KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA: ČEKA SE PRVA POBJEDNIČKA AUTENTIČNA NEZAVISNA LISTA

By | 10. travnja 2017.

(Predizborna matematika 10)

U sjevernim županijama nezavisna scena na posljednjim izborima nije bila na razini jadranskih županija, pa ćemo na sljedećim izborima pratiti neka nova kretanja koja se u ovim županijama mogu razviti.

Na lokalnim izborima 2013. u Krapinsko-zagorskoj županiji bile su dvije velike lijevo-desne koalicije. Pobijedila je lijeva s 24.225 glasova (45,49%), ispred desne s 19.392 glasa (36,42%), no nas više zanima rezultat još dviju lista koje su bile samostalne. Hrvatski laburisti osvojili su 6.271 glas (11,78%), a Autohtona – Hrvatska seljačka stranka 3.364 glasa (6,32%). Vidimo da su sve četiri prijavljene liste osvojile županijske mandate, pa nams e čini da je županijski prag od oko 3.000 glasova dohvatan i za ujedinjene nezavisne liste. Posebno što nam se čini da su i Laburisti i Autohtoni „seljaci“ više stvar prošlosti, nego novih izbora. Naravno, pitanje je i kako će se dvije široke koalicije ovaj puta posložiti ili presložiti.

Sve zagorske nezavisne liste zajedno osvojile su 3.054 glasa (5,73%), što je otprilike dovoljno za prijelaz županijskog praga. Trebamo napomenuti da je u ovoj županiji na dva mjesta pobijedio SDP koristeći se nezavisnim listama kao platformom (Zagorska sela i Hum na Sutli), pa to nismo uzeli u obzir.

Najbolji rezultat ostvarila je nezavisna lista u Bedekovčini (597 glasova ili 22,79%). S druge strane najviše je glasova dobila lista u Zaboku (636 ili 17,89). Odlične su bile i nezavisne liste u Oroslavlju (422 glasa ili 17,60%) i Krapinskim Toplicama (367 glasova ili 17,53%).

 

 

Dobar rezultat ostvarile su i liste u Zagorskim selima (15,00%), Konjščini (13,10%) i Donjoj Stubici (11,34%). U svakoj županiji imamo poneko mjesto s više nezavisnih lista, koje uglavnom prelaze izborni prag. Ovdje je to slučaj s tri nezavisne liste u Zlataru, od kojih su dvije prešle prag s 12,38% i 9,82%, dok je treća imala 4,24% (ukupni rezultat bio je 26,44%).

 

Zagorske nezavisne liste najavljuju udruživanje

Prema prvim informacijama koje su se pojavile na lokalnim medijima, upravo nezavisna lista Branka Piljeka iz Zaboka s najvećim osvojenim brojem glasova na posljednjim izborima, okuplja druge zagorske nezavisne inicijative za zajedničku županijsku listu. Budući da su tri liste na prošlim izborima bile na samo 2-5% glasova do ulaska u drugi krug (Zabok, Bedekovčina i Oroslavlje), bit će zanimljivo vidjeti hoće li se napokon i u Zagorju jedna autentična nezavisna lista probiti u prvi plan i pobijediti.

Reakcija birača na nezavisne liste u većini mjesta je jako dobra, pa im je prijelaz općinskog/gradskog praga gotovo zajamčen. Samo u najvećim gradovima to je malo teži zadatak, dok je u manjim mjestima lakoća podizanja startnog rezultata na 10% gotovo postalo pravilo od nezavisnih početaka. Sa strankama nije tako. Čak i one stranke koje imaju saborske zastupnike upadaju u zamku „lako ćemo“ na lokalnim izborima, pa često padnu i ispod razine koju dobivaju na nacionalnim rejtinzima popularnosti. Gladne širenja podružnica, mlade i nove stranke primaju u članstvo osobe koje nemaju lokalnu „težinu“, pa im povjere lokalne izbore koje ovi često neuspješno odrade na granici praga (i sastavljanja lista po modelu „samo mi daj ime na listu“). Nezavisne liste, kad se uspiju sastaviti, imaju početi elan odrađivanja posla na višim radnim „okretajima“, jer su svjesne da im glasove neće donijeti nikakav „brand“, nego njihova vlastita prodornost. A to, u pravilu, završi boljim rezultatom.

Mogli bismo ovako reći: lakše je novoformiranu nezavisnu listu „iz nule“ podići na 15%, nego stranku koja u tom istom mjestu ima „rejting“ od 10% podići na 15%! Možda ćemo u Krapinsko-zagorskoj županiji upravo moći vidjeti neke takve primjere u svibnju. I možda baš zato što tamo nezavisna scena ne djeluje previše „opasno“.

Prema potencijalu s posljednjih izbora, udruživanjem nezavisnih lista u Krapisnko-zagorskoj županiji sigurno bi se postigao sinergijski učinak dostatan za prijelaz županijskog praga, a ohrabrila bi se nezavisna zagorska scena. Donijelo bi to i više pojedinačnih gradskih/općinskih uspjeha do razine prevage na koju bi se stranu u pojedinom mjestu usmjerila većina i pokrenula dinamika promijena dugogodišnjih vlasti (dobra za demokraciju). A možda bi županijsko umrežavanje u nekim mjestima podiglo motivaciju nezavisnim listama i do ulaska u drugi krug i makar do borbe za poneku pobjedu. Možda će neke nezavisne liste i u Zagorju dosegnuti taj potencijal: Bedekovčina, Desinić, Zabok, Oroslavlje…

Podijelite:Share on Facebook22Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone