne superiornosti: 2,50%! Posljednje, osmo mjesto, od osam lista! Kako si je stranka koja puca na nacionalnu programsku stručnu superiornost mogla dopustiti da netko izlazi na izbore pod njezinim brendom zbog glasova ni pola svoje rodbine i prijatelja!?

I to je sve od Pametnog u gradovima u kojima su se oslonili na vlastite snage! Poraznije od toga je samo to što su na izbore izašli u još samo tri grada u koaliciji s tri različite stranke koje ni same nemaju nikakav prethodni izborni kapacitet veći od izbornog praga kao veličanstvenog rezultata! S Građanskom opcijom grada Osijeka (GOGO) došli su do 3,42% (deveto mjesto), a u Varaždinu su koalirali s ORaH-om da bi se dokopali 2,70% glasova (također deveto mjesto)! Samo su u Rijeci prešli prag (6,97% – peto mjesto) s lokalnom strankom Lista za Rijeku, koja bi vjerojatno slično završila i bez koalicijske pomoći Pametnog.

I to je sve od Pametnog na izborima kojima je prethodio nemjerljivo veći dvogodišnji medijski “poguranac” od stvarnog kapaciteta te stranke. Šest gradova od 556 gradova i općina. Jedan odličan rezultat (u matičnom gradu utemeljitelja) i jedan koalicijski prijelaz praga (u gradu u kojem bi to vjerojatno ostvario koalicijski partner i samostalno). I četiri katastrofalna rezultata koji jasno sugeriraju – gašenje tek osnovane stranke! Ma zapravo pet smiješnih rezultata u Hrvatskoj i odličan rezultat u matičnom gradu koji otkriva da stranka izvan Splita ne postoji.

I dok je jasno da Živi zid ne može doći do ozbiljnijeg članstva na temelju javnog ekscesionizma, čini se da utemeljitelji Pametnog ne znaju izaći iz svojeg zatvorenog intelektualizma. Naglašeni intelektualizam (stručnost) u svim drugim programskim područjima može se pokazati i kao arogancija ako se jednako tako ne prihvati činjenica da je i politiku nužno uvažavati kao disciplinu za koju je potrebna stručnost. I kao što u znanosti imao i plagijatore i ekshibicioniste koji mogu bolje prolaziti od povučenih i samozatajnih, tako se i u politici politikanti i populisti mogu bolje “prodavati” od konstruktivnih i odmjerenih. Ali to ne znači da ovi drugi nemaju obvezu (kad se već uključuju u politiku) pokazati političku okretnost i privlačnost kako bi im najprije pristupili oni koji njihove vizije žele provoditi, a zatim im i (u relevantnom postotku) dali glasove birači koji u takvoj državi žele živjeti.

Vodstvo stranke Pametno pokazalo je na lokalnim izborima potpunu terensku neorganiziranost. Umjesto da Pametno izađe iz okvira Splita, na ovim lokalnim izborima Pametno se vratilo u Split iz kratke političke ekskurzije na nacionalnu razinu. Umjesto da postanu politička galaksija u kojoj će zasjati mnoge političke zvijezde izvan matice utemeljitelja, Pametno je u samo dvije godine povuklo sve svoje čestice u točku iz koje je i krenulo.

Čini mi se da je Pametno propustilo svoju šansu da iz osobnog projekta preraste u nacionalno organiziranu relevantnu političku opciju.

Podijelite:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone