KOMPARATIVNA ANALIZA LOKALNIH IZBORA 2013. I 2017.: UVOD

By | 20. lipnja 2017.

(Poslijeizborna matematika 1)

 

Lokalni izbori završili su u svih 555 gradova i općina, gradu Zagrebu (posebni status) i svim županijama. Posljednji čin završio je u nedjelju, 18. lipnja u Starom Gradu na Hvaru, gdje se održao treći krug zbog izjednačenog rezultata u drugom krugu kada su kandidatkinja HDZ-a i nezavisni kandidat dobili isti broj glasova (721). Budući da su percepcijski (onako “na prvu”) upravo HDZ i nezavisni od mnogih analitičara i komentatora (uključujući i naš blog) prepoznati kao pravi “opipljivi” pobjednici na nacionalnom (a ne pojedinačnom) uzorku, simbolički je pravedno da se to svojevrsno “finale” dogodilo između kandidata tih dviju političkih opcija. Mrežasto najsnažnija politička struktura koja je dominirala u gotovo svim županijama i kapilarno najvitalniji suparnik koji je isto tako u svim županijama osvježavao političku scenu.

Naravno, posebno je poticajno za nezavisnu (i doduše dobrano nepovezanu i neumreženu) lokalnu scenu što je simbolika htjela da ta posljednja pobjeda pripadne upravo tom dobrodošlom političkom potencijalu u Hrvatskoj – nezavisnima. U konkretnom slučaju, posljednji i izborno najmlađi hrvatski gradonačelnik je nezavisni kandidat Antonio Škarpa.

Uz čestitke svim nezavisnim listama i kandidatima (posebno onima koji su ovi izbori bili prvi ulazak u politiku), napominjem da će projekt “Besplatna politika” i dalje biti fokusiran na dominantno nezavisnu scenu i njezine potrebe (iako nećemo imati ništa protiv da i političke stranke budu otvorene za dublji politički dijalog kojeg ćemo promicati preko “Besplatne politike”). Otvarat ćemo teme (od lokalnih do nacionalnih) koje će političkim akterima biti od interesa, a naš pristup im biti od koristi. Nećemo pratiti dnevnopolitički ritam, čak i kad se pozabavimo aktualnim temama, nego ćemo nastojati promicati određene dublje poglede na političke fenomene i teme. Uvodit ćemo i druge koautore, goste i suradnike. Dinamiku objava tekstova (za svaku temu) nastojat ćemo “ritmizirati” radi lakšeg praćenja novih nastavaka. Već sada najavljujemo da ćemo od danas objavu opsežne komparativne analize ovih lokalnih izbora s prethodnim lokalnim izborima (ali onda i svim lokalnim izborima od osamostaljenja, pa uključujući i usporedbu s parlamentarnim izborima kroz sve te ciskluse) u manjim cjelinama donositi ponedjeljkom i petkom (u pravilu do 12 sati).

Blog “Besplatna politika” nastojao je u realnom vremenu pratiti dinamiku lokalnih izbora dok su oni trajali, a sada nam je namjera, bez dnevnopolitičkog pritiska, u idućem razdoblju donijeti detaljniju analizu rezultata izbora te njihovu usporedbu s prethodnim lokalnim izborima (prvenstveno onima iz 2013. godine, a zatim se za svaku stranku “spustiti” do “nulte točke” prvih lokalnih izbora te vidjeti njezine uspone i padove od devedesetih do danas). Sve ćemo to u najavljenom ritmu (ponedjeljak-petak), objavljivati tijekom ljeta te tako iščitati sva relevantna politička kretanja na hrvatskoj političkoj sceni otkad je Hrvatska samostalna država. Završetak takve analize koju ćemo dio po dio objaviti na našim stranicama označit će i laganu transformaciju bloga u smjeru političko-analitičkog portala, otvarajući i druge teme, te uvodeći i druge koautore.

Zahvaljujemo svim medijima i novinarima na iznimno korektnom preuzimanju, komentiranju i već samom zanimanju za materijale objavljene na “Besplatnoj politici”. Otvaranjem i drugih političkih tema jednako ćemo nastojati biti na raspolaganju javnosti, ali s odmjerenim odmakom od dnevnopolitičkih događanja kojima se nećemo na dnevnoj bazi baviti na “Besplatnoj politici”, nego ćemo i te teme nastojati promatrati s dnevnopolitičkim odmakom.

Vratimo se loalnim izborima s nekoliko osnovnih činjenica.

Konkurencija je bila znatno manja, negoli 2013. Manje je bilo stranačkih lista (posebno malih stranaka koje nisu prelazile prag). Nestao je i udjel manjih stranaka koje su imale solidnu participaciju, barem regionalno (HDSSB, HSLS), a znatno je pao i “utržak” HNS-a i HSS-a. S druge strane imali smo uzlet nezavisnih lista. Kad su u pitanju dvije velike stranke rezultat se na prvi pogled može pomirljivo izraziti kao mali statistički pad SDP-a i mali statistički rast HDZ-a (kad gledamo ukupni nacionalni brojčani rezultat u odnosu na 2013.). Zato je potrebno zaviriti dublje i na temelju niza parametara i međuodnosa te odnosa prema svim drugim listama (posebno nezavisnima) iščitati rezultat i (pr)ocijeniti kretanja.

Poznato nam je da se nakon lokalnih izbora svi proglase (barem relativnim) pobjednicima. Prvi puta nije bilo baš tako. Ovaj puta je javnost (posebno medijska) bila unaprijed spremna na razotkrivanje takvih zamagljivanja stvarnog stanja, pa se neke stranke nisu proglasile pobjednicima. Dapače, čak su se u javnosti (i od javnosti) branile da su ponovile relativno sličan rezultat kao i prošli put (umjesto proglašenja pobjede imali smo proglašenje „ne-poraza“) ili su jednostavno prešutjele gromoglasno komentirati rezultate. Prvo je, primjerice učinio SDP, a drugo HNS, pa čak i HSS.

U javnosti su neovisno o samopromocijama, pobjednicima proglašeni HDZ (kao i IDS u „svojoj“ županiji) i neovisni kandidati (ali kao fenomen, a ne kao jedinstvena povezana opcija). Sada ćemo bez dnevnopolitičke “stigmatizacije” i utjecaja na pozitivnu ili negativnu percepciju u javnosti (prema bilo kojoj političkoj opciji) nastojati te procjene objektivizirati.

Danas ćemo objaviti cjelovite komparativne tablice pobjednika izbora u svih 555 gradova i općina za 2017. i 2013. Fokus je na ovogodišnjim izborima, a u posljednjoj rubrici je podatak tko je bio pobjednik prije četiri godine. Napominjemo da moramo imati na umu i činjenicu da je u nekim gradovima i općinama bilo izbora i u međurazdoblju (negdje čak i više puta, kao primjerice u Vrgorcu), pa ćemo te podatke donijeti u detaljnijim tablicama, kad se posvetimo lokalnim izborima županiju po županiju.

Daljnja razina analiza neće biti toliko dnevnopolitički aktualna kao u predizborno vrijeme, ali će biti iznimno koristan materijal za dublje uvide i zaključke te odličan input za praćenje sljedećih lokalnih izbora za četiri godine. Sljedeće ćemo lokalne izbore tako odmah tijekom anketa te u samoj večeri izbornog dana moći „mjeriti“ prema ovim izborima, uzimajući iste alate, ista mjerila u ruke. Tablice koje ćemo donositi idućih tjedana, pa i mjeseci, bit će svojevrsni startni „semafor“ na kojem ćemo mijenjati „boje“ (pobjede u gradovima i općinama) te tako promatrati rast ili pad pojedinih političkih opcija u odnosu na ove izbore kumulativno već u samoj izbornoj noći.

Isto tako, osim naglašenih izvršnih pobjeda i poraza (župani, gradonačelnici, načelnici), pred nama je i vrijeme sastavljanja županijskih, gradskih i općinskih većina u predstavničkim tijelima (skupštinama i vijećima), pa ćemo i to donijeti za svaku županiju, grad i općinu, tako da se i u tom smislu pokažu međusobni odnosi, stabilne i nestabilne većine, kao i većine formirane kontra samog izvršnog pobjednika (jer i toga može biti).

 

“Semafor” 2013-2017

 

KOMPARATIVNA TABLICA UKUPNIH POBJEDA I DRUGIH MJESTA 2013-2017

HDZ

SDP

NEZ

HSS

HNS

IDS

OSTALI

UKUPNO

POBJEDE UKUPNO

2013

248

70

62

53

41

25

56

555

DRUGA MJESTA UKUPNO

2013

156

128

76

43

40

11

76

530

POBJEDE I DRUGA

MJESTA UKUPNO 2013

404

198

138

96

81

36

132

1 085

POBJEDE UKUPNO

2017

254

68

91

46

30

25

41

555

DRUGA MJESTA UKUPNO

2017

165

107

116

34

28

13

48

511

POBJEDE I DRUGA MJESTA UKUPNO 2017

419

175

207

80

58

38

89

1 066

RAZLIKA U POBJEDAMA

2013-2017

+6

-2

+29

-7

-11

0

-15

0

RAZLIKA DRUGIH MJESTA

2013-2017

+9

-21

+40

-9

-12

+2

-28

-19

UKUPNA RAZLIKA

2013-2017

+15

-23

+69

-16

-23

+2

-43

-19

 

HDZ je pobijedio u 60 gradova i 194 općine, ukupno njih 254 (šest više negoli 2013.). SDP je pak pobijedio u 22 grada i 46 općina, dakle, ukupno u njih 68 (statistički samo dva manje nego 2013.). Na prvi pogled tu i nije došlo do nekih značajnijih pomaka. No, statistički isti broj uopće ne mora značiti ni približno iste odnose, pa će taj “detalj” otkriti neki drugi parametri analize. Čak i HDZ govori o više pobjeda, negoli smo ih mi prikazali u tablici. Postoje, naime i koalicije u kojima je nečiji stranački “potpis” na drugom mjestu, ali oni zapravo i tog pobjednika upisuju sebi (nekad i s pravom, jer je stranka koja je navedena kao druga na koalicijskom popisu, zapravo ona iz koje dolazi kandidat). Isto tako je moguće da se nečiji kandidat prijavio kao nezavisni uz dogovor sa strankom, pa ćemo tek sada kod konstituiranja vijeća vidjeti ima li takvih HDZ-ovaca ili SDP-ovaca među nezavisnima, pa ćemo na samom kraju vidjeti treba li gornju tablicu revidirati u nekom smjeru. Ali to su sitni detalji do kojih ćemo dolaziti kod obrade svake županije posebno.

Nezavisni kandidati ostvarili su 91 pobjedu (20 gradova i 71 općina). To je značajan porast u odnosu na 2013., ali ćemo i tu “testirati” tko su oni i koliko su nezavisni, a koliko ipak neki od njih možda i zavisni od određenih političkih stranaka. I to ćemo detaljno pratiti kod pojedinačne obrade županija. Naravno, ako je netko i bio “skriven” u neki sekundarni identitet radi predizborne kampanje, sada imamo pravo znati tko stvarno upravlja kojom županijom, gradom i općinom, a i objava županijskih/gradskih/općinskih vijećnika na njihovim internetskim stranicama na način vlasti i oporbe se očekuje nakon formiranja županijskih skupština te gradskih i općinskih vijeća.

Već smo u ovoj tablici donijeli i podatke ostvarenih drugih mjesta, jer to pokazuje i snagu sekundarne prisutnosti neke političke opcije. Sasvim su različite stvari (privremeno) izgubiti i nestati. Ono prvo je politički prihvatljivo, ali za neku političku opciju pravi alarm je ovo drugo. Već na tom podatku vidimo da odnos izdvojenih političkih opcija nije ni približno precizan kad se gledaju samo pobjede, bez poraza. Vidimo da je podatak o gubitnicima za neke opcije zapravo dramatičniji u smislu što im je dramatično pao broj gubitnika, a da se nisu pretvorili u pobjednike, nego u one “nestale” opcije. Sada je onaj odnos pobjednika (+6 i -2) između HDZ-a i SDP-a (pojačan i odnosom “gubitnika”) rezultirao time da je onih “osam razlike” naraslo na “trideset osam razlike”. O odnosu prema kapacitetu nezavisnih da i ne govorimo. On je između SDP-a i nezavisnih s “plus 31” skočio na “plus 92” u korist nezavisnih. Čak su se i u odnosu na HDZ nezavisni s “plus 23” digli na velikih “plus 54”. A kad još te podatke upotpunimo i veličinom svakog tog broja kakav je on bio 2013., a kakav je 2017., stvari će biti puno jasnije (naime, nije isto izgubiti Split, a dobiti Trogir u istoj županiji – statistički je to pozitivna nula, ali je prema kapacitetu upravljanja veličinom grada to i deset puta promijenjen odnos, a o parametru upravljanja veličinama gradskih proračuna da i ne govorimo).

Bit će tu iznimno zanimljivih pokazatelja prema nizu relevantnih parametara koje ćemo (ponavljamo, bez dnevnopolitičkog pritiska i “rokova”) iznositi i donositi idućih mjeseci. Danas je sasvim dovoljno (i za svakog tko i sam malo želi uspoređivati određene pojave na temelju samih usporednih rezultata) da u tablicama koje slijede pogledamo sve gradske i općinske pobjednike lokalnih izbora 2017. i 2013. godine.

 

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA (HDZ) – samostalno: GRADOVI

RED. BR. GRAD ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

SPLIT

SDŽ

2

Andro Krstulović Opara

(HDZ)

151 503

57.646

(38,05)

26 642

(46,19)

Ivo Baldasar

(SDP-HNS-HSU)

2

ŠIBENIK

ŠKŽ

2

Željko Burić

(HDZ)

41 312

12 680

(30,69)

8 849

(69,78)

Željko Burić

(HDZ koalicija)

3

DUBROVNIK

DNŽ

2

Mato Franković

(HDZ)

38 695

15 385

(39,76)

8 995

(58,45)

Andro Vlahušić

(HNS-HSS-SHUS)

4

KAŠTELA

SDŽ

1

Denis Ivanović

(HDZ)

35 332

11 443

(32,39)

6 307

(55,04)

Ivan Udovičić

(HDZ)

5

ĐAKOVO

OBŽ

2

Marin Mandarić

(HDZ)

23 752

11 286

(47,52)

5 748

(50,93)

Zoran Vinković

(HDSSB)

6

POŽEGA

PSŽ

2

Darko Puljašić

(HDZ)

21 997

9 157

(41,63)

5 631

(61,49)

Vedran Neferović

(HDZ-HSP AS)

7

MAKARSKA

SDŽ

2

Jure Brkan

(HDZ)

15 007

6 386

(42,55)

3 249

(50,88)

Tonći Bilić

(SDP-HNS)

8

BENKOVAC

ZDŽ

1

Tomislav Bulić

(HDZ)

13 552

4 168

(30,76)

2 049

(49,15)

Branko Kutija

(HDZ koalicija)

9

NAŠICE

OBŽ

1

Josip Miletić

(HDZ)

13 532

5 622

(41,55)

2 849

(50,68)

Krešimir Žagar

(HDZ)

10

IVANIĆ-GRAD

ZGŽ

1

Javor Bojan Leš

(HDZ)

12 311

5 625

(45,69)

3 316

(58,94)

J. B. Leš

(HDZ-HSS-HČSP)

11

ŽUPANJA

VSŽ

1

Davor Miličević

(HDZ)

10 894

3 970

(36,44)

2.152

(54,19)

Davor Miličević

(HDZ-BUZ)

12

VODICE

ŠKŽ

2

Nelka Tomić

(HDZ)

9 602

4 381

(45,63)

2 454

(56,01)

B. Juričev-Martinčev (HDZ)

13

PLETERNICA

PSŽ

1

Antonija Jozić

(HDZ)

9 479

5 107

(53,88)

2 590

(50,69)

Antonija Jozić

(HDZ koalicija)

14

IMOTSKI

SDŽ

2

Ivan Budalić

(HDZ)

8 917

5 453

(61,15)

2 846

(52,17)

Ante Đuzel

(HDZ koalicija)

15

GLINA

SMŽ

1

Stjepan Kostanjević

(HDZ)

7 642

3 505

(45,86)

1 887

(53,81)

Milan Bakšić

(HSLS-HSS…)

16

PAKRAC

PSŽ

1

Anamarija Blažević

(HDZ)

7 480

3 117

(41,67)

1 948

(62,48)

Davor Huška

(HDZ)

17

BAKAR

PGŽ

1

Tomislav Klarić

(HDZ)

7 117

3 257

(45,76)

2 306

(70,78)

Tomislav Klarić

(HDZ-HSS)

18

DRNIŠ

ŠKŽ

1

Josip Begonja

(HDZ)

6 729

3 613

(53,69)

1 883

(52,12)

Josip Begonja

(HDZ)

19

OZALJ

2

Gordana Lipšinić

(HDZ)

5 932

2 888

(48,69)

1 590

(55,06)

Gordana Lipšinić

(HDZ koalicija)

20

LIPIK

PSŽ

1

Vinko Kasana

(HDZ)

5 304

2 609

(49,19)

1 971

(75,55)

Vinko Kasana

(HDZ-HSP AS)

21

OBROVAC

ZDŽ

1

Ante Župan

(HDZ)

5 093

2 312

(45,40)

1 333

(57,66)

Ante Župan

(HDZ)

22

SLUNJ

1

Jure Katić

(HDZ)

4 523

1 900

(42,01)

1 155

(60,79)

Željko Rendulić

(KGB)

23

SKRADIN

ŠKŽ

1

Antonijo Brajković

(HDZ)

4 309

1 806

(41,91)

1 152

(63,68)

Nediljko Dujić

(HDZ)

24

KRALJEVICA

PGŽ

1

Dalibor Čandrlić

(HDZ)

3 952

2 178

(55,34)

1 156

(52,86)

N. Turina-Đurić

(HNS-HSU)

25

NIN

ZDŽ

1

Emil Ćurko

(HDZ)

2 870

1 535

(53,48)

894

(58,24)

Emil Ćurko

(HDZ)

26

HRVATSKA

KOSTAJNICA

SMŽ

1

Dalibor Bišćan

(HDZ)

2 274

1 363

(59,94)

849

(62,29)

T. Paunović

(HSLS-HSS-SDP…)

27

VIS

SDŽ

1

Ivo Radica

(HDZ)

1 949

1 171

(60,08)

606

(51,71)

Ivo Radica

(HDZ)

28

VRLIKA

SDŽ

1

Jure Plazonić

(HDZ)

1 914

1 185

(61,91%

646

(54,31%)

Ivan Ćorić

(HDZ)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

GRADOVI SAMOSTALNO

472 973

193 792

(40,97)

103 053

(53,18)

 

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA (HDZ) – kao koalicijski nositelj: GRADOVI

RED. BR. GRAD ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

ZADAR

ZDŽ

1

Branko Dukić

(HDZ-HSP AS-HSU…)

64 890

25 241

(38,90)

12 927

(51,20)

Božidar Kalmeta

(HDZ-HSP AS…)

2

VELIKA

GORICA

ZGŽ

2

Dražen Barišić

(HDZ-HSLS-HSU)

55 182

16 157

(29,28)

9 876

(61,11)

Dražen Barišić

(HDZ-HSS…)

3

KARLOVAC

2

Damir Mandić

(HDZ-HSLS)

48 300

16 235

(33,61)

8 580

(52,82)

Damir Jelić

(HDZ-HSS…)

4

VINKOVCI

VSŽ

2

Ivan Bosančić

(HDZ-HSU-BUZ)

29 626

11 897

(40,16)

6 082

(51,10)

Mladen Karlić

(HDZ-HSP AS…)

5

VUKOVAR

VSŽ

1

Ivan Penava

(HDZ-HKS)

24 662

10 155

(41,18)

6 269

(61,72)

Željko Sabo

(SDP-HSU…)

6

ZAPREŠIĆ

ZGŽ

2

Željko Turk

(HDZ koalicija)

21 920

7 230

(32,98)

4 125

(57,02)

Željko Turk

(HDZ-HSS…)

7

SOLIN

SDŽ

1

Dalibor Ninčević

(HDZ-HČSP-HDS…)

20 568

9 113

(44,31)

5 212

(57,14)

Blaženko Boban

(HDZ-HČSP…)

8

KUTINA

SMŽ

2

Zlatko Babić

(HDZ koalicija)

19 254

8 727

(45,33)

4 325

(49,56)

Andrija Rudić

(SDP-HNS…)

9

VIROVITICA

VPŽ

1

Ivica Kirin

(HDZ-HSLS-HSP AS)

18 505

8 675

(46,88)

5 250

(60,50)

Ivica Kirin

(HDZ-HSS…)

10

METKOVIĆ

DNŽ

2

Dalibor Milan

(HDZ-HSLS)

13 688

9 180

(67,07)

4 576

(49,83)

Božo Petrov

(Most)

11

CRIKVENICA

PGŽ

1

Damir Rukavina

(HDZ-HSP AS-HSS…)

11 795

5 014

(42,51)

2 528

(50,31)

Damir Rukavina

(HDZ-HSP AS…)

12

NOVSKA

SMŽ

1

Marin Piletić

(HDZ-HSS)

11 280

5 530

(49,02)

2 947

(53,28)

Vlado Klasan

(HSLS)

13

NOVI MAROF

1

Siniša Jenkač

(HDZ-HSS-HSU)

11 194

5 411

(48,34)

3 287

(60,74)

Darko Hrenić

(HNS-SDP-HSU)

14

KRAPINA

KZŽ

1

Zoran Gregurović

(HDZ koalicija)

10 382

6 067

(58,44)

3 559

(58,63)

Z. Gregurović

(HDZ-ZDS…)

15

DARUVAR

BBŽ

2

Damir Lneniček

(HDZ-HSU-HSS-HSLS)

10 056

4 710

(46,84)

2 592

(55,03)

Dalibor Rohlik

(SDP-HNS…)

16

GAREŠNICA

BBŽ

1

Josip Bilandžija

(HDZ-HSLS-HSP)

8 738

3 794

(43,42)

2 097

(55,27)

Velimir Žunac

(HDZ-HSS-BUZ)

17

BELI

MANASTIR

OBŽ

1

Tomislav Rob

(HDZ-HSU-HDSSB)

7 993

3 568

(44,64)

1 843

(51,65)

Ivan Doboš

(SDP-HNS)

18

TRILJ

SDŽ

1

Ivan Šipić

(HDZ-HDS)

7 966

3 412

(42,83)

2 730

(79,99)

Ivan Šipić

(HDZ)

19

MALI LOŠINJ

PGŽ

1

Ana Kučić

(HDZ-Hrast…)

7 820

3 846

(49,18)

1 954

(50,79)

Gari Cappelli

(HDZ-HSS…)

20

RAB

PGŽ

1

Nikola Grgurić

(HDZ-HSS-RPS)

7 286

4 219

(57,91)

2 387

(56,58)

R. Krstinić-Guščić

(SDP-HNS-HSU)

21

SENJ

LSŽ

2

Sanjin Rukavina

(HDZ-HSP AS-HSU-Ref.)

6 624

3 967

(59,89)

2 502

(63,07)

Darko Nekić

(HDZ-HSP…)

22

PRELOG

1

Ljubomir Kolarek

(HDZ-HSS)

6 559

3 251

(49,57)

2 067

(63,58)

Lj. Kolarek

(HDZ-HSS)

23

MURSKO

SREDIŠĆE

1

Dražen Srpak

(HDZ-HNS-HSLS-HDS)

5 494

2 375

(43,23)

1 475

(62,11)

Dražen Srpak

(HDZ-HDS…)

24

VARAŽDINSKE

TOPLICE

1

Dragica Ratković

(HDZ-HSLS)

5 450

2.981

(54,70)

1 693

(56,79)

Goranka Štefanić

(HNS-SDP-HSU)

25

GRUBIŠNO

POLJE

BBŽ

1

Zlatko Mađeruh

(HDZ-HSU-SU)

5 408

2 872

(53,11)

1 554

(54,11)

Zlatko Mađeruh

(HDZ-HSS)

26

KUTJEVO

PSŽ

1

Josip Budimir

(HDZ-HSS-HDSSB)

5 381

2 068

(38,43)

1 610

(77,85)

Ivica Nikolić

(SDP-HSU)

27

OROSLAVLJE

KZŽ

2

Emil Gredičak

(HDZ koalicija)

5 322

2 622

(49,27)

1 481

(56,46)

Ivan Tuđa

(SDP-HSS-HSU)

28

OTOK

VSŽ

1

Josip Šarić

(HDZ-HSS-HSP AS)

5 314

2 633

(49,55)

1 520

(57,69)

Josip Šarić

(HDZ-HSS-HSP)

29

BIOGRAD

NA MORU

ZDŽ

1

Ivan Knez

(HDZ-HSU)

5 281

2 774

(52,53)

1 518

(54,68)

Ivan Knez

(HDZ)

30

NOVI

VINODOLSKI

PGŽ

1

Velimir Piškulić

(HDZ-HSS)

5 132

2 812

(54,79)

1 634

(58,11)

Oleg Butković

(HDZ-HSS)

31

KORČULA

DNŽ

1

Andrija Fabris

(HDZ-HSS-HSP AS…)

5 085

3 096

(60,88)

1 694

(54,70)

Vinko Kapelina

(HDZ-HSP AS)

32

OPUZEN

DNŽ

1

Ivo Mihaljević

(HDZ-HSLS)

2 601

1 647

(63,32)

862

(52,34)

Ivo Mihaljević

(HDZ-HSLS)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

GRADOVI KOALICIJSKI

474 756

201 279

(42,40)

112 756

(56,02)

GRADOVI SAMOSTALNO

472 973

193 792

(40,97)

103 053

(53,18)

GRADOVI UKUPNO

947 729

395 071

(41,69)

215 809

(54,63)

 

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA (HDZ) – samostalno: OPĆINE

RED. BR. OPĆINA ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

ŽUPA

DUBROVAČKA

DNŽ

1

Silvio Nardelli

(HDZ)

7 411

3 481

(46,97)

1 839

(52,83)

Silvio Nardelli

(HDZ)

2

KONAVLE

DNŽ

2

Božo Lasić

(HDZ)

7 288

3 871

(53,11)

2 672

(69,03)

Luka Korda

(HDZ-HSP AS…)

3

DUGI RAT

SDŽ

2

Jerko Roglić

(HDZ)

6 499

2 277

(35,04)

1 163

(51,01)

Jerko Roglić

(HDZ)

4

DARDA

OBŽ

1

Anto Vukoje

(HDZ)

5 429

2 736

(50,40)

1 479

(54,06)

Anto Vukoje

(HDZ)

5

SUNJA

SMŽ

2

Grga Dragičević

(HDZ)

5 216

2 332

(44,71)

1 426

(61,15)

Josip Kozarić

(HDZ-BUZ)

6

LEKENIK

SMŽ

1

Ivica Perović

(HDZ)

4 989

2 064

(41,37)

1 143

(55,38)

Ivica Perović

(HSS)

7

VELIKA

PSŽ

1

Vlado Boban

(HDZ)

4 694

2 105

(44,84)

1 681

(79,86)

Vlado Boban

(HDZ)

8

GRAČAC

ZDŽ

2

Nataša Turbić

(HDZ)

4 616

2 299

(49,81)

1 222

(53,15)

Nataša Turbić

(HDZ-HSU)

9

SEGET

SDŽ

1

Vinko Zulim

(HDZ)

4 465

2 719

(60,90)

1 991

(73,17)

Vinko Zulim

(HDZ)

10

KLINČA SELA

ZGŽ

2

Miljenko Vučković

(HDZ)

4 403

2 134

(48,47)

1 129

(52,91)

M. Vučković

(HDZ)

11

SUKOŠAN

ZDŽ

1

Ante Martinac

(HDZ)

4 168

2 141

(51,37)

1 144

(53,43)

Ante Martinac

(HDZ)

12

HUM

NA SUTLI

KZŽ

1

Zvonko Jutriša

(HDZ)

4 158

1 930

(46,42)

1 023

(53,01)

Zvonko Jutriša

(SDP)

13

SVETI FILIP

I JAKOV

ZDŽ

1

Zoran Pelicarić

(HDZ)

4 111

2 295

(55,83)

1 356

(59,03)

Zoran Pelicarić

(HDZ)

14

KLIS

SDŽ

1

Jakov Vetma

(HDZ)

4 071

2 365

(58,09)

1 480

(62,55)

Jakov Vetma

(HDZ-HSP AS)

15

GARČIN

BPŽ

1

Mato Grgić

(HDZ)

3 994

1 472

(36,86)

1 259

(85,53)

Mato Grgić

(HDZ)

16

ROVIŠĆE

BBŽ

1

Slavko Prišćan

(HDZ)

3 943

1 859

(47,15)

1 523

(81,93)

Slavko Prišćan

(HDZ)

17

DUBRAVA

ZGŽ

2

Tomislav Okroša

(HDZ)

3 852

1 909

(49,56)

1 060

(55,53)

B. Katalenac

(SDP-HNS…)

18

VOJNIĆ

1

Nebojša Andrić

(HDZ)

3 847

2 179

(56,64)

1 165

(53,46)

Nebojša Andrić

(HDZ)

19

STARI

JANKOVCI

VSŽ

1

Dragan Sudarević

(HDZ)

3 788

1 653

(43,64)

1 016

(61,46)

D. Sudarević

(HDZ)

20

CERNA

VSŽ

1

Goran Begović

(HDZ)

3 751

1 909

(50,89)

1 183

(61,97)

Goran Begović

(HDZ-BUZ)

21

BEDNJA

1

Damir Poljak

(HDZ)

3 729

1 613

(43,26)

841

(52,14)

Mirko Bistrović

(HNS-SDP)

22

VIRJE

KKŽ

1

Mirko Perok

(HDZ)

3 587

1 564

(43,60)

856

(54,73)

Mirko Perok

(HDZ-HSU)

23

KNEŽEVI

VINOGRADI

OBŽ

1

Vedran Kramarić

(HDZ)

3 560

2 014

(56,57)

1 270

(63,06)

Denes Šoja

(KGB)

24

SVETI PETAR

OREHOVEC

KKŽ

1

Franjo Poljak

(HDZ)

3 558

1 543

(43,37)

948

(61,44)

Franjo Poljak

(HDZ)

25

GUNJA

VSŽ

1

Anto Gutić

(HDZ)

3 506

1 713

(48,86)

875

(51,08)

Hrvoje Lucić

(SDP koalicija)

26

BIBINJE

ZDŽ

1

Bruno Bugarija

(HDZ)

3 448

1 455

(42,20)

870

(59,79)

Nino Šimunić

(HDZ)

27

ĐURMANEC

KZŽ

1

Damir Belošević

(HDZ)

3 441

2 031

(59,02)

1 214

(59,74)

Damir Belošević

(HDZ-BUZ-ZDS)

28

BRESTOVAC

PSŽ

1

Zdravko Mandić

(HDZ)

3 370

1 617

(47,98)

1 134

(70,13)

Zdravko Mandić

(HDZ)

29

VINODOLSKA

OPĆINA

PGŽ

2

Marijan Karlić

(HDZ)

3 312

1 246

(37,62)

673

(54,01)

Ivica Crnić

(SDP-HSS…)

30

HRVACE

SDŽ

1

Dinko Bošnjak

(HDZ)

3 265

2 084

(63,83)

1 604

(76,86)

Dinko Bošnjak

(HDZ)

31

KOŠKA

OBŽ

1

Zoran Kovačević

(HDZ)

3 248

1 181

(36,36)

953

(80,69)

Zoran Kovačević

(HDZ)

32

STUPNIK

ZGŽ

2

Bruno Perković

(HDZ)

3 220

1 617

(50,22)

838

(51,82)

Ivan Trgovec

(KGB)

33

JAKOVLJE

ZGŽ

2

Sanja Borovec

(HDZ)

3 217

1 564

(48,62)

961

(61,45)

S. Bužinec

(SDP)

34

DONJI

ANDRIJEVCI

BPŽ

1

Tomislav Marijanović

(HDZ)

3 193

1 489

(46,63)

812

(54,53)

T. Marijanović

(HDZ)

35

JOSIPDOL

1

Zlatko Mihaljević

(HDZ)

3 137

1 698

(54,13)

1 020

(60,07)

Zlatko Mihaljević

(HDZ-HSP AS)

36

CERNIK

BPŽ

1

Vitomir Žakić

(HDZ)

3 133

1 010

(32,24)

954

(94,46)

Nikola Jugović

(HDZ)

37

ANTUNOVAC

OBŽ

1

Davor Tubanjski

(HDZ)

3 126

1 799

(57,55)

1 102

(61,19)

Ivan Anušić

(HDZ)

38

GRADINA

VPŽ

1

Marko Ajček

(HDZ)

3 116

1 543

(49,52)

861

(55,80)

Dražen Peić

(HDZ-HSS)

39

DUGOPOLJE

SDŽ

1

Perica Bosančić

(HDZ)

3 084

1 755

(56,91)

1 140

(64,88)

Stanko Balić

(HDZ)

40

BAŠKA VODA

SDŽ

1

Josko Roščić

(HDZ)

3 079

1 595

(51,80)

1 131

(70,69)

Joško Roščić

(HDZ)

41

LUKAČ

VPŽ

1

Đuro Bukvić

(HDZ)

3 074

1 469

(47,79)

1 164

(79,24)

Đuro Bukvić

(HDZ)

42

PISAROVINA

ZGŽ

1

Tomo Kovačić

(HDZ)

3 028

1 136

(37,52)

836

(73,59)

Tomo Kovačić

(HDZ)

43

OKUČANI

BPŽ

1

Aca Vidaković

(HDZ)

3 001

1 370

(45,65)

876

(63,94)

Aca Vidaković (HDZ)

44

VRPOLJE

BPŽ

1

Ankica Zmaić

(HDZ)

2 969

1 364

(45,94)

955

(70,01)

Ankica Zmaić

(HDZ)

45

SVETI ILIJA

1

Marin Bosilj

(HDZ)

2 924

1 770

(60,53)

1 026

(57,97)

Marin Bosilj

(HDZ)

46

VELIKA

KOPANICA

BPŽ

2

Ivan Meteš

(HDZ)

2 882

1 668

(57,88)

833

(49,94)

Ružica Vukovac

(KGB)

47

PROLOŽAC

SDŽ

1

Mate Lasić

(HDZ)

2 872

1 653

(57,56)

865

(52,33)

Mate Lasić

(HDZ)

48

VINICA

1

Marijan Kostanjevac

(HDZ)

2 781

1 599

(57,50)

917

(57,35)

M. Kostanjevac

(HDZ)

49

TOPUSKO

SMŽ

1

Ivica Kuzmić

(HDZ)

2 781

1 278

(45,95)

698

(54,62)

Vlado Muža

(HDRS-HNS)

50

SOKOLOVAC

KKŽ

1

Vlado Bakšaj

(HDZ)

2 750

1 009

(36,69)

890

(88,21)

Vlado Bakšaj

(HDZ)

51

BARILOVIĆ

1

Dražen Peraković

(HDZ)

2 701

1 491

(55,20)

1 058

(70,82)

Dražen Peraković

(KGB)

52

MARTIJANEC

1

Dražen Levak

(HDZ)

2 583

1 138

(44,06)

754

(66,26)

Marijan Horvat

(HNS-SDP-HSU)

53

ĐULOVAC

BBŽ

2

Drago Hodak

(HDZ)

2 570

1 588

(61,79)

837

(52,71)

Drago Hodak

(HDZ)

54

KLOŠTAR

PODRAVSKI

KKŽ

1

Siniša Pavlović

(HDZ)

2 559

1 408

(55,02)

1 243

(88,28)

Siniša Pavlović

(HDZ)

55

ČEMINAC

OBŽ

1

Zlatko Pinjuh

(HDZ)

2 432

1 658

(68,17)

1 118

(67,35)

Damir Rešetar

(HDSSB)

56

ČAČINCI

VPŽ

1

Mirko Mališ

(HDZ)

2 428

1 184

(48,76)

724

(61,15)

Mirko Mališ

(HDZ)

57

DRAGANIĆ

2

Stjepan Bencetić

(HDZ)

2 413

1 072

(44,43)

617

(57,56)

Stjepan Bencetić

(HDZ-HSS…)

58

DAVOR

BPŽ

1

Đuro Anđelković

(HDZ)

2 399

1 082

(45,10)

571

(52,22)

Đ. Anđelković

(HDZ)

59

PETRIJEVCI

OBŽ

1

Ivo Zelić

(HDZ)

2 386

1 080

(45,26)

739

(68,43)

Ivo Zelić

(HDZ)

60

PRIVLAKA

ZDŽ

1

Gašpar Begonja

(HDZ)

2 348

1 159

(49,36)

756

(65,06)

Neven Begonja

(KGB)

61

PAŠMAN

ZDŽ

1

Krešimir Ćosić

(HDZ)

2 335

980

(41,97)

764

(77,96)

Andro Magić

(KGB)

62

DRAŽ

OBŽ

1

Stipan Šašlin

(HDZ)

2 318

1 109

(47,84)

701

(63,21)

Stipan Šašlin

(HDZ)

63

GENERALSKI

STOL

1

Alen Halar

(HDZ)

2 308

1 052

(45,58)

544

(51,71)

Alen Halar

(HDZ)

64

CISTA PROVO

SDŽ

1

Božo Ćubić

(HDZ)

2 263

976

(43,13)

820

(84,02)

Božo Ćubić

(HDZ)

65

NOVIGRAD

ZDŽ

1

Joso Klapan

(HDZ)

2 223

955

(42,96)

690

(72,10)

Joso Klapan

(HDZ)

66

RAKOVICA

1

Franjo Franjković

(HDZ)

2 197

745

(33,91)

562

(75,44)

Franjo Franjković

(HDZ)

67

STON

DNŽ

1

Vedran Antunica

(HDZ)

2 193

1 482

(67,58)

871

(58,77)

Vedran Antunica

(HDZ)

68

DICMO

SDŽ

2

Ivan Maretić

(HDZ)

2 191

1 507

(68,78)

823

(54,54)

Ivan Maretić

(HDZ-HSP AS)

69

DONJA VOĆA

2

Krunoslav Jurgec

(HDZ)

2 148

949

(44,18)

512

(53,95)

Krunoslav Jurgec

(HDZ)

70

DRENJE

OBŽ

2

Slavko Dešić

(HDZ)

2 123

1 174

(55,30)

632

(53,83)

Slavko Dešić

(HDSSB-HSU)

71

PETERANEC

KKŽ

1

Krešimir Matijašić

(HDZ)

2 067

1 022

(49,44)

591

(57,83)

K. Matijašić

(HDZ)

72

RAVNA GORA

PGŽ

1

Mišel Šćuka

(HDZ)

2 057

1 186

(57,66)

600

(50,59)

Anđelko Florijan

(SDP-PGS)

73

ZEMUNIK

DONJI

ZDŽ

1

Ivica Šarić

(HDZ)

2 044

1 115

(54,55)

687

(61,61)

Ivica Šarić

(HDZ)

74

JARMINA

VSŽ

1

Andrija Draganić

(HDZ)

2 004

685

(34,18)

501

(73,14)

Andrija Draganić

(HDZ-HSLS-BUZ)

75

STARIGRAD

ZDŽ

1

Krste Ramić

(HDZ)

1 981

1 000

(50,48)

705

(70,43)

Krste Ramić

(HDZ)

76

MARIJANCI

OBŽ

1

Darko Dorkić

(HDZ)

1 967

907

(46,11)

560

(61,74)

Darko Dorkić

(HDZ-HSS)

77

KONČANICA

BBŽ

1

Zlatko Bakunić

(HDZ)

1 954

825

(42,22)

547

(66,22)

Zlatko Bakunić

(HDZ)

78

SOPJE

VPŽ

2

Berislav Androš

(HDZ)

1 932

885

(45,81)

681

(76,95)

Josip Granjaš

(HDZ-HSS…)

79

SLAVONSKI

ŠAMAC

BPŽ

2

Branislav Milinović

(HDZ)

1 927

900

(46,70)

457

(50,72)

Vera Bošnjak

(HNS)

80

MARIJA

GORICA

ZGŽ

1

Marica Jančić

(HDZ)

1 906

1 043

(54,72)

714

(68,46)

Marica Jančić

(HDZ)

81

PUČIŠĆA

SDŽ

1

Marino Kaštelan

(HDZ)

1 904

1 213

(63,71)

795

(65,54)

M. Kaštelan

(HDZ-HSP AS)

82

KLAKAR

BPŽ

1

Josip Stanić

(HDZ)

1 899

1 103

(58,08)

580

(52,58)

Josip Stanić

(HDZ)

83

ERNESTINOVO

OBŽ

1

Marijana Junušić

(HDZ)

1 894

1 172

(61,88)

633

(53,96)

Matija Greif

(KGB)

84

GOLA

KKŽ

1

Stjepan Milinković

(HDZ)

1 852

753

(40,66)

522

(69,32)

S. Milinković

(HDZ)

85

POKUPSKO

ZGŽ

1

Božidar Škrinjarić

(HDZ)

1 827

1 042

(57,03)

594

(57,01)

B. Škrinjarić

(HDZ)

86

DUBROVAČKO

PRIMORJE

DNŽ

1

Nikola Knežić

(HDZ)

1 799

1 104

(61,37)

706

(63,95)

Nikola Knežić

(HDZ)

87

GORNJI

BOGIĆEVCI

BPŽ

1

Pavo Klarić

(HDZ)

1 788

777

(43,46)

444

(57,14)

Pavo Klarić

(HDZ)

88

FERIČANCI

OBŽ

1

Marko Knežević

(HDZ)

1 782

996

(55,89)

651

(65,36)

Antun Glavaš

(HDSSB-HNS)

89

SLIVNO

DNŽ

1

Smiljan Mustapić

(HDZ)

1 749

1 049

(59,98)

754

(71,81)

Smiljan Mustapić

(HDZ-HSLS)

90

ZMIJAVCI

SDŽ

1

Miroslav Karoglan

(HDZ)

1 705

913

(53,55)

652

(71,41)

M. Karoglan

(HDZ-HČSP)

91

VILJEVO

OBŽ

1

Dominik Knežević

(HDZ)

1 677

706

(42,10)

471

(66,71)

Ivan Fekete

(HDZ)

92

BRELA

SDŽ

1

Stipe Ursić

(HDZ)

1 644

1 042

(63,38)

731

(70,09)

Stipe Ursić

(HDZ)

93

BOGDANOVCI

VSŽ

1

Marko Barun

(HDZ)

1 639

838

(51,13)

456

(54,35)

J. Mihajlović

(HDZ)

94

LOVREĆ

SDŽ

1

Anita Nosić

(HDZ)

1 617

777

(48,05)

632

(81,34)

Ante Babić

(HDZ)

95

ŠTEFANJE

BBŽ

1

Ivo Emić

(HDZ)

1 606

913

(56,85)

528

(57,83)

Ivo Emić

(HDZ-HSS)

96

POPOVAC

OBŽ

1

Zoran Kontak

(HDZ)

1 606

948

(59,03)

740

(78,06)

Zoran Kontak

(HDZ)

97

LJUBEŠĆICA

1

Nenad Horvatić

(HDZ)

1 583

902

(56,98)

819

(90,80)

Nenad Horvatić

(HDZ)

98

ZDENCI

VPŽ

1

Tomislav Durmić

(HDZ)

1 578

1 033

(65,46)

620

(60,02)

Tomislav Durmić

(HDZ-HSS-SU)

99

POSTIRA

SDŽ

1

Siniša Marović

(HDZ)

1 495

731

(48,90)

576

(78,15)

Ivan Mihačić

(HDZ)

100

JASENICE

ZDŽ

1

Martin Baričević

(HDZ)

1 495

790

(52,84)

607

(76,84)

Martin Baričević

(HDZ)

101

LASINJA

1

Željko Prigorac

(HDZ)

1 481

545

(36,80)

493

(90,46)

Željko Prigorac

(HDZ)

102

DONJI KUKURUZARI

SMŽ

1

Lucija Matković

(HDZ)

1 389

739

(53,20)

360

(48,71)

Stipo Šapina

(HDZ)

103

UNEŠIĆ

ŠKŽ

1

Živko Bulat

(HDZ)

1 286

901

(70,06)

703

(78,02)

Živko Bulat

(HDZ)

104

ĐELEKOVEC

KKŽ

2

Štefica Sirutka

(HDZ)

1 274

517

(40,58)

332

(64,22)

Štefica Sirutka

(HDZ-HSS)

105

VISOKO

1

Dragutin Mateković

(HDZ)

1 226

655

(53,43)

458

(69,92)

D. Mateković

(HDZ)

106

VRBNIK

PGŽ

2

Dragan Zahija

(HDZ)

1 217

736

(60,48)

416

(56,52)

M. Dujmović-Pavan (HDZ)

107

DUBRAVICA

ZGŽ

1

Marin Štritof

(HDZ)

1 168

604

(51,71)

437

(72,35)

Franjo Štos

(HDZ)

108

STARA

GRADIŠKA

BPŽ

1

Velimir Paušić

(HDZ)

1 154

564

(48,87)

316

(56,03)

Velimir Paušić

(HDZ)

109

BEREK

BBŽ

1

Mato Tonković

(HDZ)

1 149

582

(50,65

556

(95,53)

Mato Tonković

(HDZ)

110

MILNA

SDŽ

2

Viktor Maretić

(HDZ)

1 136

680

(59,86)

320

(47,06)

Frane Lozić

(SDP)

111

LOPAR

PGŽ

1

Jospi Borić

(HDZ)

1 116

868

(77,78)

423

(48,68)

Alen Andreškić

(HDZ koalicija)

112

LUMBARDA

DNŽ

1

Igor Kršinić

(HDZ)

1 097

529

(48,22)

422

(79,77)

Joža Žmikić

(G.A.L.)

113

HLEBINE

KKŽ

1

Božica Trnski

(HDZ)

1 052

543

(51,62)

349

(64,27)

Božica Trnski

(HDZ-HSS)

114

LOVINAC

LSŽ

1

Ivan Miletić

(HDZ)

1 019

701

(68,79)

358

(51,07)

Hrvoje Račić (HDZ-HSS)

115

PODRAVSKA

MOSLAVINA

OBŽ

2

Zdravko Šimara

(HDZ)

992

457

(46,07)

261

(57,11)

Zdravko Šimara

(HDZ)

116

KARLOBAG

LSŽ

1

Ivan Tomljenović

(HDZ)

988

648

(65,59)

429

(66,20)

I. Tomljenović

(HDZ)

117

VUKA

OBŽ

1

Damir Maričić

(HDZ)

975

573

(58,77)

386

(67,36)

Damir Maričić

(HDSSB)

118

PROMINA

ŠKŽ

1

Tihomir Budanko

(HDZ)

907

504

(55,57)

416

(82,54)

Tihomir Budanko

(HDZ)

119

SVETI PETAR

U ŠUMI

1

Mario Bratulić

(HDZ)

869

493

(56,73)

392

(79,35)

Mario Bratulić

(HDZ)

120

POJEZERJE

DNŽ

1

Borislav Dominiković

(HDZ)

861

462

(53,66)

316

(68,25)

B. Dominiković

(HDZ-HSS-HSP)

121

NOVI

GOLUBOVEC

KZŽ

1

Boris Tušek

(HDZ)

826

563

(68,16)

303

(53,82)

Boris Tušek

(HDZ)

122

NEREŽIŠĆA

SDŽ

1

Svemir Obilinović

(HDZ)

823

602

(73,15)

314

(52,16)

Lovro Kuščević

(HDZ-HSS)

123

LEVANJSKA

VAROŠ

OBŽ

1

Slavko Tidlačka

(HDZ)

818

579

(70,78)

291

(50,26)

Slavko Tidlačka

(KGB)

124

LOKVIČIĆI

SDŽ

1

Branko Knezović

(HDZ)

795

290

(36,48)

260

(89,66)

Branko Knezović

(HDZ)

125

SEVERIN

BBŽ

2

Žarko Žgela

(HDZ)

713

392

(54,98)

216

(55,10)

Žarko Žgela

(HDZ)

126

BROD

MORAVICE

PGŽ

1

Dragutin Crnković

(HDZ)

705

406

(57,59)

254

(62,56)

D. Crnković

(HDZ)

127

DEKANOVEC

1

Ivan Hajdarović

(HDZ)

673

398

(59,14)

269

(67,59)

Ivan Hajdarović

(HDZ-HSP)

128

ZRINSKI

TOPOLOVAC

BBŽ

2

Jasna Miklas Horvat

(HDZ)

658

487

(74,01)

243

(49,80)

Slavko Došen

(HSLS-SDP)

129

ZAŽABLJE

DNŽ

1

Maja Vrnoga

(HDZ)

651

440

(67,59)

241

(54,77)

Ivan Obradović

(KGB)

130

JANJINA

DNŽ

1

Vlatko Mratović

(HDZ)

580

382

(65,86)

239

(62,57)

Vlatko Mratović

(HDZ)

131

PRGOMET

SDŽ

1

Ivan Skelin

(HDZ)

550

293

(53,27)

243

(82,94)

Ivan Skelin

(HDZ)

132

LEĆEVICA

SDŽ

1

Ante Baran

(HDZ)

513

271

(52,83)

245

(90,41)

Ante Baran

(HDZ)

133

KIJEVO

ŠKŽ

1

Lidija Slavić

(HDZ)

346

216

(62,43)

130

(60,19)

I. S. Bajan

(HDZ)

134

ŠKABRNJA

ZDŽ

2

Nediljko Bubnjar

(HDZ)

294

214

(72,79)

164

(76,64)

Nediljko Bubnjar

(HDZ-HSP AS)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

OPĆINE SAMOSTALNO

322 481

162 170

(50,29%)

102 516

(63,22%)

 

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA (HDZ) – kao koalicijski nositelj: OPĆINE

RED. BR. OPĆINA ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

PODSTRANA

SDŽ

1

Mladen Bartulović

(HDZ-HČSP)

8 733

3 761

(43,07)

2 219

(58,95)

M. Bartulović

(HDZ-HČSP…)

2

PITOMAČA

VPŽ

1

Željko Grgačić

(HDZ-Hrast)

8 071

3 718

(46,07)

2 272

(61,11)

Željko Grgačić

(HDZ-HSS)

3

RUGVICA

ZGŽ

1

Mato Čičak

(HDZ-HSU-HSLS)

6 995

3 463

(49,51)

2 120

(61,20)

Ivan Remenar

(HSS)

4

SUHOPOLJE

VPŽ

1

Siniša Horvat

(HDZ-HSLS)

5 687

2 589

(45,52)

1 403

(54,17)

Marijan Brlek

(HDZ-HSS)

5

BISTRA

ZGŽ

1

Krešimir Gulić

(HDZ-HSU)

5 604

2 295

(40,95)

1 520

(66,23)

Krešimir Gulić

(HDZ)

6

ĐURĐENOVAC

OBŽ

1

Hrvoje Topalović

(HDZ-HKS)

5 491

2 819

(51,34)

1 705

(60,46)

Hrvoje Topalović

(HDZ koalicija)

7

MARIJA

BISTRICA

KZŽ

1

Josip Milički

(HDZ-HSU)

5 041

1 996

(39,60)

1 461

(73,12)

Josip Milički

(HDZ)

8

GORNJI

KNEGINEC

1

Goran Kaniški

(HDZ koalicija)

4 713

2 483

(52,68)

1 710

(68,87)

Goran Kaniški

(HDZ-HSS-DKS)

9

DRENOVCI

VSŽ

1

Jakša Šestić

(HDZ-HKS-HSS)

4 696

1 491

(31,75)

1 124

(75,34)

Jakša Šestić

(HDZ-HSS)

10

KRAPINSKE

TOPLICE

KZŽ

1

Ernest Svažić

(HDZ-HSS)

4 587

2 136

(46,57)

1 311

(61,38)

Ernest Svažić

(HDZ-HSS…)

11

STARO

PETROVO SELO

BPŽ

2

Nikola Denis

(HDZ-HDSSB)

4 455

1 879

(42,18)

1 242

(66,10)

Ž. Kočijašević

(HSS)

12

VIDOVEC

2

Bruno Hranić

(HDZ-HSU-HSS)

4 410

1 829

(41,47)

907

(49,59)

Bruno Hranić

(HDZ-HSLS-HSU)

13

POLIČNIK

ZDŽ

1

Davor Lončar

(HDZ-Ref.)

4 307

2 005

(46,55)

1 526

(76,11)

Davor Lončar

(HDZ)

14

PREKO

ZDŽ

1

Jure Brižić

(HDZ-HSU)

4 115

2 091

(50,81)

1 176

(56,24)

Ante Jerolimov

(HDZ)

15

PAKOŠTANE

ZDŽ

2

Milivoj Kurtov

(HDZ-HSS)

3 955

2 026

(51,23)

1 212

(59,76)

Milivoj Kurtov

(HDZ-HSS-HSP)

16

VRBANJA

VSŽ

1

Velimir Redl

(HDZ-HSS)

3 497

1 405

(40,18)

820

(58,24)

Ivica Sep

(HDZ-HSS)

17

ŠPIŠIĆ

BUKOVICA

VPŽ

1

Hrvoje Miler

(HDZ-HSP AS)

3 432

1 696

(49,42)

1 003

(59,14)

Hrvoje Miler

(HDZ-HSP AS)

18

JAKŠIĆ

PSŽ

2

Ivica Kovačević

(HDZ-HSS)

3 346

1 829

(54,66)

1 024

(55,99)

Ivica Kovačević

(HDZ-HSP-HSS)

19

ANDRIJAŠEVCI

VSŽ

1

Damir Dekanić

(HDZ-HSS-HSP AS)

3 277

1 501

(45,80)

1 335

(88,88)

Damir Dekanić

(HDZ-HSS-DC)

20

KONJŠČINA

KZŽ

1

Mirko Krznar

(HDZ-HSS-HSU)

3 069

1 794

(58,46)

1 125

(62,71)

Mirko Krznar

(HDZ-HSS-ZDS)

21

KAPTOL

PSŽ

1

Mile Pavičić

(HDZ-HSS)

2 892

1 195

(41,32)

858

(71,80)

Mile Pavičić

(HDZ-HSS-HSU)

22

MARTINSKA

VES

SMŽ

2

Stjepan Ivoš

(HDZ-HSS)

2 781

1 403

(50,45)

836

(59,59)

Stjepan Ivoš

(HDZ-HSS)

23

JALŽABET

1

Mirko Magić

(HDZ-HSU-HSS)

2 647

1 387

(52,40)

953

(68,71)

Mirko Magić

(HDZ-HSS-HSU)

24

ROGOZNICA

ŠKŽ

1

Sandra Jakelić

(HDZ-HSS)

2 611

1 216

(46,57)

976

(80,26)

Sandra Jakelić

(HDZ)

25

BEBRINA

BPŽ

1

Ivan Brzić

(HDZ-HSS)

2 592

1 305

(50,35)

801

(61,38)

Stjepan Jakić

(HDZ-HSP AS…)

26

PRIVLAKA

VSŽ

1

Darko Galić

(HDZ-HSS)

2 464

1 120

(45,45)

792

(70,71)

Darko Galić

(HDZ-HSS…)

27

GRADIŠTE

VSŽ

1

Srećko Papac

(HDZ-HDSSB)

2 383

505

(21,19)

435

(86,14)

Srećko Papac

(HDZ, HČSP, PSS)

28

LOBOR

KZŽ

2

Ljubica Jembrih

(HDZ-Reformisti)

2 342

1 537

(65,63)

764

(49,71)

Božidar Markuš

(HNS-HSS…)

29

PERUŠIĆ

LSŽ

1

Ivica Turić

(HDZ-HSS)

2 244

1 415

(63,06)

978

(69,02)

Ivica Turić

(HDZ koalicija)

30

PETROVSKO

KZŽ

1

Ivan Šanjug

(HDZ-HSS-ZDS)

2 159

1 310

(60,68)

733

(55,95)

Ivan Šanjug

(HDZ-A-HSS…)

31

VELIKA

LUDINA

SMŽ

2

Dražen Pavlović

(HDZ-HSP AS)

2 099

1 202

(57,27)

639

(53,16)

Dražen Pavlović

(HDZ-HSP AS)

32

ČAGLIN

PSŽ

1

Dalibor Bardač

(HDZ-HSS-HSU)

1 964

1 024

(52,14)

749

(73,14)

Ivan Đurina

(HNS)

33

BUDINŠČINA

KZŽ

1

Radovan Hercigonja

(HDZ-HSS)

1 943

868

(44,67)

583

(67,17)

R. Hercigonja

(HDZ-HSS)

34

PETLOVAC

OBŽ

1

Milan Knežević

(HDZ-HSS)

1 888

1 248

(66,10)

751

(60,18)

Drago Dominić

(HNS-SDP)

35

VOĆIN

VPŽ

1

Predrag Filić

(HDZ-HSP AS-HNS)

1 854

1 056

(56,96)

681

(64,49)

Predrag Filić

(HDZ-HSP AS…)

36

STANKOVCI

ZDŽ

1

Željko Baradić

(HDZ-HSU)

1 773

1 033

(58,26)

592

(57,31)

Željko Baradić

(HDZ)

37

KALI

ZDŽ

2

Marko Kolega

(HDZ koalicija)

1 734

863

(49,77)

451

(52,20)

Duško Vidov

(SDP-HNS…)

38

JASENOVAC

SMŽ

1

Marija Mačković

(HDZ-HSP)

1 728

1 062

(61,46)

728

(68,55)

Marija Mačković

(HDZ koalicija)

39

TUČEPI

SDŽ

1

Ante Čobrnić

(HDZ-HČSP)

1 707

1 051

(61,57)

608

(57,85)

Ante Čobrnić (HDZ-HČSP)

40

ČAĐAVICA

VPŽ

1

Mirko Rončević

(HDZ-HSLS)

1 673

1 108

(66,23)

640

(57,76)

Mirko Rončević

(HDZ-HSLS)

41

KRAVARSKO

ZGŽ

1

Vlado Kolarec

(HDZ-HSU)

1 619

801

(49,47)

535

(66,97)

Vlado Kolarec

(HDZ)

42

VLADISLAVCI

OBŽ

1

Marjan Tomas

(HDZ-HSS)

1 609

910

(56,56)

870

(95,50)

Marjan Tomas

(HDSSB)

43

UDBINA

LSŽ

1

Josip Seuček

(HDZ-SDSS)

1 527

891

(58,35)

640

(71,83)

Ivan Pešut

(HDZ-SDSS)

44

KULA

NORINSKA

DNŽ

1

Nikola Krstičević

(HDZ-HSLS)

1 465

942

(64,30)

532

(56,48)

N. Krstičević

(HDZ-HSLS)

45

GORJANI

OBŽ

1

Ivan Lović

(HDZ-HSU)

1 357

698

(51,44)

575

(82,26)

Ivan Lović

(HDSSB-HSU)

46

MIKLEUŠ

VPŽ

1

Milan Dundović

(HDZ-HDSSB)

1 347

585

(43,43)

378

(64,62)

Milan Dundović

(HDZ-HSS-HSLS)

47

MIHOVLJAN

KZŽ

1

Zlatko Bartolić

(HDZ-HSU-HSS)

1 318

720

(54,63)

506

(70,28)

Zlatko Bartolić

(HDZ-HSU-HSS)

48

RUŽIĆ

ŠKŽ

2

Ante Pijuk

(HDZ-HSP AS)

1 315

898

(68,29)

575

(64,03)

Josip Sučić

(Loza-HSS)

49

CRNAC

VPŽ

1

Mato Damjan

(HDZ-HSLS)

1 194

777

(65,08)

383

(49,29)

Mato Damjan

(HDZ koalicija)

50

VELIKA

TRNOVITICA

BBŽ

1

Ivan Marković

(HDZ-HSS)

1 127

627

(55,63)

440

(70,18)

Ivan Marković

(HDZ-HSS)

51

BEDENICA

ZGŽ

1

Slavko Cvrlja

(HDZ-HSS)

1 119

698

(62,38)

503

(72,06)

Slavko Cvrlja (HDZ-HSS-HSU)

52

MLJET

DNŽ

1

Đivo Market

(HDZ-HSS)

1 105

800

(72,40)

539

(67,38)

Đivo Market

(HDZ)

53

GALOVAC

ZDŽ

2

Marin Gulan

(HDZ-HNS)

1 080

769

(71,20)

454

(59,04)

Marin Gulan

(HDZ-HNS)

54

ZAGVOZD

SDŽ

1

Miroslav Gaće

(HDZ-HDS)

1 077

604

(56,08)

390

(64,46)

Miroslav Gaće

(HDZ)

55

LOVAS

VSŽ

1

Tanja Cirba

(HDZ-HSS)

999

618

(61,86)

404

(65,37)

Tanja Paša

(HDZ-HSS…)

56

SKRAD

PGŽ

1

Damir Grgurić

(HDZ-HSS)

929

567

(61,03)

443

(78,13)

Damir Grgurić

(HDZ-HSS)

57

TRPANJ

DNŽ

1

Jakša Franković

(HDZ-HSP AS)

791

479

(60,56)

244

(50,94)

Jakša Franković

(HDZ koalicija)

58

SABORSKO

1

Marko Bićanić

(HDZ-HSU-HSS)

618

254

(41,10)

234

(91,76)

Marko Bićanić

(HDZ-HSS-HSU)

59

SUĆURAJ

SDŽ

1

Ivan Slavić

(HDZ-HNS)

535

407

(76,07)

207

(50,86)

Ivan Slavić

(HDZ-HNS)

60

CIVLJANE

ŠKŽ

1

Petar Preočanin

(HDZ-SDSS)

242

159

(65,70)

115

(72,33)

P. Preočanin

(KGB)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

OPĆINE KOALICIJSKI

163 332

80 918

(49,54%)

51 730

(63,93%)

OPĆINE SAMOSTALNO

322 481

162 170

(50,29%)

102 516

(63,22%)

OPĆINE UKUPNO

485 813

243 088

(50,04%)

154 246

(63,45%)

GRADOVI UKUPNO

947 729

395 071

(41,69)

215 809

(54,63)

HDZ UKUPNO

1 433 542

638 159

(44,51%)

370 055

(57,99%)

 

SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE (SDP) – samostalno: GRADOVI

RED. BR. GRAD ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

ČABAR

PGŽ

2

Kristijan Rajšel

(SDP)

3 484

1 210

(34,73)

790

(65,29)

Kristijan Rajšel

(SDP)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

GRADOVI SAMOSTALNO

3 484

1 210

(34,73)

790

(65,29)

 

SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE (SDP) – kao koalicijski nositelj: GRADOVI

RED. BR. GRAD ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

RIJEKA

PGŽ

2

Vojko Obersnel

(SDP koalicija)

110 187

31 310

(28,42)

17 410

(55,59)

Vojko Obersnel

(SDP-HNS…)

2

SISAK

SMŽ

2

Kristina Ikić Baniček

(SDP-Laburisti-HSS BR)

40 250

17 386

(43,20)

9 702

(55,80)

K. Ikić Baniček

(SDP-HNS-HSU)

3

KOPRIVNICA

KKŽ

2

Mišel Jakšić

(SDP-HNS-HSS-HSU…)

26 414

9 599

(36,34)

5 686

(59,24)

Vesna Želježnjak

(SDP-HNS…)

4

ČAKOVEC

1

Stjepan Kovač

(SDP koalicija)

23 596

10 501

(44,50)

5 906

(56,23)

Stjepan Kovač

(SDP-HNS…)

5

JASTREBARSKO

ZGŽ

1

Zvonimir Novosel

(SDP-HNS-HSU)

13 809

7 594

(54,99)

4 151

(54,64)

Z. Novosel

(SDP-HNS-HSU)

6

UMAG

1

Vili Bassanese

(SDP-HSU-HNS…)

12.927

5 535

(42,82)

2 899

(52,38)

Vili Bassanese

(SDP-HSU…)

7

TROGIR

SDŽ

2

Ante Bilić

(SDP-HNS-HSU-Lab.)

12 478

5 928

(47,51)

2 908

(49,06)

Ante Stipčić

(HDZ-HSP AS…)

8

NOVA

GRADIŠKA

BPŽ

1

Vinko Grgić

(SDP-Lab)

12 281

5 651

(46,01)

3 506

(62,04)

Željko Bigović

(HDZ-HSLS)

9

VRBOVEC

ZGŽ

2

Denis Kralj

(SDP-Laburisti-HNS)

12 177

5 962

(48,97)

3 787

(63,51)

V. Bregović

(HDZ-HSU)

10

SLATINA

VPŽ

2

Denis Ostrošić

(SDP-HSS)

11 685

5 108

(43,71)

2 731

(53,47)

Ivan Roštaš

(HDZ-HSLS…)

11

OGULIN

2

Dalibor Domitrović

(SDP-HNS)

11 344

5 405

(47,65)

2 689

(49,75)

Jure Turković

(HDZ-HSP AS…)

12

KASTAV

PGŽ

2

Matej Mostarac

(SDP koalicija)

9 079

2 896

(31,90)

1 450

(50,07)

Ivica Lukanović

(SDP-HNS…)

13

PLOČE

DNŽ

2

Mišo Krstičević

(SDP-PLS)

8 325

5 769

(69,30)

3 113

(53,95)

Krešimir Vejić

(HDZ-HSS-HSLS)

14

LUDBREG

1

Dubravko Bilić

(SDP-HSS-HSU-Lab)

7 706

3 736

(48,48)

2 196

(58,78)

Dubravko Bilić

(SDP-HNS-HSU)

15

ZABOK

KZŽ

1

Ivan Hanžek

(SDP koalicija)

7 611

4 012

(52,71)

2 213

(55,16)

Ivan Hanžek

(SDP-HNS…)

16

PREGRADA

KZŽ

1

Marko Vešligaj

(SDP-ZS-Lab)

5 455

2 698

(49,46)

1 928

(71,46)

Marko Vešligaj

(SDP-ZS)

17

ZLATAR

KZŽ

1

Jasenka Auguštan-Pentek (SDP koalicija)

5 028

2 224

(44,23)

1 650

(74,19)

Stanko Majdak

(A-HSS-HNS)

18

DONJA STUBICA

KZŽ

1

Nikola Gospočić

(SDP-Lab-HSU-HNS)

4 635

2 241

(48,35)

1 311

(58,50)

Juraj Srebačić

(HDZ-ZDS)

19

SUPETAR

SDŽ

1

Ivana Marković

(SDP-HSU)

4 203

2 388

(56,82)

1 460

(61,14)

Ivana Marković

(SDP-HSU)

20

KLANJEC

KZŽ

1

Zlatko Brlek

(SDP koalicija)

2 436

1 365

(56,03)

767

(56,19)

Zlatko Brlek

(SDP-ZDS…)

21

KOMIŽA

SDŽ

1

Tonka Ivčević

(SDP-HSS-HNS)

1 596

741

(46,43)

454

(61,19)

Tonka Ivčević

(SDP-HNS-HSS)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

GRADOVI KOALICIJSKI

343 222

138 049

(40,22)

77 917

(56,44)

GRADOVI SAMOSTALNO

3 484

1 210

(34,73)

790

(65,29)

GRADOVI UKUPNO

346 706

139 259

(40,17%)

78 707

(56,52%)

 

SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE (SDP) – samostalno: OPĆINE

RED. BR. OPĆINA ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

PETRIJANEC

2

Željko Posavec

(SDP)

3 833

2 598

(67,78)

1 439

(55,39)

Vladimir Kurečić

(HDZ-HSS-HSLS)

2

VELA LUKA

DNŽ

2

Katarina Bikić

(SDP)

3 599

2 074

(57,63)

1 055

(50,87)

Tonči Gugić

(SDP-HSS-HSLS)

3

JELSA

SDŽ

1

Nikša Peronja

(SDP)

3 462

2 257

(65,19)

1 288

(57,04)

Nikša Peronja

(KGB)

4

OMIŠALJ

PGŽ

1

Mirela Ahmetović

(SDP)

3 231

1 770

(54,78)

1 032

(58,31)

M. Ahmetović

(SDP-HNS)

5

TISNO

ŠKŽ

1

Ivan Klarin

(SDP)

3 027

1 879

(62,07)

1 130

(60,14)

Ivan Klarin

(SDP koalicija)

6

DEŽANOVAC

BBŽ

1

Josip Stjepanović

(SDP)

2 195

1 005

(45,79)

665

(66,17)

J. Stjepanović

(SDP)

7

MAČE

KZŽ

2

Mladenka Mikulec

(SDP)

2 061

1 214

(58,90)

721

(59,39)

Stjepan Sokolić

(HDZ-HSS-HSU)

8

OPRISAVCI

BPŽ

1

Pejo Kovačević

(SDP)

2 060

1 189

(57,72)

679

(57,11)

Pejo Kovačević

(SDP)

9

BOL

SDŽ

2

Tihomir Marinković

(SDP)

1 606

1 027

(63,95)

554

(53,94)

T. Marinković

(SDP)

10

GUNDINCI

BPŽ

1

Ilija Markotić

(SDP)

1 583

950

(60,01)

638

(67,16)

Stjepan Užarević

(KGB)

11

TINJAN

2

Goran Hrvatin

(SDP)

1 409

762

(54,08)

499

(65,49)

Goran Hrvatin

(SDP)

12

VIŽINADA

1

Marko Ferenac

(SDP)

991

662

(66,80)

413

(62,39)

Marko Ferenac

(SDP)

13

SMOKVICA

DNŽ

1

Kuzma Tomašić

(SDP)

811

616

(75,96)

299

(48,54)

Lenko Salečić

(HDZ koalicija)

14

KAMANJE

1

Damir Mateljan

(SDP)

785

469

(59,75)

359

(76,55)

Damir Mateljan

(SDP)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

OPĆINE SAMOSTALNO

30 653

18 472

(60,26%)

10 771

(58,31%)

 

SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE (SDP) – kao koalicijski nositelj: OPĆINE

RED. BR. OPĆINA ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

VIŠKOVO

PGŽ

2

Sanja Udović

(SDP koalicija)

13 513

3 752

(27,57)

2 060

(55,29)

Sanja Udović

(SDP-HNS…)

2

MATULJI

PGŽ

2

Mario Ćiković

(SDP koalicija)

10 097

2 879

(28,51)

1 917

(66,59)

Mario Ćiković

(SDP-HNS…)

3

BRDOVEC

ZGŽ

1

Alen Prelec

(SDP-HSU)

9 953

3 868

(38,68)

2 271

(58,70)

Alen Prelec

(SDP-HSU)

4

NEDELIŠĆE

1

Darko Dania

(SDP koalicija)

9 495

3 855

(40,60)

3 092

(80,15)

Darko Dania

(SDP-HSU-HNS)

5

BEDEKOVČINA

KZŽ

1

Darko Ban

(SDP-Ref-HSU)

6 607

3 261

(49,36)

1 940

(59,49)

Darko Ban

(KGB)

6

ČAVLE

PGŽ

1

Ivana Cvitan Polić

(SDP-HNS-HSS…)

6 242

2 558

(40,98)

1.474

(57,62)

Željko Lambaša

(SDP-HNS…)

7

KLOŠTAR

IVANIĆ

ZGŽ

2

Željko Filipović

(SDP-HNS-HSU)

5 310

1 926

(36,27)

1 232

(63,97)

Željko Filipović

(SDP-HSU-HSLS)

8

SVETI KRIŽ

ZAČRETJE

KZŽ

1

Marko Kos

(SDP-HNS-ZDS-Labur)

5 061

2 450

(48,41)

1 534

(62,61)

Marko Kos

(SDP-ZS)

9

SVETI JURAJ

NA BREGU

1

Anđelko Nagrajsalović

(SDP koal.)

4 486

1 817

(40,50)

1 173

(64,56)

A. Nagrajsalović

(SDP-HSU-HSS…)

10

FAŽANA

2

Radomir Korać

(SDP-HSU)

3 492

2 189

(62,69)

1 094

(49,98)

Ada Damjanac

(SDP-HSU)

11

GRADAC

SDŽ

1

Matko Burić

(SDP-HSS)

3 245

1 761

(54,27)

1 038

(58,94)

Ivan Kosović

(HDZ)

12

BABINA

GREDA

VSŽ

1

Josip Krnić

(SDP-HSU)

3 048

1 534

(50,33)

925

(60,30)

Josip Krnić

(SDP-HSS-HNS)

13

ŽMINJ

2

Željko Plavčić

(SDP-HSS)

2 893

1 317

(45,52)

739

(56,11)

Marko Križman

(IDS)

14

BUKOVLJE

BPŽ

1

Davor Petrik

(SDP-HNS-HSU-HSS)

2 821

1 560

(55,30)

1 012

(64,87)

Davor Petrik

(SDP-HNS-HSU)

15

KOTORIBA

1

Ljubomir Grgec

(SDP-HSS-Lab)

2 511

1 321

(52,61)

791

(59,88)

Ljubomir Grgec

(SDP)

16

GORIČAN

2

Mario Moharić

(SDP-HSS-HSLS…)

2 429

1 499

(61,71)

819

(54,64)

Mario Moharić

(SDP-HNS…)

17

ŠTRIGOVA

1

Stanislav Rebernik

(SDP-HNS-Reform.)

2 427

960

(39,56)

687

(71,56)

S. Rebernik

(SDP)

18

STARI

MIKANOVCI

VSŽ

1

Mario Milinković

(SDP-HNS-HSS)

2 371

1 457

(61,45)

996

(68,36)

Mario Milinković

(SDP-HNS-HSU)

19

NOVIGRAD

PODRAVSKI

KKŽ

2

Zdravko Brljek

(SDP-HNS-SU)

2 366

1 110

(46,91)

670

(60,36)

Mladen Madjer

(HSS-HDZ)

20

ZLATAR

BISTRICA

KZŽ

1

Žarko Miholić

(SDP-Ref-HSS-HSU)

2 127

1 190

(55,95)

766

(64,37)

Žarko Miholić

(HNS-SDP-HSU)

21

PUNAT

PGŽ

1

Marinko Žic

(SDP-PGS-HSU)

2 052

1 181

(57,55)

671

(56,77)

Marinko Žic

(SDP-HSU)

22

LEGRAD

KKŽ

1

Ivan Sabolić

(SDP-HSS-HNS)

1953

1 188

(60,83)

920

(77,44)

Ivan Sabolić

(SDP)

23

PLAŠKI

1

Pero Damjanović

(SDP-DSS)

1 899

902

(47,50)

715

(79,18)

Pero Damjanović

(SDP-SNS-HSU)

24

SVETVINČENAT

1

Dalibor Macan

(SDP-IDS)

1 883

909

(48,27)

776

(85,37)

Dalibor Macan (SDP-IDS)

25

TUHELJ

KZŽ

1

Mladen Hercigonja

(SDP-BM 365)

1 764

1 220

(69,16)

695

(56,97)

Milivoj Škvorc

(HDZ-HSS..)

26

TORDINCI

VSŽ

1

Željko Matanović

(SDP-HNS-HSLS)

1 704

1 100

(64,55)

563

(51,18)

Željko Matanović

(SDP-HSU)

27

KLANA

PGŽ

2

Željka Šarčević Grgić

(SDP-PGS-HSS)

1 636

942

(57,58)

522

(55,41)

Matija Laginja

(HDZ)

28

NOVA

BUKOVICA

VPŽ

1

Tomislav Bračun

(SDP-HSS)

1 473

747

(50,71)

369

(49,40)

Željko Vencl

(HDZ-HSS)

29

GORNJA

RIJEKA

KKŽ

1

Darko Fištrović

(SDP-HSS-HNS)

1 367

858

(62,77)

532

(62,00)

Darko Fištrović

(SDP-HSU)

30

KALNIK

KKŽ

1

Mladen Kešer

(SDP-HSS-HNS-HSU)

1 107

585

(52,85)

417

(71,28)

Mladen Kešer

(SDP-HSU)

31

LOKVE

PGŽ

1

Toni Štimac

(SDP-HNS-HSU…)

853

584

(68,46)

324

(55,48)

Toni Štimac

(SDP-HSLS)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

OPĆINE KOALICIJSKI

118 185

52 480

(44,40%)

32 734

(62,37%)

OPĆINE SAMOSTALNO

30 653

18 472

(60,26%)

10 771

(58,31%)

OPĆINE UKUPNO

148 838

70 952

(47,67%)

43 505

(61,31%)

GRADOVI UKUPNO

346 706

139 259

(40,17%)

78 707

(56,52%)

SDP UKUPNO

495 544

210 211

(42,42%)

122 212

(58,14%)

 

KANDIDATI GRUPE BIRAČA / STRANAČKE LISTE (SDP) – kandidat grupe birača ujedno i nositelj stranačke liste za vijeće: OPĆINE

RED. BR. OPĆINA ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

VIR

ZDŽ

1

Kristijan Kapović

(KGB – SDP)

4 082

2 311

(56,61)

1 193

(51,58)

Kristijan Kapović

(KGB / SDP…)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

 

KANDIDATI GRUPE BIRAČA / STRANAČKE LISTE (SDP kao koalicijski nositelj liste) – kandidat grupe birača i stranačka lista s drugim nositeljem: GRADOVI

RED. BR. GRAD ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

OSIJEK

OBŽ

2

Ivan Vrkić

(KGB / SDP-HNS-HSS…)

91 431

31 380

(34,32)

19 694

(62,74)

Ivan Vrkić

(KGB / SDP-HNS)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

 

KANDIDATI GRUPE BIRAČA (KGB) – nezavisni kandidati: GRADOVI

RED. BR. GRAD ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

VARAŽDIN

2

Ivan Čehok

(KGB)

39 839

16 556

(41,56)

11 343

(68,50)

Goran Habuš

(HNS-SDP…)

2

SINJ

SDŽ

2

Kristina Križanac

(KGB)

20 859

9 982

(47,85)

5 070

(50,73)

Ivica Glavan

(KGB)

3

KRIŽEVCI

KKŽ

2

Mario Rajn

(KGB)

17 445

8 447

(48,42)

5 202

(61,58)

Branko Hrg

(HSS-HSLS-SU)

4

SVETA

NEDELJA

ZGŽ

2

Dario Zurovec

(KGB)

15 810

6 867

(43,43)

3 964

(57,73)

Drago Prahin

(HDZ)

5

OMIŠ

SDŽ

1

Ivo Tomasović

(KGB)

13 770

6 829

(49,59)

3 657

(53,81)

Ivan Kovačić

(KGB)

6

KNIN

ŠKŽ

2

Marko Jelić

(KGB)

12 694

7 177

(56,54)

4 210

(58,65)

Josipa Rimac

(HDZ)

7

OPATIJA

PGŽ

2

Ivo Dujmić

(KGB)

10 662

4 767

(44,71)

2 383

(49,95)

Ivo Dujmić

(SDP-HNS…)

8

VALPOVO

OBŽ

2

Matko Šutalo

(KGB)

9 441

5 084

(53,85)

2 786

(54,80)

Leon Žulj

(HDZ-HSU)

9

BELIŠĆE

OBŽ

1

Dinko Burić

(KGB)

8 886

4 322

(48,64)

3 071

(71,06)

Dinko Burić

(HDSSB)

10

OTOČAC

LSŽ

1

Stjepan Kostelac

(KGB)

8 458

5 108

(60,39)

2 531

(49,52)

Stjepan Kostelac

(KGB)

11

DONJI

MIHOLJAC

OBŽ

2

Goran Aladić

(KGB)

7 851

2 768

(35,26)

1 582

(57,15)

Zoran Kovač

(HDSSB)

12

ĐURĐEVAC

KKŽ

1

Hrvoje Janči

(KGB)

6 658

3 451

(51,83)

2 077

(60,19)

Željko Lacković

(KGB)

13

ILOK

VSŽ

2

Marina Budimir

(KGB)

5 646

2 624

(46,48)

1 539

(58,65)

Zvonimir Dragun

(HSS-HNS-HSU)

14

DELNICE

PGŽ

2

Ivica Knežević

(KGB)

4 966

2 033

(40,94)

1 059

(52,09)

Ivica Knežević

(KGB)

15

VRBOVSKO

PGŽ

1

Dražen Mufić

(KGB)

4 468

2 324

(52,01)

1 250

(53,76)

Dražen Mufić

(KGB)

16

HVAR

SDŽ

2

Rikardo Novak

(KGB)

4 151

1 798

(43,31)

948

(52,73)

Rino Budrović

(SDP)

17

NOVALJA

LSŽ

1

Ante Dabo

(KGB)

3 621

2 358

(65,12)

1 366

(57,93)

Ante Dabo

(KGB)

18

STARI GRAD

SDŽ

3

Antonio Škarpa

(KGB)

2 737

1 737

(63,35)

863

(49,65)

Vinko Maroević

(HDZ)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

GRADOVI UKUPNO KGB

197 962

94 232

(47,60)

54 901

(58,26)

 

NEZAVISNI KANDIDATI (registriranih „nezavisnih lista“) – samostalno: GRADOVI

RED. BR. GRAD ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

SLAVONSKI

BROD

BPŽ

2

Mirko Duspara

(DM-NL)

52 212

20 599

(39,45)

11 162

(54,17)

Mirko Duspara

(KGB)

2

VRGORAC

SDŽ

1

Ante Pranić

(NLM)

5 564

3 746

(67,33)

2 273

(60,68)

B. Matković

(HDZ koalicija)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

GRADOVI UKUPNO NL

57 776

24 345

(42,14)

13 435

(55,19)

GRADOVI UKUPNO KGB

197 962

94 232

(47,60)

54 901

(58,26)

GRADOVI UKUPNO

255 738

118 577

(46,37)

68 336

(57,63)

 

KANDIDATI GRUPE BIRAČA (KGB) – nezavisni kandidati: OPĆINE

RED. BR. OPĆINA ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

IVANKOVO

VSŽ

1

Marko Miličević

(KGB)

6 484

3 352

(51,70)

2 042

(60,86)

Branko Galić

(HDZ)

2

MEDULIN

1

Goran Buić

(KGB)

6 477

3 114

(48,08)

2 021

(64,84)

Goran Buić

(KGB)

3

NUŠTAR

VSŽ

2

Hrvoje Drinovac

(KGB)

4 672

2 493

(53,36)

1 717

(68,85)

Hrvoje Drinovac

(HSP)

4

BILJE

OBŽ

1

Željko Cickaj

(KGB)

4 617

2 523

(54,65)

1 543

(61,16)

Željko Cickaj

(HDSSB)

5

OTOK

SDŽ

2

Dušan Đula

(KGB)

4 555

2 816

(61,82)

1 408

(49,98)

B. Samardžić

(HDZ)

6

TRPINJA

VSŽ

2

Miroslav Palić

(KGB)

4 517

2 581

(57,14)

1 505

(58,31)

Miroslav Palić

(KGB)

7

MARINA

SDŽ

1

Ante Mamut

(KGB)

4 400

2 636

(59,91)

1 383

(52,47)

Ante Mamut

(KGB)

8

SVETI IVAN

ŽABNO

KKŽ

2

Nenad Bošnjak

(KGB)

4 110

1 823

(44,36)

1 223

(67,09)

V. Oguman

(HSS)

9

VELIKO

TRGOVIŠĆE

KZŽ

1

Robert Greblički

(KGB)

4 041

2 091

(51,74)

1 636

(78,24)

R. Greblički

(Labursiti)

10

OKRUG

SDŽ

1

Ivica Radić

(KGB)

3 960

1 830

(46,21)

1 061

(57,98)

Ivica Radić

(KGB)

11

PODBABLJE

SDŽ

2

Ante Kujundžić

(KGB)

3 924

2 604

(66,36)

1 331

(51,11)

Mario Ujević

(KGB)

12

NIJEMCI

VSŽ

2

Vjekoslav Belajević

(KGB)

3 865

2 432

(62,92)

1 272

(52,28)

Ivica Klem

(HDZ)

13

KOSTRENA

PGŽ

2

Dražen Vranić

(KGB)

3 857

1 681

(43,58)

832

(49,49)

Mirela Marunić

(HNS koalicija)

14

BIZOVAC

OBŽ

2

Srećko Vuković

(KGB)

3 806

1 706

(44,82)

1 067

(62,54)

Srećko Vuković

(HDSSB)

15

MALA

SUBOTICA

2

Valentino Škvorc

(KGB)

3 801

1 325

(34,86)

696

(52,53)

V. Domjanić

(KGB)

16

PLITVIČKA

JEZERA

LSŽ

2

Ante Kovač

(KGB)

3 710

1 921

(51,78)

978

(50,88)

Boris Luketić

(HDZ koalicija)

17

PODTUREN

2

Perica Hajdarović

(KGB)

3 452

1 359

(39,37)

752

(55,33)

Josip Lepen

(HDZ-HNS…)

18

BLATO

DNŽ

2

Ante Šeparović

(KGB)

3 348

2 278

(68,04)

1 211

(53,11)

Ante Šeparović

(HDZ)

19

POSEDARJE

ZDŽ

2

Ivica Klanac

(KGB)

3 315

1 835

(55,35)

943

(51,39)

Ivica Zurak

(HDZ)

20

MUĆ

SDŽ

2

Filip Stupalo

(KGB)

3 134

1 588

(50,67)

942

(59,32)

