LOKALNI IZBORI 2017: NEZAVISNI SPASILI IZBORE OD JEDNOSTRANAČJA!

By | 31. svibnja 2017.

(Predizborna matematika 27)

 

Prvi je krug lokalnih izbora završio u 399 gradova i općina (72 grada i 327 općina), pa su nam u sljedeću nedjelju preostali izbori u još 156 gradova/općina (i gradu Zagrebu kao gradu sa statusom županije).

Sada se vjerojatno u većini „piju koalicijske kave“ za formiranja gradskih i općinskih vijeća kao jedan od najskrovitijih, ali i najvažnijih dijelova kampanje. Jer ona strana koja uspije dogovoriti većinu u vijeću, vjerojatno će uspjeti skrenuti prema svojem kandidatu veći dio glasova onih opcija s kojima dogovori tu većinu. Naravno, jer će tada i tim opcijama biti interes da pobijedi baš kandidat s čijom stranom tvore većinu u vijeću. Moguće su i neočekivane kombinacije, pa naše projekcije koje ćemo donijeti ne mogu predvidjeti takve skrivene obrate u kojima bi lokalni HNS postigao dogovor s lokalnim HDZ-om, a ne SDP-om ili lokalni HSP s SDP-om, a ne HDZ-om. Zbog takvih mogućnosti naše su projekcije samo orjentacijske, pa su moguća određena odstupanja.

No, krenimo sa statistikom. Naravno, u tih 156 gradova i općina bori se za pobjedu 312 kandidata. Kako stoje ključne političke opcije s brojem svojih kandidata u drugom krugu? Budući da je SDP odnio iznenađujuće malo pobjeda u prvom krugu (četiri i pol puta manje od HDZ-a) i budući da smo naučeni na to da je koalicijski potencijal SDP-a veći od koalicijskog potencijala HDZ-a, bilo je za očekivati da će SDP imati više ulazaka u drugi krug od HDZ-a. Naime, HDZ je već u prvom krugu „ispucao“ svojih dvjestotinjak kandidata, a SDP tek četrdesetak.

I opet bismo izgubili okladu, da smo se naslijepo kladili. SDP i u drugi krug ulazi sa sigurnim ishodom ukupnog poraza u odnosu na HDZ, jer je broj ulazaka SDP-ovih kandidata više nego dvostruko manji od HDZ-ovog! Uza svu dominaciju u prvom krugu, HDZ i u drugom dominira na SDP-om kao jednom od „manjih“ stranaka, a ne kao svojim ključnim političkim rivalom i antipodom.

 

KANDIDATI KOJI SU UŠLI U DRUGI U GRADOVIMA /OPĆINAMA

HDZ NEZ SDP HSS HNS IDS OSTALI UKUPNO
BR. ULAZAKA U 2. KRUG 114 67 53 25 21 8 24 312
POTENCIJAL

POBJEDA

50-55 30-35 20-25 10-15 5-10 3-5 15-20 156

 

 

I opet je SDP čak i ispod broja ulazaka nezavisnih kandidata u drugi krug, i to za čak 14 kandidata manje! A i nezavisni su u prvom krugu imali više pobjednika, pa je i tu bilo za očekivati da će u drugom krugu nad njima dominirati SDP-ovi „ponavljači“. Ali tih „ponavljača“ nema u tolikom broju! Gdje su nestali?

Odgovor za SDP je teži negoli je to sam gubitak pobjedničkih rezultata. SDP-ovi kandidati često su ostali treći, ali ih jednako često uopće nema, nego je SDP bio drugorangirani ili čak nižerangirani koalicijski partner nekom svojem manjem koalicijskom partneru s nacionalne razine. Što taj podatak govori? Zašto je on opasniji i od izravnog poraza od glavnog protivnika?

 

Gubitak „sekundarne prisutnosti“ za SDP opasniji i od samih poraza

Već smo u prethodnim tekstovima napomenuli da su izbori za izvršne pozicije (gradonačelnike i načelnike) izbori na pobjedu ili ništa. Možete dobiti 49% glasova, pa da to statistički vrijedi „nula“ mandata. Ali vi ste u stvarnosti jaka opcija u tom mjestu. Ovaj put ste izgubili, a sljedeći ćete možda opet pobijediti. No, ako je vaš kandidat treći, onda vi niste više ni druga opcija po snazi, nego treća. Ako pak nemate kandidata, nego ste se „ušlepali“ u neku lokalnu koaliciju dajući potporu kandidatu neke druge stranke, onda niste ni treća opcija, nego opcija bez relevantnog rejtinga. I to možete izdržati u manjem broju gradova i općina.

SDP je, očito bez vlastite statističke središnjice koja bi toga bila svjesna kao alarmantnog kretanja, prepustio svojim podružnicama ulaske u toliko koalicijskih podređenih uloga da se jednostavno statistički utopio među „treće“ opcije u odnosu na HDZ kao prvu. On statistički nije ravnopravan „prvom“, pa čak nije ni statistički pozitivan „drugi“ (dakle, pozitivan gubitnik, ma kako to loše zvučalo), nego je usporediviji s HSS-om i HNS-om, negoli s HDZ-om.

Zaključak na temelju svih statističkih podataka koje smo dosad iznijeli, pa čak i bez obzira na preciznost ili nepreciznost projekcije pobjeda u drugom krugu (neka ih SDP ostvari i 40-50, dakle, neka mu pobijede gotovo svi kandidati koji su uopće ušli u drugi krug, što je s one strane mogućeg): za SDP je gubitak „sekundarne prisutnosti“ u gradovima i općinama opasniji od samih poraza u izravnom srazu s HDZ-om. Ne biti druga opcija, nego biti tek „drugi izbor“ unutar alternative onom „prvom-suprotnom“ je znak odvijanja terenske entropije ili urušavanja.

 

UKUPNA PRISUTNOST U PRVOM I DRUGOM KRUGU U GRADOVIMA I OPĆINAMA

HDZ NEZ SDP HSS HNS IDS OSTALI UKUPNO
POBJEDE OSTVARENE U 1. KRUGU 202 51 44 33 19 21 29 399
BROJ DRUGIH MJESTA U 1. KRUGU 100 91 77 21 19 8 33 349
BROJ ULAZAKA U 2. KRUG 114 67 53 25 21 8 24 312
UKUPNO 416 209 174 79 59 37 86 1 060

 

 

U tablici koja pokazuje ukupnu prisutnost neke političke opcije u oba kruga (i pobjede i druga mjesta iz prvog kruga te ulaske u druge krugove – jedino trebamo znati da su neki gradovi/općine imale samo jednog kandidata pa je ukupan broj manji od 555×2=1.110) indikativan je podatak o „gubitnicima“ ili drugoplasiranima iz prvog kruga. HDZ je čak i tu (iako se istrošio na pobjede u odnosu na SDP: 202-44), kad mu je ostalo 353 mjesta, a SDP-u 511, pa kad se od toga odbiju i ulasci u drugi krug, gdje HDZ-u ostaje „lov“ u još 239, a SDP-u 458 mjesta), dakle na dvostruko manjem uzorku odnio više „pobjeda u porazima“: 100-77!

I opet, uza svu bolju statistiku pobjeda i ulaska u drugi krug, čak su i nezavisni i po ovom parametru bolji od SDP-a! Više su puta bili „poraženi“ u prvom krugu, dakle, više su puta bili i prisutni u prvom krugu kao drugi! U sveukupnoj prisutnosti pobjeda, drugih mjesta i ulazaka u drugi krug odnos između HDZ-a i SDP je 416-174, a odnos nezavisnih i SDP-a 209-174 u korist nezavisnih! Jedina utjeha SDP-u je činjenica da se u ukupnim brojkama makar maknuo od onih „ostalih“ takozvanih „malih stranaka“. Kada smo dva mjeseca prije lokalnih izbora javno progovorili o „kapilarnoj“ promjeni Hrvatske na lokalnim izborima usporedivima s prvim uspjehom Mosta, ne vjerujem da je itko to ozbiljnije primio. A upravo se to dogodilo.

Isto tako, budući da SDP nešto teže pobjeđuje u prvom krugu, opet smo očekivali takve rezultate preostalih SDP-ovih kandidata (ili barem kandidata njihovih koalicija s SDP-om kao nositeljem) da dođu u ravnopravni status s preostalim HDZ-ovim „ponavljačima“ (dakle, slabijim kandidatima), ali i tu je statistika za SDP tanka. Ako je već u drugi krug prošlo više negoli upola manje SDP-ovih kandidata, nije li logično zaključiti (na temelju dojma da je SDP „velika stranka“) da će sada u drugom krugu postotak pobjeda ići u korist SDP-a. Naravno, to još ne znamo, ali smo na temelju rezultata prvog kruga došli do projekcija u kojima HDZ pobjeđuje (čak) u pola svojih ulazaka u drugi krug, iako ih ima golemih 114. Isto tako i SDP ima realnu prolaznost u (ovaj puta samo) pola svojih ulazaka u drugi krug, iako mu je broj ulazaka tek 53.

Čak i nezavisni kandidati imaju realne izglede da ostvare odličnu pedesetpostotnu pobjedničku uspješnost, pa bi prednost nad SDP-om u broju pobjeda iz prvog kruga, još i povećali.

 

 

UKUPNI POTENCIJAL POBJEDA NA LOKALNIM IZBORIMA 2017. U GRADOVIMA I OPĆINAMA

HDZ NEZ SDP HSS HNS IDS OSTALI UKUPNO
POBJEDE OSTVARENE U 1. KRUGU 202 51 44 33 19 21 29 399
POTENCIJAL POBJEDA U 2. KRUGU 50-55 30-35 20-25 10-15 5-10 3-5 15-20 156
UKUPNO 252-257 81-86 64-69 43-48 24-29 24-26 44-49 555

 

Tko se sve krije među potencijalnim pobjednicima i gdje se vode najneizvjesnije borbe? Tko su mogući „nepoznati“ novi nezavisni grado/načelnici?

 

Najveće „bitke“ nezavisnih u drugom krugu

„Bitka svih bitaka“ za nezavisne je Rijeka. Iako je tu i najteže očekivati pobjedu, ona bi – ako se ipak nekim „golom“ u zadnjoj minuti produžetka ipak dogodi – značila definitivnu drugu poziciju nezavisnih na lokalnim izborima, dakle, iznad SDP-a. Izravna pobjeda nad SDP-om u Rijeci, SDP-ovoj utvrdi, nema što drugo značiti. Ali čak i ova borba, prva ozbiljnija od kad je samostalne Hrvatske, ima golemi stimulativni učinak za nezavisne kandidate bez stranačkih mašinerija, jer šalje poruku da je moguće biti politički „David“ i u mjestima deset puta većim od Omiša i Metkovića, a da male općine i ne spominjemo. Zato je Mostov izlazak s protukandidatom u Rijeci (i „grickanje“ nekoliko postotaka u prvom krugu) izravna poruka nezavisnim kandidatima izvan platforme Mosta da Most više ne opravdava nastavak svojeg imena – „nezavisnih lista“. Most je tim činom postupio kao stranka nezainteresirana za egzistenciju i uspjeh nezavisnih izvan sebe.

U Zagrebačkoj županiji najzanimljivija borba s odličnim nezavisnim potencijalom je Sveta Nedelja. Nezavisni Dario Zurovec ima solidne izglede, ako je minimalno kompatibilan još jednom nezavisnom kandidatu koji je ostvario treći rezultat (D. Prahin – 21,71%).

Velika borba i veliko se iznenađenje sprema u Križevcima gdje je nezavisni Mario Rajn u prvom krugu stekao prednost pred Brankom Hrgom. A Rajna smo i prije više od dva mjeseca naznačili kao moguće nezavisno iznenađenje, što se i potvrđuje.

Jednom smo također prije izbora (ali „stidljivo“) spomenuli i nezavisnog Gorana Aladića iz Donjeg Miholjca. I evo, s osam posto prednosti, ušao je u drugi krug ispred HDZ-ovog kandidata. I to je jedan od očito „probuđenih“ slavonskih nezavisnih gradova.

Na krajnjem istoku, u najistočnijem hrvatskom gradu Iloku, iznenađenje nosi ime nezavisne Marine Budimir. Odlični izgledi za pobjedu i odlična poruka snage nezavisnih kandidata do samog istočnog špica Hrvatske. I nju smo, kao i Aladića, prethodno pomalo najavili.

Na drugom kraju Hrvatske, u Kninu, još je veće iznenađenje u prvom krugu priredio nezavisni Marko Jelić. Malo je samo trebalo da se sve završi u prvom krugu. Iako je prednost za drugi krug velika, baš sada zbog „uboda“ u prvom krugu, nezavisni kandidat treba iz sebe izvući još veće dodatne motive i snage, kako ne bi ostao samo pred-iznenađenje.

U Dubrovniku se vodi borba HDZ-a i HNS-a, ali to je dijelom i borba kandidata kojeg nema (Andre Vlahušića), pa ćemo vidjeti kako na njegov „aktivni“ izostanak gledaju Dubrovčani. Hoće li mu dodijeliti „rezervnu“ pobjedu, nezadovoljni što u borbi nije sam Vlahušić. Ili će se pobjedom okoristiti HDZ.

Metković je u ovom „obilasku“ Hrvatske na samom kraju, jer tamo se ne vodi samo izborna, nego i Mostova simbolična borba. Paradoksalno, grad je toliko podijeljen, a Most je aktivni sudionik te podjele, da je i samo ime „Most“ kao „poveznica“ paradoks u samom Metkoviću. Gubitkom izvršne pozicije u Metkoviću Most bi i u upravljačkom smislu prestao biti „platforma nezavisnih“ (kao što je već i samim modelom lokalne kampanje i postao dominantnije stranka, a daleko manje platforma) i postao stranka u sve punijem smislu te riječi. U svakom slučaju već sada, a svakako nakon nedjelje, slijedi neizbježna transformacija Mosta u (stranačkom) smjeru koji su odredili rezultati lokalnih izbora.

 

Moguće pobjede nezavisnih na „margini“ velikih okršaja

A evo i dodatnog malog pregleda nezavisnih kandidata po županijama.

U Krapinsko-zagorskoj županiji nezavisni kandidat će postati načelnik Stubičkih Toplica, jer su u drugi krug ušla oba nezavisna kandidata (Kristijan Oremuš i Josip Beljak). Ali izgledan je i Desinić (iz identičnih razloga kao i u slučaju Svete Nedelje).

U Varaždinskoj žuaniji, uz iznenađujući povratak Ivana Čehoka, možda će još jedna općina dati malo iznenađenje – Donja Voća. Tamo nezavisna Ivana Šteković lovi 10% prednosti HDZ-ova kandidata, ali ne bez izgleda da ga stigne i prestigne.

U Međimurskoj županiji imamo gotovo sigurnog nezavisnog načelnika Male Subotice, Valentina Škvorca te moguće još jednog u općini Podturen, Pericu Hajdarovića.

U Koprivničko-križevakoj županiji (osim Križevaca) vode se izgledne borbe nezavisnih kandidata i u Drnju i u Svetom Ivanu Žabnom.

Uz Osijek kao jedan od četiri velika grada, uz prethodno izdvojeni Donji Miholjac ne smijemo zaboraviti da će i Bizovac vjerojatno doći do nezavisnog načelnika Srećka Vukovića, a možda i Viškovci (Ante Krištić). Zanimljivo će biti i u Valpovu gdje nezavisni Matko Šutalo „lovi“ dostižnih šest posto prednosti HDZ-ova kandidata.

Uz spomenutu Marinu Budimir u Iloku, izgledna je u Vukovarsko-srijemskoj županiji još jedna zanimljiva nezavisna pobjeda – ona Hrvoja Drinovca u Nuštru. Također, od svih kandidata Mosta nezavisnih lista pod imenom Most (osim u Metkoviću), samo je jedan prošao u drugi krug – Darko Posarić u Vinkovcima (18,23%), no zaostatak veći od 20% ne najavljuje iznenađenje.

U Brodsko-posavskoj županiji zanimljivo će biti vidjeti hoće li Josip Glavačević kao zamjena za Ružicu Vukovac (koja je bila kandidatkinja za županicu) u izjednačenoj borbi pobijediti HDZ-ova kandidata ili će „platiti danak“ homogenizacije i kontra-homogenizacije koju je u kampanji nametnuo Most.

U Požeško-slavonskoj županiji iznenađenje bi bilo da ne pobijede i preostala dva HDZ-ova kandidata (Požega i Jakšić) te tako svih 10 gradova i općina ne završi na HDZ-ovom kontu.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vode se neizvjesne borbe u Bjelovaru i Daruvaru između HDZ-ovih i SDP-ovih koalicija. Nema borbi nezavisnih kandidata.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, u sjeni sisačko-kutinskog sraza SDP-a i HDZ-a (napokon SDP s pravom pišemo na prvom mjestu), vodit će se i mala nezavisna bitka u općini Martinska Ves gdje Ivica Dadović treba stići 14% prednosti HDZ-ova kandidata. Može li ovo biti borba u kojoj su takve prednosti za nezavisne dostižne zbog daleko veće širine zahvata u biračko tijelo iz prvog kruga ili se takvi elani, poznati iz prošlih lokalnih izbora, sve rjeđe viđaju?

Manje je vjerojatno da bi takav elan mogao izazvati nezavisni Davor Petračić u Karolovcu, jer je prednost HDZ-ova kandidata 22%, ali je ulazak u drugi krug već bio odličan „posao“ za nezavisnog Petračića.

Alen Rosić u Karojbi i Roberta Medica u Lanišću vjerojatni su nezavisni načelnici u Istarskoj županiji.

Osim Rijeke, u Primosko-goranskoj županiji napeto je i u Opatiji, a na margini tih gradova u Baškoj se događa, kao nezavisni, načelnik Toni Juranić.

U Ličko-senjskoj su dvije od tri nezavisne borbe, ali i jedna pobjeda bila bi golemi uspjeh, gledajući na zaostatke. Zato se veća borba vodi u samom Gospiću, gdje se Krmpotić i Starčević (sada kao predsjednik HSP-a) opet bore, ali sada s još neizvjesnijim ishodom negoli prije četiri godine.

U Zadarskoj županiji nezavisni u drugom krugu ne vode epske borbe, ali jedna izgledna pobjeda u Povljani (Ivica Pogorilić) i dvije sasvim moguće u Posedarju (Ivica Klanac) i Vrsima (Luka Perinić) i više su nego zadovoljavajuć rezultat nezavisnih.

Osim nezavisnog „top iznenađenja“ iz Knina, u Šibensko-kninskoj županiji izgledan je i nezavisni načelnik Tribunja – Marko Grubelić.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji sve je u sjeni dvoboja Kerum-Opara, pa i to da bi nezavisni kandidati mogli pobijediti u tri grada i pet općina u drugom krugu! Sinj-Hvar-Stari Grad su gradovi, a Muć-Podbablje-Podgora-Otok-Bol su općine. I pet od osam bilo bi golemo, a realno je.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji gledat će se samo Metković, pa moguću pobjedu nezavisnog Ante Šeparovića u Blatu vjerojatno samo mi ovdje apostrofiramo kao podatak. Ali ta je pobjeda, zbog „ratničke“ homogenizacije Mosta i kontra-Mosta daleko izglednija od pobjede Katarine Ujdur u Metkoviću.

U prilogu su svi kandidati drugog kruga lokalnih izbora 2017., razvrstani po županijama te veličini gradova i općina.

Zbog minimalnog ažuriranja i tablica iz prethodne tri objave, preporučamo svim korisnicima da „bace oko“ i na te tekstove, kako bi sada dobili što cjelovitiju sliku završenog prvog kruga i predstojećeg drugog kruga lokalnih izbora.

 

Zagrebačka županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 VELIKA GORICA

55 104

ZGŽ

Dražen Barišić

HDZ-HSLS-HSU

46,75%

Aleksandar Horvat

SDP-HSS-Laburisti

17,13%

Velika prednost HDZ
2 ZAPREŠIĆ

21 885

ZGŽ

Željko Turk

HDZ-HSS koalicija

44,56%

Danijel Saić

SDP

24,55%

Velika prednost HDZ
3 DUGO SELO

16 133

ZGŽ

Darjan Budimir

HDZ

34,42%

Nenad Panian

HNS

22,86%

Prednost HDZ
4 SVETA NEDELJA

15 785

ZGŽ

Damir Halužan

HDZ

28,13%

Dario Zurovec

KGB

22,99%

KGB D. Prahin kao treći imao 21,71%
5 SVETI IVAN ZELINA

13 560

ZGŽ

Hrvoje Koščec

HNS

35,78%

Franjo Lazarin

HDZ-HSLS-HSU

27,98%

Prednost HNS…
6 VRBOVEC

12 156

ZGŽ

Denis Kralj

SDP-Laburisti-HNS

32,44%

Damir Fašaić

HDZ-HSU

26,10%

Prednost SDP / HSS kao treći 22,58%
7 KLOŠTAR IVANIĆ

5 304

ZGŽ

Željko Filipović

SDP-HNS-HSU

48,20%

Matija Šebec

HDZ

21,04%

Velika prednost SDP
8 KLINČA SELA

4 398

ZGŽ

Miljenko Vučković

HDZ

46,46%

Andrea Grdiša

SDP

29,53%

Velika prednost HDZ
9 DUBRAVA

3 849

ZGŽ

Branimir Katalenac

SDP-HNS-HSU

42,00%

Tomislav Okroša

HDZ

35,29%

Prednost SDP /

HSS kao treći 15,68%

10 STUPNIK

3 213

ZGŽ

Ivan Trgovec

KGB

32,63%

Bruno Perković

HDZ

30,53%

I. Trgovec aktualni načelnik / SDP 14,61%
11 JAKOVLJE

3 211

ZGŽ

Sanja Borovec

HDZ

45,24%

Snježana Bužinec

SDP

32,00%

Velika prednost HDZ
12 KRAŠIĆ

2 175

ZGŽ

Josip Petković Fajnik

HSS

45,53%

Božica Jurinić

KGB

27,47%

HDZ kao treći 24,70%
13 PRESEKA

1 078

ZGŽ

Nikola Kožar

HSS

44,27%

Kristijan Paviček

HDZ

32,45%

Velika prednost HSS

 

 

Krapinsko-zagorska županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 OROSLAVLJE

5 315

KZŽ

Emil Gradičak

HDZ koalicija

41,22%

Ivan Tuđa

SDP koalicija

33,97%

KGB V. Šimunić kao treći 12,49%
2 STUBIČKE TOPLICE

2 504

KKŽ

Kristijan Oremuš

KGB

29,90%

Josip Beljak

KGB

22,15%

Prednost Oremuš
3 LOBOR

2 340

KKŽ

Mirela Behin

SDP-HSS-HSU-Laburisti

47,81%

Ljubica Jembrih

HDZ

40,31%

Prednost SDP / HNS kao treći 9,14%
4 DESINIĆ

2 221

KZŽ

Krunoslav Kučiš

HDZ-ZDS

30,75%

Zvonko Škreblin

KGB

30,29%

KGB V. Šlogar kao treći 16,19%
5 MAČE

2 057

KZŽ

Mladenka Mikulec

SDP

46,94%

Stjepan Sokolić

HDZ-HSS-HSU-ZDS-Ref.

40,44%

Neizvjesno
6 KRALJEVEC NA SUTLI

1 381

KZŽ

Danijela Pongrac

KGB

39,98%

Antun Hrelja

HDZ

35,52%

D. Pongrac aktualna načelnica
7 KUMROVEC

1 347

KZŽ

Robert Šplajt

HNS

41,11%

Srečko Blažičko

SDP-HSU-HSLS-Laburisti

34,17%

Prednost HNS
8 JESENJE

1 268

KZŽ

Ivan Maligec

HNS-SDP-HSS

37,15%

Andrija Ranogajec

KGB

31,03%

Prednost KGB / HDZ kao treći 29,78%

 

 

Varaždinska županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 VARAŽDIN

39 800

Ivan Čehok

KGB

41,09%

Alen Kišić

SDP koalicija

21,11%

Prednost KGB / HDZ kao treći 14,92%
2 LEPOGLAVA

6 209

Marijan Škvarić

HNS-HSU-SDP

48,16%

Željko Šoštarić

HSS

26,64%

Velika prednost HNS
3 MARUŠEVEC

5 313

Ivan Šagi

HSS-HDZ

39,19%

Damir Šprem

HNS-SDP-HSU

29,74%

Prednost HSS
4 VIDOVEC

4397

Bruno Hranić

HDZ-HSU-HSS

46,71%

Ines Pavleković

KGB

29,75%

HNS-SDP kao treći 21,77%
5 PETRIJANEC

3 826

Vladimir Kurečić

HDZ-HSS-HSLS

40,93%

Željko Posavec

SDP

39,21%

Prednost SDP / HNS kao treći 10,30%
6 DONJA VOĆA

2 143

Krunoslav Jurgec

HDZ

42,76%

Ivana Šteković

KGB

32,53

Prednost KGB / HNS-HSU kao treći 23,56%
7 KLENOVNIK

1 652

Mladen Blaško

HNS

28,91%

Slavko Cerovčec

SDP

27,94%

HSS kao treći 24,20%
8 VELIKI BUKOVEC

1 170

Franjo Vrbanić

HSS

39,18%

Zvonko Hlebar

HNS-SDP-HSU

31,20%

Prednost HSS / HDZ kao treći 28,07%

 

 

Međimurska županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 MALA SUBOTICA

3 795

Valentino Škvorc

KGB

45,81%

Vladimir Mihalić

HNS

32,85%

Prednost KGB
2 PODTUREN

3 448

Mladen Božić

HDZ

29,25%

Perica Hajdarović

KGB

27,96%

HSLS 19,91% /

SDP 16,40%

HNS 6,15%

3 GORIČAN

2 424

Mario Moharić

SDP-HSS… koalicija

49,76%

Emanuel Varošanec

HNS

30,65%

Prednost SDP
4 DONJA DUBRAVA

1 755

Marijan Varga

HNS

42,26%

Dražen Miser

HDZ-HSS-HSLS

40,44%

SDP-Laburisti kao treći 11,73%

 

 

Koprivničko-križevačka županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 KOPRIVNICA

26 374

KKŽ

Mišel Jakšić

SDP koalicija

48,81%

Krešimir Papac

HDZ-Mreža

31,49%

Velika prednost SDP
2 KRIŽEVCI

17 409

KKŽ

Mario Rajn

KGB

40,12%

Branko Hrg

HDS-HDZ-HSLS-Mreža

36,65%

Prednost KGB / SDP kao treći 17,58%
3 SVETI IVAN ŽABNO

4 106

KKŽ

Nenad Bošnjak

KGB

33,96%

Vladimir Oguman

HSS

24,39%

Prednost KGB
4 RASINJA

2 631

KKŽ

Danimir Kolman

HNS

40,83%

Ana Marija Đurđ

SDP

26,68%

Prednost HNS
5 NOVIGRAD PODRAVSKI

2 364

KKŽ

Zdravko Brljek

SDP-HNS-SU

41,02%

Tajana Šimunić

HSS-HSU

24,51%

Neizvjesno / HDZ kao treći 23,88%
6 KOPRIVNIČKI IVANEC

1 799

KKŽ

Mario Švegović

HSS

35,14%

Kristina Furkes

Mreža

27,88%

HDZ kao treći 23,04%
7 MOLVE

1 696

KKŽ

Zdravko Ivančan

HSS-SDP

46,24%

Stjepan Fosić

HDZ

32,80%

Prednost HSS
8 DRNJE

1 493

KKŽ

Petar Dumbaj

KGB

29,99%

Zoran Novak

SDP

19,95%

Prednost KGB / HDZ kao treći 19,81%
9 PODRAVSKE SESVETE

1 349

KKŽ

Krunoslav Bratanović

HNS

42,77%

Vladimir Tudić

KGB

23,18%

Prednost HNS
10 ĐELEKOVEC

1 274

KKŽ

Štefica Sirutka

HDZ

46,48%

Zoran Mađerić

HSS

25,73%

Velika prednost HDZ
11 KALINOVAC

1 232

KKŽ

Luka Dugalija

HDZ

45,37%

Danijel Zvonar

KGB

30,69%

SDP kao treći 21,16%
12 NOVO VIRJE

945

KKŽ

Branko Mesarov

HSS-SDP

49,26%

Mirko Remetović

KGB

30,93%

Velika prednost HSS

 

 

Virovitičko-podravska županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 SLATINA

11 677

VPŽ

Ivan Roštat

HDZ koalicija

36,44%

Denis Ostrošić

SDP-HSS

35,08%

KGB D. Vrbaslija kao treći 26,18%
2 ORAHOVICA

4 482

VPŽ

Josip Nemec

HDZ

41,73%

Ana-Marija Petin

HSS

26,20%

Neizvjesno / SDP kao treći 17,86%
3 SOPJE

1 929

VPŽ

Berislav Androš

HDZ

48,81%

Nataša Hrgović

KGB

16,24%

Velika prednost HDZ

 

 

Osječko-baranjska županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 OSIJEK

91 348

OBŽ

Ivan Vrkić

KGB (SDP-HNS koalicija)

37,05%

Ivana Šojat

HDZ

17,17%

Velika prednost za Vrkića
2 ĐAKOVO

23 709

OBŽ

Marin Mandarić

HDZ

39,74%

Zoran Vinković

HDSSB koalicija

37,92%

Neizvjesno
3 VALPOVO

9 429

OBŽ

Leon Žulj

HDZ-HSU

40,64%

Matko Šutalo

KGB

34,36%

Neizvjesno
4 DONJI MIHOLJAC

7 845

OBŽ

Goran Aladić

KGB

36,25%

Dražen Trcović

HDZ

28,05%

Prednost KGB
5 ČEPIN

9 693

OBŽ

Dražen Tonkovac

HSS

48,93%

Robert Periša

HDZ-HSLS

22,47%

Velika prednost HSS
6 BIZOVAC

3 800

OBŽ

Srećko Vuković

KGB

47,20%

Ivica Lovrinčević

HDZ

29,29%

Velika prednost KGB
7 DRENJE

2 119

OBŽ

Slavko Dešić

HDZ

41,11%

Željko Fabrić

HSS

25,11%

Prednost HDZ
8 STRIZIVOJNA

2 105

OBŽ

Mijo Raguž

HDZ

37,91%

Josip Jokobović

HDSSB

36,02%

HSS kao treći 24,28%
9 VIŠKOVCI

1 529

OBŽ

Ante Krištić

KGB

30,61%

Mario Marijanović

HDZ

23,26%

Prednost KGB / Neizvjesno
10 PODRAVSKA MOSLAVINA

990

OBŽ

Zdravko Šimara

HDZ

45,74%

Tomislav Patača

KGB

30,00%

Prednost HDZ / HSS kao treći 21,49%

 

 

Vukovarsko-srijemska županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 VINKOVCI

29 592

VSŽ

Ivan Bosančić

HDZ-HSU-BUZ

42,17%

Darko Posarić

Most

18,23%

Velika prednost HDZ
2 ILOK

5 638

VSŽ

Marina Budimir

KGB

34,02%

Mladen Papak

HDZ-HSLS

26,95%

Prednost KGB / HSS kao treći 26,59%
3 NUŠTAR

4 660

VSŽ

Hrvoje Drinovac

KGB

47,11%

Josip Ivanković

HDZ

26,63%

Velika prednost KGB
4 TRPINJA

4 512

VSŽ

Miroslav Palić

KGB

47,40%

Svetislav Mikerević

SDSS

34,22%

Manjinska općina / prednost KGB
5 NIJEMCI

3 860

VSŽ

Ivica Klem

HDZ

43,24%

Vjekoslav Belajević

KGB

35,10%

HSP AS kao treći 18,54%

 

 

Brodsko-posavska županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 SLAVONSKI BROD

52 179

BPŽ

Mirko Duspara

DM-NL

42,95%

Hrvoje Špicer

HDZ koalicija

32,34%

Velika prednost za Dusparu
2 ORIOVAC

4 841

BPŽ

Antun Pavetić

HSS

39,72%

Josip Jagodar

HDZ-HDSSB

37,44%

Prednost HSS / Most kao treći 12,02%
3 STARO PETROVO SELO

4 455

BPŽ

Nikola Denis

HDZ-HDSSB

48,85%

Željko Kočijašević

HSS

32,95%

Velika prednost HDZ
4 VELIKA KOPANICA

2 878

BPŽ

Ivan Mateš

HDZ

42,87%

Josip Glavačević

KGB

42,87%

Glavačević umjesto Ružice Vukovac (Most)
5 BRODSKI STUPNIK

2 521

BPŽ

Goran Jelinić

HSS

46,32%

Krešimir Prebeg

HDZ-HDSSB

44,54%

Prednost HSS
6 SIKIREVCI

2 012

BPŽ

Ilija Galović

HDZ

42,88%

Josip Nikolić

KGB

25,48%

Prednost HDZ / HDSSB-HSS kao treći 21,83%
7 SLAVONSKI ŠAMAC

1 927

BPŽ

Vera Bošnjak

HNS

42,29%

Branislav Milinović

HDZ

40,87%

HSS kao treći 14,65%

 

 

Požeško-slavonska županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 POŽEGA

21 978

PSŽ

Darko Puljašić

HDZ

45,12%

Zdravko Ronko

SDP

25,06%

Velika prdnost HDZ
2 JAKŠIĆ

3 344

PSŽ

Ivica Kovačević

HDZ

47,86%

Zdenko Biondić

KGB

23,65%

Velika prednost HDZ

 

 

Bjelovarsko-bilogorska županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 BJELOVAR

33 255

BBŽ

Dario Hrebak

HSLS-HSS

27,69%

Davorin Posavac

SDP-HNS koalicija

25,22%

Prednost HSLS / HDZ kao treći 24,16%
2 DARUVAR

10 048

BBŽ

Damir Lneneiček

HDZ-HSU-HSS-HSLS

42,97%

Vedran Babić

SDP-DB NL-HNS koalicija

37,48%

KGB I. Djedović kao treća 16,90%
3 ĐULOVAC

2 559

BBŽ

Drago Hodak

HDZ

49,08%

Milan Grahovac

HSS

32,39%

Velika prednost HDZ
4 IVANSKA

2 325

BBŽ

Željko Mavrin

NSH-DB NL

41,26%

Zlatko Kraljić

HDZ

35,68%

Prednost NSH / HSS-SDP kao treći 16,24%
5 SEVERIN

711

BBŽ

Žarko Žgela

HDZ

46,28%

Antonio Babel

HSS

25,66%

Velika prednost HDZ
6 ZRINSKI TOPOLOVAC

653

BBŽ

Darko Brkić

HSLS

41,30%

Jasna Mikles Horvat

HDZ

39,61%

HSS kao treći 18,12%

 

 

Sisačko-moslavačka županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 SISAK

40 235

SMŽ

Kristina Ikić Baniček

SDP koalicija

46,06%

Franjo Šaban

HDZ koalicija

30,15%

Velika prednost SDP
2 PETRINJA

21 700

SMŽ

Darinko Dumbović

Reformisti-BM 365-HSS…

41,69%

Mihael Jurić

HDZ koalicija

35,94%

Prednost Ref. /

SDP-HNS kao treći 13,75%

3 KUTINA

19 232

SMŽ

Zlatko Babić

HDZ koalicija

40,96%

Andrija Rudić

SDP koalicija

38,84%

Neizvjesno
4 SUNJA

5 215

SMŽ

Grga Dragičević

HDZ

40,67%

Josip Mačar

HNS-HSU-HBPS

26,61%

Neizvjesno / Prednost HDZ
5 DVOR

4 543

SMŽ

Nikola Arbutina

SDSS

48,39%

Marko Tepšić

HSS-DSS

16,59%

Velika prednost SDSS
6 MARTINSKA VES

2 777

SMŽ

Stjepan Ivoš

HDZ-HSS

40,44%

Ivica Dadović

KGB

26,41%

KGB I. Šarec kao treći 19,99%
7 VELIKA LUDINA

2 096

SMŽ

Dražen Pavlović

HDZ-HSP AS

45,45%

Tomislav Bišćan

SDP

32,37%

Velika prednost HDZ

 

 

Karlovačka županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 KARLOVAC

48 265

Damir Mandić

HDZ-HSLS

42,39%

Davor Petračić

KGB

20,53%

Prednost HDZ / Živi zid kao treći 19,79%
2 OGULIN

11 333

Sanja Marković

HDZ koalicija

38,75%

Dalibor Domitrović

SDP-HNS

32,20%

KGB Ž. Stipetić kao treći 18,84%
3 DUGA RESA

9 507

Tomislav Boljar

HSS-SDP

45,65

Dijana Zadrović

HDZ

30,15%

Velika prednost HSS
4 OZALJ

5 924

Gordana Lipšinić

HDZ

44,66%

Irena Šimunić

SDP-HNS-HSU

38,31%

Prednost HDZ
5 DRAGANIĆ

2 411

Stjepan Bencetić

HDZ

40,19%

Anđelko Misir

SDP-HSU

28,23%

Prednost HDZ

 

 

Istarska županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 PAZIN

7 352

Renato Krulčić

IDS-HSU-HNS

47,35

Ivan Bubić

HDZ

25,08%

Velika prednost IDS
2 BUJE

4 754

Bojana Puzigaća

SDP

42,48%

Fabrizio Fižintin

IDS

39,76%

Prednost SDP
3 MARČANA

3 802

Predrag Pliško

IDS-ISU

47,15%

Srećko Peršić

HSU

22,94%

Velika prednost IDS
4 FAŽANA

3 490

Radomir Korać

SDP-HSU

47,80%

Aleksej Mišan

IDS-Zeleni

38,11%

Prednost SDP
5 ŽMINJ

2 893

Marko Križman

IDS

27,45%

Željko Plavčić

SDP-HSS

23,20%

Neizvjesno / prednost SDP
6 BARBAN

2 256

Dalibor Paus

IDS

40,35%

Denis Kontošić

SDP

38,03%

HDZ kao treći 19,44%
7 TINJAN

1 409

Goran Hrvatin

SDP

48,75%

Darko Banko

KGB

21,54%

Velika prednost SDP
8 KAROJBA

1 206

Alen Rosić

KGB

39,47%

Giuseppina Radoslav

IDS

29,60%

Prednost KGB / HDZ kao treći 28,42%
9 LANIŠĆE

300

Roberta Medica

KGB

43,13%

Irena Šverko

IDS-HNS

28,91%

Prednost KGB / HDZ kao treći 24,17%

 

 

Primorsko-goranska županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 RIJEKA

110 071

PGŽ

Vojko Obersnel

SDP koalicija

40,88%

Hrvoje Burić

KGB

17,66%

Prednost SDP
2 OPATIJA

10 642

PGŽ

Fernando Kirigin

SDP-HNS… koalicija

38,14%

Ivo Dujmić

KGB

38,12%

Prednost KGB / HDZ kao treći 10,55%
3 KASTAV

9 065

PGŽ

Matej Mostarac

SDP koalicija

43,00%

Davor Jurčić

AM

29,77%

Prednost AM / HDZ kao treći 24,63%
4 DELNICE

4 958

PGŽ

Ivica Knežević

KGB

41,55%

Tomislav Mrle

PGS-HNS-HSU

23,15%

Velika prednost Kneževiću
5 CRES

2 756

PGŽ

Kristijan Jurjako

HNS-SDP… koalicija

36,20%

Sanja Tomić

HDZ-Hrast

21,87%

Mala prednost HNS
6 VIŠKOVO

13 488

PGŽ

Sanja Udović

SDP-PGS… koalicija

49,40%

Marina Tomić Pujić

HDZ-HSS… koalicija

31,79%

Velika prednost SDP
7 MATULJI

10 087

PGŽ

Mario Ćiković

SDP-PGS-IDS-HSU

49,57%

Vedran Grgurić

HDZ

16,82%

Velika prednost SDP
8 JELENJE

4 573

PGŽ

Robert Marčanja

PGS

31,94%

Vanda Radetić-Tomić

KGB

27,45%

Prednost PGS
9 KOSTRENA

3 852

PGŽ

Mirela Marunić

HNS koalicija

31,46%

Dražen Vranić

KGB

22,35%

Prednost HNS
10 LOVRAN

3 681

PGŽ

Bojan Simonić

AM-HNS-LIST

39,59%

Božidar Spasojević

SDP koalicija

30,92%

Prednost AM
11 ČABAR

3 485

PGŽ

Kristijan Rajšel

SDP

34,33%

Ana Rendulić

HDZ

13,98%

Velika prednost SDP
12 VINODOLSKA OPĆINA

3 314

PGŽ

Marijan Klarić

HDZ

28,71%

Darko Jerčinović

HNS

18,58%

Neizvjesno / SDP kao treći 13,98%
13 BAŠKA

1 816

PGŽ

Toni Juranić

KGB

47,42%

Nataša Plišić

PGS

26,98%

Velika prednost Juraniću
14 KLANA

1 636

PGŽ

Željka Šarčević Grgić

SDP-PGS-HSS

32,73%

Matija Laginja

HDZ

24,35%

Neizvjesno
15 FUŽINE

1 427

PGŽ

David Bregovac

Laburisti

22,57%

Hrvoje Ljubobratović

SDP-HSU-HSS

22,18%

Neizvjesno / prednost Lab.
16 VRBNIK

1 217

PGŽ

Dragan Zahija

HDZ

44,10%

Franjo Toljanić

HSS-PGS

29,76%

Neizvjesno / SDP kao treći 20,11%
17 MRKOPALJ

1 024

PGŽ

David Crnić

HDZ

28,53%

Josip Brozović

HNS

20,58%

Neizvjesno / SDP kao treći 18,80%

 

 

Ličko-senjska županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 GOSPIĆ

11 003

LSŽ

Petar Krmpotić

HDZ-HSS-HSP AS

44,58%

Karlo Starčević

HSP

42,29%

Neizvjesno
2 SENJ

6 622

LSŽ

Sanjin Rukavina

HDZ koalicija

48,72%

Igor Medved

KGB

28,46%

Velika prednost HDZ
3 PLITVIČKA JEZERA

3 706

LSŽ

Boris Luketić

HDZ-HSP AS

43,96%

Ante Kovač

KGB

36,91%

Prednost HDZ

 

 