Filip Stupalo

(KGB)

21

GRADEC

ZGŽ

1

Ljubica Ambrušec

(KGB – Most)

2 970

1 581

(53,23)

900

(56,93)

Lj. Ambrušec

(KGB)

22

KRŠAN

1

Valdi Runko

(KGB)

2 693

1 576

(58,52)

883

(56,03)

Valdi Runko

(KGB)

23

PODGORA

SDŽ

2

Ante Miličić

(KGB)

2 525

1 129

(44,71)

659

(58,37)

Ante Miličić

(KGB)

24

STUBIČKE

TOPLICE

KZŽ

2

Josip Beljak

(KGB)

2 513

1 276

(50,78)

682

(53,45)

Vladimir Bosnar

(DC-HDZ)

25

KAPELA

BBŽ

1

Danijel Kovačec

(KGB)

2 494

1 199

(48,08)

968

(80,73)

Danijel Kovačec

(KGB)

26

DOBRINJ

PGŽ

1

Neven Komadina

(KGB)

2 341

1 031

(44,04)

938

(90,98)

Neven Komadina

(KGB)

27

TOVARNIK

VSŽ

1

Ruža Veselčić-Šijaković

(KGB)

2 300

1 273

(55,35)

802

(63,00)

Ivan Soldo

(KGB)

28

ŠOLTA

SDŽ

1

Nikola Cecić-Karuzić

(KGB)

2 224

1 347

(60,57)

903

(67,04)

N. Cecić-Karuzić

(KGB)

29

DESINIĆ

KZŽ

2

Zvonko Škreblin

(KGB)

2 223

1 232

(55,42)

715

(58,04)

Zvonko Škreblin

(HDZ-ZDS-ZS)

30

BILICE

ŠKŽ

1

Josip Ćaleta

(KGB)

2 196

806

(36,70)

625

(77,54)

Josip Ćaleta

(KGB)

31

RUNOVIĆI

SDŽ

1

Mario Repušić

(KGB)

2 078

1 300

(62,56)

683

(52,54)

Josip Lešina

(HDZ)

32

SIKIREVCI

BPŽ

2

Josip Nikolić

(KGB)

2 015

1 226

(60,84)

643

(52,45)

Ivan Benaković

(HDSSB)

33

ŠTITAR

VSŽ

1

Marko Bikić

(KGB)

1 960

871

(44,44)

470

(53,96)

Marko Bikić

(HDZ)

34

VRSI

ZDŽ

2

Luka Perinić

(KGB)

1 960

1 457

(74,34)

776

(53,15)

Sandra Vukić

(HDZ)

35

CETINGRAD

1

Marina Kalić

(KGB)

1 934

887

(45,86)

519

(58,51)

Milan Gašparin

(HDZ)

36

ŠESTANOVAC

SDŽ

1

Pave Čikeš

(KGB)

1 862

1 029

(55,26)

534

(51,90)

Pave Čikeš

(HSP)

37

BAŠKA

PGŽ

2

Toni Juranić

(KGB)

1 817

1 017

(55,97)

505

(49,66)

Toni Juranić

(SDP-HNS…)

38

SELCA

SDŽ

1

Ivan Marijančević

(KGB)

1 798

1 107

(61,57)

585

(52,85)

I. Marijančević

(HDZ)

39

HRVATSKA

DUBICA

SMŽ

1

Ružica Karagić

(KGB)

1 753

987

(56,30)

524

(53,09)

T. Mateljak

(HDZ)

40

ŽAKANJE

1

Danijel Jurkaš

(KGB)

1 685

1 029

(61,07)

510

(49,51)

Nikola Sopčić

(HDZ-HSS)

41

ORLE

ZGŽ

1

Ervin Vujica

(KGB)

1 662

869

(52,29)

488

(56,16)

Ivan Petko

(HDZ)

42

GORNJI

MIHALJEVEC

1

Goran Lovrec

(KGB)

1 651

931

(56,39)

608

(65,31)

Goran Lovrec

(KGB)

43

POLAČA

ZDŽ

1

Tomislav Prtenjača

(KGB)

1 642

836

(50,91)

418

(50,00)

Viktor Prtenjača

(HDZ)

44

TRIBUNJ

ŠKŽ

2

Marko Grubelić

(KGB)

1 573

1 103

(70,12)

577

(52,31)

Damir Pilipac

(HDZ-HSS)

45

VIŠKOVCI

OBŽ

2

Ante Krištić

(KGB)

1 537

696

(45,28)

390

(56,03)

Ante Krištić

(HDSSB)

46

DRNJE

KKŽ

2

Petar Dombaj

(KGB)

1 499

697

(46,50)

459

(65,85)

Slavko Loth

(HDZ-HSS)

47

PUNITOVCI

OBŽ

1

Jasna Matković

(KGB)

1 443

1 127

(78,10)

625

(55,46)

Jasna Matković

(HDSSB-HSS)

48

TRNAVA

OBŽ

1

Irena Mikić Brezina

(KGB)

1 411

780

(55,28)

398

(51,03)

I. Bikić Brezina

(HDSSB)

49

KRALJEVEC

NA SUTLI

KZŽ

2

Danijela Pongrac

(KGB)

1 383

864

(62,47)

460

(53,24)

Danijela Pongrac

(KGB)

50

DONJA

MOTIČINA

OBŽ

1

Željko Kovačević

(KGB)

1 344

788

(58,63)

623

(79,06)

Ž. Kovačević

(HDSSB)

51

TOMPOJEVCI

VSŽ

1

Zdravko Zvonarić

(KGB)

1 306

737

(56,43)

392

(53,19)

Tomislav Panenić

(KGB)

52

JESENJE

KZŽ

2

Andrija Ranogajec

(KGB)

1 272

850

(66,82)

434

(51,06)

Ivan Maligec

(HSS-SDP-HNS)

53

KALINOVAC

KKŽ

2

Danijel Zvonar

(KGB)

1 236

797

(64,48)

395

(49,56)

Branko Sobota

(HDZ)

54

KAROJBA

2

Alen Rosić

(KGB)

1 204

636

(52,82)

319

(50,16)

Alen Rosić

(IDS)

55

BALE

1

Edi Pastrovicchio

(KGB)

1 058

646

(61,06)

346

(53,56)

E. Pastrovicchio

(KGB)

56

MAJUR

SMŽ

1

Klementina Karanović

(KGB)

987

571

(57,85)

317

(55,52)

K. Karanović

(HSS)

57

SUTIVAN

SDŽ

1

Ranko Blažević

(KGB)

947

650

(68,64)

397

(60,98)

Ranko Blažević

(KGB)

58

TOUNJ

1

Ivica Sopek

(KGB)

934

583

(62,42)

306

(52,40)

Ivica Sopek

(KGB)

59

KUKLJICA

ZDŽ

1

Marin Boško

(KGB)

910

585

(53,30)

363

(74,69)

Marin Boško

(KGB)

60

FUNTANA

1

Mladen Grgeta

(KGB)

872

585

(67,09)

339

(57,95)

Mladen Grgeta

(KGB)

61

LASTOVO

DNŽ

1

Leo Katić

(KGB)

869

564

(64,90)

283

(50,18)

Leo Katić

(KGB)

62

ZAGORSKA

SELA

KZŽ

1

Ksenija Krivec Jurak

(KGB)

849

513

(60,42)

379

(73,88)

Željko Kodrnja (KGB)

63

LIŠANE

OSTROVIČKE

ZDŽ

1

Ivica Musić

(KGB)

792

453

(57,20)

263

(58,06)

Ivica Musić

(KGB)

64

MOTOVUN

1

Tomislav Pahović

(KGB)

768

595

(77,47)

393

(66,05)

Tomislav Pahović

(KGB)

65

POVLJANA

ZDŽ

2

Ivica Pogorilić

(KGB)

690

527

(76,38)

294

(55,79)

Ivica Pogorilić

(HSS)

66

TKON

ZDŽ

1

Goran Mušćet

(KGB)

677

456

(67,36)

227

(49,78)

Goran Mušćet

(KGB)

67

PRIMORSKI

DOLAC

SDŽ

1

Joško Dujmović

(KGB)

649

472

(72,73)

251

(53,18)

Božo Vidić

(HDZ)

68

LANIŠĆE

2

Roberta Medica

(KGB)

300

196

(65,33)

114

(58,16)

Neven Mikac

(KGB)

69

ZADVARJE

SDŽ

1

Ivan Krželj

(KGB)

239

171

(71,55)

151

(88,30)

Branko Krnić

(HDZ)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

OPĆINE UKUPNO KGB

159 090

86 626

(54,45%)

50 396

(58,18%)

 

NEZAVISNI KANDIDATI (registriranih „nezavisnih lista“) – samostalno: OPĆINE

RED. BR. OPĆINA ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

PRIMOŠTEN

ŠKŽ

1

Stipe Petrina

(NL Stipe Petrina)

2 658

1 657

(62,34)

1 199

(72,36)

Stipe Petrina

(NLSP)

2

GORNJA

VRBA

BPŽ

1

Ivan Vuleta

(Duspara Mirko – NL)

2 192

1 180

(53,83)

690

(58,47)

Ivan Vuleta

(KGB)

3

VIŠNJAN

1

Angelo Mattich

(NLV)

2 005

1 326

(66,13)

723

(54,44)

Milan Dobrilović

(IDS)

4

VELIKA

PISANICA

BBŽ

1

Fredi Pali

(Damir Bajs NL)

1 398

745

(53,29)

496

(66,58)

Fredi Pali

(HSS-SDP)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

OPĆINE UKUPNO NL

8 253

4 908

(59,47%)

3 108

(63,33%)

OPĆINE UKUPNO KGB

159 090

86 626

(54,45%)

50 396

(58,18%)

OPĆINE UKUPNO

167 343

91 534

(54,70%)

53 504

(58,45%)

GRADOVI UKUPNO

255 738

118 577

(46,37)

68 336

(57,63)

NEZAVISNI UKUPNO

423 081

210 111

(49,66%)

121 840

57,99%)

 

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA (HSS) – samostalno: GRADOVI

RED. BR. GRAD ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

ORAHOVICA

VPŽ

2

Ana-Marija Petin

(HSS)

4 479

2 799

(62,49)

1 396

(49,87)

Josip Nemec

(HDZ-HSP AS…)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

GRADOVI SAMOSTALNO

4 479

2 799

(62,49)

1 396

(49,87)

 

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA (HSS) – kao koalicijski nositelj: GRADOVI

RED. BR. GRAD ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

SAMOBOR

ZGŽ

1

Krešo Beljak

(HSS-SDP)

32 615

14 213

(43,54)

8 943

(62,92)

Krešo Beljak

(HSS-SDP)

2

DUGA RESA

2

Tomislav Boljar

(HSS-SDP)

9 514

4 524

(47,55)

2 759

(60,99)

Ivan Baršić

(HSS-HSP AS)

3

ČAZMA

BBŽ

1

Dinko Pirak

(HSS-HDZ)

6 658

3 309

(49,70)

1 858

(56,15)

Dinko Pirak

(HSS-HDZ)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

GRADOVI KOALICIJSKI

48 787

22 046

(45,19)

13 560

(61,51)

GRADOVI SAMOSTALNO

4 479

2 799

(62,49)

1 396

(49,87)

GRADOVI UKUPNO

53 266

24 845

(46,64%)

14 956

(60,20%)

 

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA (HSS) – samostalno: OPĆINE

RED. BR. OPĆINA ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

ČEPIN

OBŽ

2

Dražen Tonkovac

(HSS)

9 708

3 578

(36,86)

2 515

(70,29)

Dražen Tonkovac

(HSS-HDZ)

2

BRCKOVLJANI

ZGŽ

1

Željko Funtek

(HSS)

5 834

1 900

(32,57)

1 349

(71,00)

Željko Funtek

(HSS)

3

ORIOVAC

BPŽ

2

Antun Pavetić

(HSS)

4 847

2 893

(59,69)

1 656

(57,24)

Antun Pavetić

(HSS)

4

SEMELJCI

OBŽ

1

Grga Lončarević

(HSS)

3 533

1 297

(36,71)

997

(76,87)

G. Lončarević

(HSS)

5

NOVA

KAPELA

BPŽ

1

Ivan Šmit

(HSS)

3 450

2 273

(65,88)

1 556

(68,43)

Ivan Šmit

(HSS)

6

BOŠNJACI

VSŽ

1

Andrija Juzbašić

(HSS)

3 272

1 633

(49,91)

1 016

(62,22)

Andrija Juzbašić

(HSS)

7

BRINJE

LSŽ

1

Zlatko Fumić

(HSS)

2 774

1 565

(56,42)

1 286

(82,17)

Zlatko Fumić

(HSS)

8

BRODSKI

STUPNIK

BPŽ

2

Goran Jelinić

(HSS)

2 527

1 529

(60,51)

761

(49,77)

Petar Lovinčić

(HSS-HDZ)

9

NETRETIĆ

1

Marijan Peretić

(HSS)

2 511

1 346

(53,60)

674

(50,04)

Ivica Gračan

(HDZ-HSS)

10

VELIKO TROJSTVO

BBŽ

1

Ivan Kovačić

(HSS)

2 277

1 093

(48,00)

667

(60,87)

Ivan Kovačić

(HSS)

11

PUŠĆA

ZGŽ

1

Anđela Cirkveni

(HSS)

2 207

1 048

(47,49)

537

(51,24)

Anđela Cirkveni

(HSS)

12

KRAŠIĆ

ZGŽ

2

Josip Petković Fajnik

(HSS)

2 179

1 279

(58,70)

721

(56,37)

J. Petković Fajnik

(HSS)

13

PODCRKAVLJE

BPŽ

1

Tomislav Trtanj

(HSS)

2 089

1 159

(55,48)

647

(55,82)

Tomislav Trtanj

(HSP)

14

HERCEGOVAC

BBŽ

1

Boro Bašljan

(HSS)

1 983

717

(36,16)

671

(93,58)

Boro Bašljan

(HSS-SDP)

15

SIRAČ

BBŽ

1

Branimir Miler

(HSS)

1 971

869

(44,09)

570

(65,59)

Branimir Miler

(HSS)

16

SVETA

MARIJA

1

Đurđica Slamek

(HSS)

1 970

928

(47,11)

471

(50,75)

Đurđica Slamek

(HSS)

17

VRBJE

BPŽ

1

Igor Jurišić

(HSS)

1 970

1 054

(53,50)

559

(53,04)

Igor Jurišić

(HSS)

18

KOPRIVNIČKI

IVANEC

KKŽ

2

Mario Švegović

(HSS)

1 802

822

(45,62)

426

(51,82)

Božidar Vrabelj

(HSS)

19

FARKAŠEVAC

ZGŽ

1

Dražen Draganić

(HSS)

1 427

671

(47,02)

443

(66,02)

Dražen Draganić

(HSS)

20

ŠANDROVAC

BBŽ

1

Josip Dekalić

(HSS)

1 344

708

(52,68)

380

(53,67)

Josip Dekalić

(HSS)

21

DRAGALIĆ

BPŽ

1

Zvonimir Karlik

(HSS)

1 186

556

(46,88)

332

(59,71)

Zvonimir Karlik

(HSS)

22

VELIKI

BUKOVEC

2

Franjo Vrbanić

(HSS)

1 172

623

(53,16)

331

(53,13)

Zvonko Hlebar

(HNS-SDP-HSU)

23

LUKA

ZGŽ

1

Darko Kralj

(HSS)

1 137

745

(65,52)

542

(72,75)

Darko Kralj

(HSS)

24

BOSILJEVO

1

Josip Kasun

(HSS)

1 123

703

(62,60)

402

(57,18)

Josip Kasun

(HSS)

25

PRESEKA

ZGŽ

2

Nikola Kožar

(HSS)

1 080

549

(50,83)

338

(61,57)

Zdenko Lendl

(KGB)

26

RAKOVEC

ZGŽ

1

Brankica Benc

(HSS)

969

760

(78,43)

742

(97,63)

Brankica Benc

(HSS)

27

ŽUMBERAK

ZGŽ

1

Zdenko Šiljak

(HSS)

818

478

(58,44)

274

(57,32)

Zdenko Šiljak

(HSS)

28

KOLAN

ZDŽ

2

Marin Pernjak

(HSS)

780

532

(68,21)

286

(53,76)

Josip Zubović

(HSS)

29

RIBNIK

1

Željko Car

(HSS)

424

276

(65,09)

151

(54,71)

Željko Car

(HSS-SDP)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

OPĆINE SAMOSTALNO

68 364

33 584

(49,13%)

21 300

(63,42%)

 

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA (HSS) – kao koalicijski nositelj: OPĆINE

RED. BR. OPĆINA ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

DONJI

KRALJEVEC

1

Miljenko Horvat

(HSS-SDP)

3 784

1 652

(43,66)

986

(59,69)

Miljenko Horvat

(HSS)

2

LIPOVLJANI

SMŽ

1

Nikola Horvat

(HSS-SDP-HSU-HNS)

2 789

1 388

(49,77)

900

(64,79)

Mario Ribar

(HSS-SDP…)

3

NOVA RAČA

BBŽ

1

Darko Knežić

(HSS-HDZ)

2 746

1 280

(46,61)

863

(67,42)

Darko Knežić

(HSS)

4

STRAHONINEC

1

Franjo Lehkec

(HSS-HNS-HDZ…)

2 302

1 171

(50,87)

680

(58,07)

Franjo Lehkec

(HSS-HNS-HSLS)

5

SALI

ZDŽ

2

Zoran Morović

(HSS-SDP-HNS)

2 259

1 178

(52,15)

611

(51,87)

Zoran Morović

(HSS-SDP-HNS)

6

DOMAŠINEC

1

Mario Tomašek

(HSS-HDZ)

1 947

1 108

(56,91)

633

(57,13)

Dragutin Lisjak

(KGB)

7

KOPRIVNIČKI

BREGI

KKŽ

1

Mario Hudić

(HSS-HDZ)

1 877

799

(42,57)

401

(50,19)

Mario Hudić

(HSS)

8

BREZNICA

1

Stjepan Krobot

(HSS-HDZ)

1 806

947

(52,44)

489

(51,64)

Stjepan Krobot

(HSS-HDZ)

9

MALI

BUKOVEC

1

Darko Vučković

(HSS-HDZ-HSP AS)

1 747

787

(45,05)

645

(79,42)

Darko Marković

(HSS-HDZ-HSP)

10

MOLVE

KKŽ

2

Zdravko Ivančan

(HSS-SDP)

1 699

1 204

(70,87)

685

(56,89)

Zdravko Ivančan

(HSS)

11

MAGADENOVAC

OBŽ

1

Stjepan Živković

(HSS-HDZ-HSU)

1 547

784

(50,68)

478

(60,97)

Stjepan Živković

(HSS-HDZ-HSU)

12

HRAŠĆINA

KZŽ

1

Branko Tukač

(HSS-SDP)

1 281

557

(43,48)

326

(58,53)

Branko Tukač

(HSS-HNS)

13

NOVO VIRJE

KKŽ

2

Branko Mesarov

(HSS-SDP)

945

536

(56,72)

292

(54,48)

Branko Mesarov

(HDZ-HSS)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

OPĆINE KOALICIJSKI

26 729

13 391

(50,10%)

7 989

(59,66%)

OPĆINE SAMOSTALNO

68 364

33 584

(49,13%)

21 300

(63,42%)

OPĆINE UKUPNO

95 093

46 975

(49,40%)

29 289

(62,35%)

GRADOVI UKUPNO

53 266

24 845

(46,64%)

14 956

(60,20%)

HSS UKUPNO

148 359

71 820

(48,41%)

44 245

(61,61%)

 

HRVATSKA NARODNA STRANKA (HNS) – samostalno: GRADOVI

RED. BR. GRAD ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

DUGO SELO

ZGŽ

2

Nenad Panian

(HNS)

16 151

4 962

(30,71)

2 539

(51,14)

Stipo Velić

(HDZ-HSS…)

2

SVETI IVAN

ZELINA

ZGŽ

2

Hrvoje Košćec

(HNS)

13 583

5 826

(42,89)

3 128

(53,69)

Hrvoje Košćec

(SDP-HNS-HSU)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

GRADOVI SAMOSTALNO

29 734

10 788

(36,28%)

5 662

(52,48%)

 

HRVATSKA NARODNA STRANKA (HNS) – kao koalicijski nositelj: GRADOVI

RED. BR. GRAD ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

IVANEC

1

Milorad Batinić

(HNS-HSU)

11 445

5 534

(48,35)

2 837

(51,26)

Milorad Batinić

(HNS-SDP-HSU)

2

LEPOGLAVA

2

Marijan Škvarić

(HNS-HSU-SDP)

6 302

2 666

(42,30)

1 378

(51,69)

Marijan Škvarić

(HNS-HSU-SDP)

3

CRES

PGŽ

2

Kristijan Jurjako

(HNS-SDP-PGS-HSS…)

2 757

1 400

(50,78)

716

(51,14)

Kristijan Jurjako

(HNS-SDP…)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

GRADOVI KOALICIJSKI

20 504

9 600

(46,82%)

4 931

(51,36%)

GRADOVI SAMOSTALNO

29 734

10 788

(36,28%)

5 662

(52,48%)

GRADOVI UKUPNO

50 238

20 388

(40,58%)

10 593

(51,96%)

 

HRVATSKA NARODNA STRANKA (HNS) – samostalno: OPĆINE

RED. BR. OPĆINA ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

GORNJA

STUBICA

KZŽ

1

Jasmin Krizmanić

(HNS)

4 436

2 146

(48,38)

1 461

(68,08)

Jasmin Krizmanić

(HNS)

2

SVETI ĐURĐ

1

Josip Jany

(HNS)

3 045

1 743

(57,24)

1 525

(87,49)

Josip Jany

(HNS-SDP…)

3

BELICA

1

Zvonimir Taradi

(HNS)

2 738

1 226

(44,78)

1 002

(81,73)

Zvonimir Taradi

(HNS)

4

RASINJA

KKŽ

2

Danimir Kolman

(HNS)

2 631

1 355

(51,50)

722

(53,28)

Danimir Kolman

(HNS)

5

PRIBISLAVEC

1

Višnja Ivačić

(HNS)

2 445

1 163

(47,57)

564

(48,50)

Višnja Ivačić

(HNS-SDP)

6

VELIKI

GRĐEVAC

BBŽ

1

Marijan Dautanac

(HNS)

2 353

1 099

(46,71)

738

(67,15)

M. Dautanac

(HNS)

7

OREHOVICA

1

Franjo Bukal

(HNS)

2 095

841

(40,14)

417

(49,58)

Franjo Bukal

(HNS)

8

SATNICA

ĐAKOVAČKA

OBŽ

1

Željko Šimić

(HNS)

1 868

1 078

(57,71)

664

(61,48)

Željko Šimić

(HNS-HSU)

9

DONJA

DUBRAVA

2

Marijan Varga

(HNS)

1 755

1 058

(60,28)

547

(51,70)

Dražen Miser

(HDZ-HSS-HSLS)

10

KLENOVNIK

2

Mladen Blaško

(HNS)

1 656

918

(55,43)

507

(55,23)

Martin Oreški

(HNS-SDP-HSU)

11

PODRAVSKE

SESVETE

KKŽ

2

Krunoslav Bratanović

(HNS)

1 351

743

(55,00)

466

(62,72)

Ivan Derežić

(HDZ)

12

KUMROVEC

KZŽ

2

Robert Šplajt

(HNS)

1 348

752

(55,79)

435

(57,85)

Dragutin Ulama

(SDP)

13

MRKOPALJ

PGŽ

2

Josip Brozović

(HNS)

1 026

555

(54,09)

317

(57,12)

Ivica Padavić

(SDP)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

OPĆINE SAMOSTALNO

28 747

14 677

(51,06%)

9 365

(63,81%)

 

HRVATSKA NARODNA STRANKA (HNS) – kao koalicijski nositelj: OPĆINE

RED. BR. OPĆINA ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

TRNOVEC

BARTOLOVEČKI

1

Zvonko Šamec

(HNS-SDP-HSU)

5 844

2 559

(43,79)

1 414

(55,23)

Zvonko Šamec

(HNS-SDP…)

2

MARUŠEVEC

2

Damir Šprem

(HNS-SDP-HSU)

5 315

2 135

(40,17)

1 084

(50,77)

Ivan Šagi

(HSS-HDZ)

3

CESTICA

1

Mirko Korotaj

(HNS-SDP)

4 699

2 479

(52,76)

1 742

(70,27)

Mirko Korotaj

(HNS-SDP)

4

SRAČINEC

1

Božidar Novoselec

(HNS-HSU-HSS)

4 103

2 141

(52,18)

1 098

(51,28)

B. Novoselec

(HNS-SDP-HSU)

5

MALINSKA-

DUBAŠNICA

PGŽ

1

Robert-Anton Kraljić

(HNS-SDP..)

3 848

1 862

(48,39)

1 256

(67,45)

R. A. Kraljić

(HNS-SDP-HSU)

6

RADOBOJ

KZŽ

1

Anđelko Topolovec

HNS-SDP-HSU

2 740

1 907

(69,60)

1 316

(69,01)

A. Topolovec

(HNS-SDP-HSS…)

7

ŠENKOVEC

1

Saša Horvat

(HNS-HSU-HSS)

2 518

1 210

(48,05)

711

(58,76)

Saša Horvat

(HNS-HSU-HSLS)

8

PODGORAČ

OBŽ

1

Goran Đanić

(HNS-SDP-HSU-HSS)

2 354

1 223

(51,95)

768

(62,75)

Goran Đanić

(HNS-SDP koal.)

9

PIROVAC

ŠKŽ

1

Ivan Gulam

(HNS-SDP)

1 894

1 109

(58,55)

711

(64,11)

Ivan Gulam

(HNS)

10

BERETINEC

1

Igor Kos

(HNS-SDP)

1 846

1 041

(56,39)

599

(57,54)

Igor Kos

(HNS-SDP-HSU)

11

VRATIŠINEC

1

Zdravko Mlinarić

(HNS-HSU)

1 693

813

(48,02)

488

(60,02)

Zdravko Mlinarić

(HNS-HSU)

12

BREZNIČKI

HUM

1

Zoran Hegedić

(HNS-HSS-SDP-HSU)

1 115

576

(51,66)

308

(53,47)

Zoran Hegedić

(HNS-SDP-HSU)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

OPĆINE KOALICIJSKI

37 969

19 055

(50,19%)

11 495

(60,33%)

OPĆINE SAMOSTALNO

28 747

14 677

(51,06%)

9 365

(63,81%)

OPĆINE UKUPNO

66 716

33 732

(50,56%)

20 860

(61,84%)

GRADOVI UKUPNO

50 238

20 388

(40,58%)

10 593

(51,96%)

HNS UKUPNO

116 954

54 120

(46,27%)

31 453

(58,12%)

 

ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR (IDS) – samostalno: GRADOVI

RED. BR. GRAD ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

POREČ

1

Loris Peršurić

(IDS)

16 019

7 524

(46,97)

4 314

(57,31)

Edi Štifanić

(IDS)

2

ROVINJ

1

Marko Paliaga

(IDS)

13 678

5 289

(38,67)

3 293

(62,25)

Giovanni Sponza

(IDS)

3

BUJE

2

Fabrizio Vižintin

(IDS)

4 752

1 976

(41,58)

979

(49,54)

Edi Andreašić

(KGB)

4

NOVIGRAD

1

Anteo Milos

(IDS)

3 958

1 633

(41,26)

1 499

(91,79)

Anteo Miloš

(IDS)

UKUPNO

BIRAČA

UKUP. BR. IZAŠLIH B.

UKUP. BR. GLASOVA

GRADOVI SAMOSTALNO

38 407

16 422

(42,76%)

10 085

(61,41%)

 

ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR (IDS) – kao koalicijski nositelj: GRADOVI

RED. BR. GRAD ŽUP. /

1 ili 2 krug

POBJEDNIK LI 2017.

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I % IZAŠLIH BIRAČA BROJ I % GLAS. ZA POBJED. POBJEDNIK 2013.

1

PULA

1

Boris Miletić

(IDS-HNS-ISU-ZELENI)

50 360

18 785

(37,30)

9 740

(51,83)

Boris Miletić

(IDS-HNS…)

2

LABIN

1

Valter Glavičić

(IDS-HNS-HSU)

10 476

4 724

(45,09)

2 795

(59,17)

Tulio Demetlika

(IDS-HSU-HNS)

3

PAZIN

2

Renato Krulčić

(IDS-HSU-HNS)

7 358

2 707

(36,79)

1 582

(58,44)