Zadarska županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 PAG

3 143

ZDŽ

Ante Fabijanić

MODES-Reformisti

28,45%

Igor Karavanić

HDZ

25,58%

Prednost MODES
2 GRAČAC

4 614

ZDŽ

Nataša Turbić

HDZ

40,50%

Goran Đekić

SDSS-Reformisti

31,39%

Prednost HDZ
3 PAKOŠTANE

3 945

ZDŽ

Milivoj Kurtov

HDZ-HSS

46,48%

Žoni Maksan

HSP AS

27,17%

Velika prednost HDZ
4 POSEDARJE

3 308

ZDŽ

Ivica Zurak

HDZ

44,89%

Ivica Klanac

KGB

43,18%

Neizvjesno
5 SALI

2 256

ZDŽ

Zoran Morović

HSS-SDP-HNS

39,36%

Marijan Crvarić

HDZ-HSU

32,76%

KGB Paško Bonja kao treći 24,74%
6 VRSI

1 954

ZDŽ

Luka Perinić

KGB

44,42%

Sandra Vukić

HDZ

43,60%

Neizvjesno / prednost KGB
7 KALI

1 729

ZDŽ

Duško Vidov

SDP-HNS

37,24%

Mario Kolega

HDZ koalicija

36,80%

KGB B. Kolega kao treći 22,67%
8 ŠKABRNJA

1 516

ZDŽ

Nediljko Bubnjar

HDZ

49,71%

Ivan Škara

KGB

38,96%

Prednost HDZ
9 GALOVAC

1 080

ZDŽ

Marin Gulan

HDZ-HNS

45,80%

Slavko Šare

Reformisti

29,13%

Prednost HDZ
10 KOLAN

779

ZDŽ

Marin Pernjak

HSS

35,61%

Šime Gligora

KGB

18,30%

Prednost HSS
11 POVLJANA

688

ZDŽ

Ivica Pogorilić

KGB

49,69%

Šime Jurišić

HDZ

35,38%

Velika prednost Pogoriliću

 

 

Šibensko-kninska županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 ŠIBENIK

41 253

ŠKŽ

Željko Burić

HDZ

48,93%

Josip Živković

SDP koalicija

15,90%

Velika prednost HDZ
2 KNIN

12 675

ŠKŽ

Marko Jelić

KGB

48,66%

Josipa Rimac

HDZ

39,42%

Prednost Jeliću / neizvjesno
3 VODICE

9 596

ŠKŽ

Nelko Tomić

HDZ

45,89%

Sanja Radin-Mačukat

KGB

24,36%

Prednost HDZ
4 TRIBUNJ

1 570

ŠKŽ

Marko Grubelić

KGB

47,58%

Damir Pilipac

HDZ

42,94%

Prednost Grubeliću
5 RUŽIĆ

1 313

ŠKŽ

Ante Pijuk

HDZ-HSP AS

45,13%

Milan Buzov

HSS

34,64%

Prednost HDZ

 

 

Splitsko-dalmatinska županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 SPLIT

151 322

SDŽ

Željko Kerum

ŽK HGS-PG NG

30,40%

Andro Krstulović Opara

HDZ

26,10%

Neizvjesno
2 SINJ

20 819

SDŽ

Ivan Pavić

HDZ

33,94%

Kristina Križanac

KGB

31,83%

Neizvjesno / Most kao treći 21,94%
3 MAKARSKA

14 981

SDŽ

Jure Brkan

HDZ

35,05%

Tonći Bilić

SDP-HNS-HSU

29,04%

Prednost HDZ
4 TROGIR

12 459

SDŽ

Ante Bilić

SDP-HNS… koalicija

38,56%

Ivica Baturina

HDZ

37,49%

Neizvjesno / mala prednost HDZ
5 IMOTSKI

8 894

SDŽ

Ivan Budalić

HDZ

49,83%

Ivica Kukavica

KGB

40,88%

Prednost HDZ
6 HVAR

4 146

SDŽ

Rino Budrović

SDP

33,22%

Rikardo Novak

KGB

31,22%

Prednost Novak / HDZ kao treći 26,48%
7 STARI GRAD

2 732

SDŽ

Mihaela Petrić

HDZ

43,68%

Antonio Škarpa

KGB

37,05%

Prednost Škarpi

SDP kao treći 15,86%

8 DUGI RAT

6 485

SDŽ

Jerko Roglić

HDZ

30,20%

Domagoj Vuković

HDS

18,86%

Prednost HDZ
9 OTOK

4 552

SDŽ

Branko Samardžić

HDZ

41,06%

Dušan Đula

KGB

30,54%

Prednost HDZ
10 PODBABLJE

3 923

SDŽ

Ante Kujundžić

KGB

37,44%

Hrvoje Biošić

HDZ

36,65%

Neizvjesno
11 MUĆ

3 131

SDŽ

Filip Stupalo

KGB

47,72%

Jure Vasilj

HDZ

25,61%

Velika prednost Stupalu
12 PODGORA

2 518

SDŽ

Ante Miličić

KGB

40,73%

Marin Urlić

HDZ

23,15%

Prednost Miličiću
13 DICMO

2 184

SDŽ

Ivan Maretić

HDZ

49,53%

Petar Maretić

KGB

29,18%

Velika prednost HDZ
14 BOL

1 605

SDŽ

Tihomir Marinković

SDP

38,32%

Katarina Marčić

KGB

26,55%

Neizvjesno / HDZ kao četvrti

14,41%

15 MILNA

1 137

SDŽ

Frane Lozić

SDP

35,59%

Viktor Maretić

HDZ

28,68%

KGB Katica Buzolić kao treća 20,27%

 

 

Dubrovačko-neretvanska županija

RED.

BR.

GRAD/OPĆINA

BROJ BIRAČA

ŽUPANIJA

KANDIDAT 1

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

KANDIDAT 2

STRANKA/LISTA

POSTOTAK U 1. KRUGU

NAPOMENA
1 DUBROVNIK

38 656

DNŽ

Mato Franković

HDZ

32,33%

Valentin Dujmović

HNS-HSLS

16,48%

Prednost HDZ
2 METKOVIĆ

13 681

DNŽ

Katarina Ujdur

Most

40,56%

Dalibor Milan

HDZ-HSLS

38,53%

Neizvjesno / mala prednost HDZ
3 PLOČE

8 318

DNŽ

Mišo Krstičević

SDP-PLS

42,18%

Krešimir Vejić

HDZ-HSLS

39,44%

Prednost SDP
4 KONAVLE

7 286

DNŽ

Božo Lasić

HDZ

41,88%

Luka Korda

KGB

16,19%

Velika prednost HDZ
5 VELA LUKA

3 596

DNŽ

Katarina Bikić

SDP

32,27%

Josip Cvitan

HDZ koalicija

30,52%

KGB Ivo Burmas kao treći 23,17%
6 BLATO

3 337

DNŽ

Katarina Kovačić

HDZ

40,17%

Ante Šeparović

KGB

38,68%

Prednost KGB / SDP kao treći 18,22%

 

Podijelite:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone