LOKALNI IZBORI 2017 – OPĆINE: HDZ DOMINANTAN, SDP „IZGUBLJEN“, NEZAVISNI U RAVNOMJERNOM USPONU

By | 27. svibnja 2017.

(Predizborna matematika 25)

 

Zbog opsežnosti tablica koje slijede, uvodno ćemo iznijeti samo osnovne podatke te ukupne postotke iz kojih možemo vidjeti odnos između dvije velike stranke te udio nezavisnih kandidata u pobjedama za načelničke pozicije u prvom krugu lokalnih izbora. U sljedećem tekstu donijet ćemo kumulativne podatke za gradove (tablice možete vidjeti u prethodnom tekstu) i općine te dodatno i za županije.

Osnovni podaci koje promatramo su: broj samostalno osvojenih načelničkih mjesta, broj osvojenih načelničkih mjesta u slučaju kada je neka stranka nositelj koalicije (a dodat ćemo i podatak u koliko je slučajeva stranka bila član koalicije koja je ostvarila pobjedu, ali nije bila nositelj – naravno, ove dvije opcije ne postoje za nezavisne kandidate/liste, jer oni nemaju koalicijski oblik izlaska na izbore). Broj općina (i prethodno gradova) nije  dovoljan pokazatelj odnosa među strankama, jer nemaju istu težinu pobjede u općini s 5.000 birača i u onoj s 500 birača (a ima i većih i manjih od toga!), pa smo donijeli i ukupne podatke o broju birača u svim općinama, ukupan broj izašlih birača te ukupan broj osvojenih glasova one političke opcije koja je pobijedila u tim općinama. I na kraju taj ukupni osvojeni pobjednički broj glasova uspoređujemo s ukupnim brojem birača (dakle i onima koji nisu izašli na izbore), jer nam on pokazuje s koliko udjela u ukupnom biračkom tijelu neka opcija upravlja osvojenih općinama (i u prethodnom tekstu – gradovima). Taj posljednji podatak na neki način pokazuje određeni izborni i upravljački legitimitet (iako ga ne osporavamo nikome, ma s koliko malom izlaznošću, pa i minimalnim natpolovičnim rezultatom, ostvario svoju pobjedu).

Podatak o izlaznosti i udjelu pobjednika u ukupnom biračkom tijelu pokazuje i koja je opcija „zakazala“ u animaciji birača, jer to u pravilu nije pobjednička, nego upravo ona suprotna.

U naknadnim analizama (nakon izbora) tim ćemo podacima dodati i odnose prema „gubitničkim“ strankama i kandidatima (kao i neke dodatne važne parametre, kao što su visine županijskih, gradskih i općinskih proračuna), što je u ovom trenutku ispušteno, jer zahtjeva previše vremena, a želimo držati korak s odvijanjem lokalnih izbora te ih pratiti što je više moguće „u realnom vremenu“.

 

„Nemilosrdna statistika“

HDZ je samostalno pobijedio u 110 općina, a tamo gdje je bio koalicijski nositelj još u 51 općini. Ukupno, dakle, u 161 općini. Broj birača koje obuhvaćaju te općine je 397.653, a na izbore ih je u tim općinama izašlo 199.359 birača ili 50,13%. Od birača koji su u tim općinama izašli na birališta HDZ je dobio 129.347 ili 64,88% glasova. Kad je u pitanju udio tih glasova u ukupnom broju birača od te 161 općine HDZ je dobio 32,53% od svih upisanih birača (u slučaju gradova HDZ je bio na 24,98%, što je za 7,55% bolji reprezentativni legitimitet).

SDP je samostalno pobijedio samo u 9 općina (i – prisjetimo se – nula gradova!). Koalicijski je SDP dohvatio još 23 općine. To su ukupno 32 općine. Broj birača koji obuhvaćaju te općine je 94.594. U tim općinama izlaznost je bila 47.663 birača ili 53,86% (oko 4% veća nego u „HDZ-ovim“ općinama). SDP je dobio 30.184 glasova ili 62,24%. Udio tih glasova u ukupnom biračkom tijelu osvojenih općina je 31,91% (dakle, čak i nešto manji nego u slučaju HDZ-a).

Omjeri su „nemilosrdni“ između dvije „velike stranke“ (ovo „velike“ stavljamo u navodnike zbog upitnosti veličine SDP-a!). HDZ je pobijedio u 129 općina više! To je pet puta veći broj općina u odnosu na SDP! Broj birača koji obuhvaćaju te općine više negoli četiri puta ide u korist HDZ-a!

Izbori za načelnike su u prvom krugu završili u 327 općina. HDZ-u je pripala 161 općina, a svim ostalima 166. HDZ je u ukupnom broju ostvario zamalo pa natpolovičan broj pobjeda (49,24%), a SDP 9,79%! Tu su nezavisni kandidati znatno bolji od SDP-a, ostvarivši 13,46% pobjeda.

Razni nezavisni kandidati pobijedili su u 44 općine, dakle u 12 općina više negoli SDP samostalno i koalicijski ukupno! Ukupan broj birača u njima je 89.430, a na izbore ih je izašlo 49.389 ili 55,27%. I ovdje vidimo da su nezavisni i u općinama (kao i u gradovima) u odnosu na HDZ za svoje pobjede podizali izlaznost za više od 5%, a tek nešto više i u odnosu na SDP-ove općine. Nezavisni kandidati dobili su za svoje pobjede 30.214 glasova ili 60,54%, a udio tih pobjedničkih glasova u ukupnom broju birača je 33,79%. Nezavisni kandidati tako i u slučaju općina imaju nešto jači izborni reprezentativni legitimitet od dviju velikih stranaka, ali je to neznatno u odnosu na isti omjer u gradovima.

Za razliku od gradova, u općinama su odličan rezultat ostvarili i HSS i HNS. HSS je samostalno osvojio 21 općinu, a kao koalicijski nositelj još 10 općina (za jednu manje od SDP-a, s tim da je osvojio dvostruko više općina samostalno). Ukupan broj birača u tim općinama je 66.095, a izašlo ih je na birališta 32.252, što je 48,80%. HSS je od tih birača dobio 20.667 glasova ili 64,08%. Udio tih glasova u ukupnom biračkom tijelu tih općina je 31,27%.

HNS je samostalno osvojio 7 općina, a kao koalicijski nositelj još 11, dakle ukupno 18 općina. Ukupan broj birača u tim općinama je 51.634, a na birališta ih je izašlo 26.216, što je 50,77%. HNS je od tih birača dobio 16.782 glasa ili 64,10%. Udio osvojenih glasova u ukupnom biračkom tijelu tih općina je 32,50%.

Naravno, svoju dominaciju u Istri i na primjeru općina (kao i gradova) pokazao je IDS koji je samostalno osvojio 12 općina, a kao koalicijski nositelj još 2 općine (ukupno njih 14). Ukupan broj birača u tim općinama je 23.028, a izašlo ih je na birališta 11.353, što je 49,30%. IDS je od tih birača dobio 7.957 glasova ili 70,09%. Udio osvojenih glasova u ukupnom biračkom tijelu tih općina je 34,55%.

Kao manjinska stranka uobičajeno do svojih općina dolazi i SDSS koji je samostalno osvojio 13 općina. Ukupan broj birača u tim općinama je 28.467, a izašlo ih je na birališta 12.809, što je 44,96%. SDSS je od tih birača dobio 8.961 glas ili 69,96%. Udio osvojenih glasova u ukupnom biračkom tijelu tih općina je 31,48%.

Ostale pobjednike prvog kruga čini još 5 načelnika HSLS-a (3 samostalna i 2 koalicijska), 2 načelnika Hrvatske konzervativne stranke (jedan samostalni i jedan koalicijski) te po jedan „koalicijski načelnik“ Laburista, Reformista, Mreže, HDS-a, HSP AS-a i PGS-a.

Namjerno smo iz statističkih podataka za nezavisne isključili jednu općinu (Vir – nezavisni kandidat za načelnika je ujedno nositelj SDP-ove koalicijske liste za općinsko vijeće), ne samo zato što to nije bitno narušilo „statističke zaključke“, nego i zato što nam je cilj i sve druge nezavisne kandidate nakon izbora „testirati“ u odnosu na stranačke liste koje su im dale potporu, pa ih ne možemo smatrati nezavisnima u izvornom smislu, nego stranačkim kandidatima koji predznak „kandidata grupe birača“ koriste kao „plašt“ kojim se prekrivaju zbog svojevrsne individualizacije vlastite pozicije u svojim mjestima. To im omogućava ne samo lakšu pobjedu, nego i „zatvaranje bokova“ od pojave drugih izvanstranačkih kandidata. Takve „nezavisne kandidate“ ne možemo promatrati kao nezavisne čak ni u usporedbi s kandidatima koji su do jučer bili u nekim strankama, a onda ih napustili (ili su se stranke raspale), pa krenuli u izbore u „formatu“ nezavisnih kandidata.

 

„Velike stranke“ pod koalicijskim plaštom „malih stranaka“

Vidjeli smo da je HDZ daleko uspješnije koalicijski nastupio od SDP-a u varijanti kada su te dvije stranke koalicijski nositelji. Ako pažljivije pogledate tablice, vidjet ćete da je HDZ to činio „ciljanim“ koaliranjem s uglavnom jednom strankom koja je u pojedinoj općini očito značajnije prisutna, pa je učinak bio optimalan, dok se SDP često oslanjao na „broj“, a ne „kvalitetu“, pa su njegove koalicije nerijetko popis svih preostalih stranaka koje u toj općini postoje (a ne zovu se HDZ), što je znak priznanja vlastite pojedinačne slabosti SDP-a.

Možemo sada pogledati koliko su HDZ i SDP bili poželjni i produktivni kao sekundarni koalicijski partneri (dakle u situacijama kada nisu imali vlastitog kandidata kojeg podržavaju i druge stranke, nego kad su one te koje su podržavale tuđe pobjedničke kandidate.

Krenimo od stranke koja je osvojila jednako načelničkih pozicija kao i SDP, ali daleko više samostalnih. Koalicijski je HSS predvodio 10 uspješnih kombinacija u prvom krugu. Usred nacionalnog izražavanja otklona od HDZ-a i najčvršćeg savezništva s SDP-om (sada čak čvršćeg od HNS-ova!), HSS je čak sedam puta pobjeđivao s potporom HDZ-a, a samo tri puta s SDP-ovom!

U 11 pak HNS-ovih koalicijskih pobijeda SDP se (očekivano) ugradio čak 8 puta (HDZ nijednom). I još se dva puta SDP ubacio u pobjednički tabor – jednom s HSLS-om i jednom s PGS-om.

HDZ je „ulovio“ još tri pobjednička slavlja, odnosno po jedno s Mrežom, Laburistima i Hrvatskom demokršćanskom strankom. Ukupan sekundarni rezultat je tako 13 naprema 10 za SDP. Premalo da bi to uopće ublažilo osnovnu statističku nadmoć HDZ-a nad SDP-om na ovim lokalnim izborima u prvom krugu. „Popravni ispit“ SDP čeka u drugom krugu, o čemu ćemo donijeti „statističke šanse“ u zasebnom tekstu.

 

Nezavisni kandidati i liste kao jedina ravnomjerna protuteža „velikima“

Prema navedenim podacima jasno je da je SDP u nemogućnosti da u velikom dijelu Hrvatske podigne izlaznost i približi se HDZ-u. Još manje to mogu učiniti razne manje stranke (samostalno ili u raznolikim koalicijskim kombinacijama), pa se kao jedina opcija sposobna suprotstaviti dominantnoj stranci javljaju nezavisne liste. U određenim sjevernim i sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske kao dominantna stranka javlja se i SDP, te HNS i IDS. U tim pak krajevima identičnu nemoć u odnosu na te stranke pokazuje HDZ, kao što SDP to pokazuje u većem dijelu Hrvatske. Nezavisne liste tako imaju sličan prostor u svim dijelovima Hrvatske, samo što od županije do županije mijenjaju „dominantnog“ političkog suparnika.

U nastavku možete pogledati sve tablice s općinskim načelnicima iz prvog kruga te i sami izvoditi određene zaključke iz tih rezultata. U sljedećem tekstu donosimo tablice s odnosima u županijama – ali ne samo županijske rezultate koje je lako naći i na stranicama Državnog izbornog povjerenstva – nego ćemo županijske, gradske i općinske rezultate prikazati kroz odnose najuspješnijih političkih opcija na državnoj razini.

 

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA (HDZ) – samostalno (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 ŽUPA

DUBROVAČKA

DNŽ Silvio  Nardelli

(HDZ)

7 411 3 481

(46,97)

1 839

(52,83)

2 DARDA OBŽ Anto Vukoje

(HDZ)

5 429 2 736

(50,40)

1 479

(54,06)

3 LEKENIK SMŽ Ivica Perović

(HDZ)

4 989 2 064

(41,37)

1 143

(55,38)

4 VELIKA PSŽ Vlado Boban

(HDZ)

4 694 2 105

(44,84)

1 681

(79,86)

5 SEGET SDŽ Vinko Zulim

(HDZ)

4 465 2 719

(60,90)

1 991

(73,17)

6 SUKOŠAN ZDŽ Ante Martinac

(HDZ)

4 168 2 141

(51,37)

1 144

(53,43)

7 HUM

NA SUTLI

KZŽ Zvonko Jutriša

(HDZ)

4 158 1 930

(46,42)

1 023

(53,01)

8 SVETI FILIP

I JAKOV

ZDŽ Zoran Pelicarić

(HDZ)

4 111 2 295

(55,83)

1 356

(59,03)

9 KLIS SDŽ Jakov Vetma

(HDZ)

4 071 2 365

(58,09)

1 480

(62,55)

10 GARČIN BPŽ Mato Grgić

(HDZ)

3 994 1 472

(36,86)

1 259

(85,53)

11 ROVIŠĆE BBŽ Slavko Prišćan

(HDZ)

3 943 1 859

(47,15)

1 523

(81,93)

12 VOJNIĆ Nebojša Andrić

(HDZ)

3 847 2 179

(56,64)

1 165

(53,46)

13 STARI

JANKOVCI

VSŽ Dragan Sudarević

(HDZ)

3 788 1 653

(43,64)

1 016

(61,46)

14 CERNA VSŽ Goran Begović

(HDZ)

3 751 1 909

(50,89)

1 183

(61,97)

15 BEDNJA Damir Poljak

(HDZ)

3 729 1 613

(43,26)

841

(52,14)

16 VIRJE KKŽ Mirko Perok

(HDZ)

3 587 1 564

(43,60)

856

(54,73)

17 KNEŽEVI

VINOGRADI

OBŽ Vedran Kramarić

(HDZ)

3 560 2 014

(56,57)

1 270

(63,06)

18 SVETI PETAR

OREHOVEC

KKŽ Franjo Poljak

(HDZ)

3 558 1 543

(43,37)

948

(61,44)

19 GUNJA VSŽ Anto Gutić

(HDZ)

3 506 1 713

(48,86)

875

(51,08)

20 BIBINJE ZDŽ Bruno Bugarija

(HDZ)

3 448 1 455

(42,20)

870

(59,79)

21 ĐURMANEC KZŽ Damir Belošević

(HDZ)

3 441 2 031

(59,02)

1 214

(59,74)

22 BRESTOVAC PSŽ Zdravko Mandić

(HDZ)

3 370 1 617

(47,98)

1 134

(70,13)

23 HRVACE SDŽ Dinko Bošnjak

(HDZ)

3 265 2 084

(63,83)

1 604

(76,86)

24 KOŠKA OBŽ Zoran Kovačević

(HDZ)

3 248 1 181

(36,36)

953

(80,69)

25 DONJI

ANDRIJEVCI

BPŽ Tomislav Marijanović

(HDZ)

3 193 1 489

(46,63)

812

(54,53)

26 JOSIPDOL Zlatko Mihaljević

(HDZ)

3 137 1 698

(54,13)

1 020

(60,07)

27 CERNIK BPŽ Vitomir Žakić

(HDZ)

3 133 1 010

(32,24)

954

(94,46)

28 ANTUNOVAC OBŽ Davor Tubanjski

(HDZ)

3 126 1 799

(57,55)

1 102

(61,19)

29 GRADINA VPŽ Marko Ajček

(HDZ)

3 116 1 543

(49,52)

861

(55,80)

30 DUGOPOLJE SDŽ Perica Bosančić

(HDZ)

3 084 1 755

(56,91)

1 140

(64,88)

31 BAŠKA VODA SDŽ Josko Roščić

(HDZ)

3 079 1 595

(51,80)

1 131

(70,69)

32 LUKAČ VPŽ Đuro Bukvić

(HDZ)

3 074 1 469

(47,79)

1 164

(79,24)

33 PISAROVINA ZGŽ Tomo Kovačić

(HDZ)

3 028 1 136

(37,52)

836

(73,59)

34 OKUČANI BPŽ Aca Vidaković

(HDZ)

3 001 1 370

(45,65)

876

(63,94)

35 VRPOLJE BPŽ Ankica Zmaić

(HDZ)

2 969 1 364

(45,94)

955

(70,01)

36 SVETI ILIJA Marin Bosilj

(HDZ)

2 924 1 770

(60,53)

1 026

(57,97)

37 PROLOŽAC SDŽ Mate Lasić

(HDZ)

2 872 1 653

(57,56)

865

(52,33)

38 VINICA Marijan Kostanjevac

(HDZ)

2 781 1 599

(57,50)

917

(57,35)

39 TOPUSKO SMŽ Ivica Kuzmić

(HDZ)

2 781 1 278

(45,95)

698

(54,62)

40 SOKOLOVAC KKŽ Vlado Bakšaj

(HDZ)

2 750 1 009

(36,69)

890

(88,21)

41 BARILOVIĆ Dražen Peraković

(HDZ)

2 701 1 491

(55,20)

1 058

(70,82)

42 MARTIJANEC Dražen Levak

(HDZ)

2 583 1 138

(44,06)

754

(66,26)

43 KLOŠTAR

PODRAVSKI

KKŽ Siniša Pavlović

(HDZ)

2 559 1 408

(55,02)

1 243

(88,28)

44 ČEMINAC OBŽ Zlatko Pinjuh

(HDZ)

2 432 1 658

(68,17)

1 118

(67,35)

45 ČAČINCI VPŽ Mirko Mališ

(HDZ)

2 428 1 184

(48,76)

724

(61,15)

46 DAVOR BPŽ Đuro Anđelković

(HDZ)

2 399 1 082

(45,10)

571

(52,22)

47 PETRIJEVCI OBŽ Ivo Zelić

(HDZ)

2 386 1 080

(45,26)

739

(68,43)

48 PRIVLAKA ZDŽ Gašpar Begonja

(HDZ)

2 348 1 159

(49,36)

756

(65,06)

49 PAŠMAN ZDŽ Krešimir Ćosić

(HDZ)

2 335 980

(41,97)

764

(77,96)

50 DRAŽ OBŽ Stipan Šašlin

(HDZ)

2 318 1 109

(47,84)

701

(63,21)

51 GENERALSKI

STOL

Alen Halar

(HDZ)

2 308 1 052

(45,58)

544

(51,71)

52 CISTA PROVO SDŽ Božo Ćubić

(HDZ)

2 263 976

(43,13)

820

(84,02)

53 NOVIGRAD ZDŽ Joso Klapan

(HDZ)

2 223 955

(42,96)

690

(72,10)

54 RAKOVICA Franjo Franjković

(HDZ)

2 197 745

(33,91)

562

(75,44)

55 STON DNŽ Vedran Antunica

(HDZ)

2 193 1 482

(67,58)

871

(58,77)

56 PETERANEC KKŽ Krešimir Matijašić

(HDZ)

2 067 1 022

(49,44)

591

(57,83)

57 RAVNA GORA PGŽ Mišel Šćuka

(HDZ)

2 057 1 186

(57,66)

600

(50,59)

58 ZEMUNIK

DONJI

ZDŽ Ivica Šarić

(HDZ)

2 044 1 115

(54,55)

687

(61,61)

59 JARMINA VSŽ Andrija Draganić

(HDZ)

2 004 685

(34,18)

501

(73,14)

60 STARIGRAD ZDŽ Krste Ramić

(HDZ)

1 981 1 000

(50,48)

705

(70,43)

61 MARIJANCI OBŽ Darko Dorkić

(HDZ)

1 967 907

(46,11)

560

(61,74)

62 KONČANICA BBŽ Zlatko Bakunić

(HDZ)

1 954 825

(42,22)

547

(66,22)

63 MARIJA

GORICA

ZGŽ Marica Jančić

(HDZ)

1 906 1 043

(54,72)

714

(68,46)

64 PUČIŠĆA SDŽ Marino Kaštelan

(HDZ)

1 904 1 213

(63,71)

795

(65,54)

65 KLAKAR BPŽ Josip Stanić

(HDZ)

1 899 1 103

(58,08)

580

(52,58)

66 ERNESTINOVO OBŽ Marijana Junušić

(HDZ)

1 894 1 172

(61,88)

633

(53,96)

67 GOLA KKŽ Stjepan Milinković

(HDZ)

1 852 753

(40,66)

522

(69,32)

68 POKUPSKO ZGŽ Božidar Škrinjarić

(HDZ)

1 827 1 042

(57,03)

594

(57,01)

69 DUBROVAČKO

PRIMORJE

DNŽ Nikola Knežić

(HDZ)

1 799 1 104

(61,37)

706

(63,95)

70 GORNJI

BOGIĆEVCI

BPŽ Pavo Klarić

(HDZ)

1 788 777

(43,46)

444

(57,14)

71 FERIČANCI OBŽ Marko Knežević

(HDZ)

1 782 996

(55,89)

651

(65,36)

72 SLIVNO DNŽ Smiljan Mustapić

(HDZ)

1 749 1 049

(59,98)

754

(71,81)

73 ZMIJAVCI SDŽ Miroslav Karoglan

(HDZ)

1 705 913

(53,55)

652

(71,41)

74 VILJEVO OBŽ Dominik Knežević

(HDZ)

1 677 706

(42,10)

471

(66,71)

75 BRELA SDŽ Stipe Ursić

(HDZ)

1 644 1 042

(63,38)

731

(70,09)

76 BOGDANOVCI VSŽ Marko Barun

(HDZ)

1 639 838

(51,13)

456

(54,35)

77 LOVREĆ SDŽ Anita Nosić

(HDZ)

1 617 777

(48,05)

632

(81,34)

78 ŠTEFANJE BBŽ Ivo Emić

(HDZ)

1 606 913

(56,85)

528

(57,83)

79 POPOVAC OBŽ Zoran Kontak

(HDZ)

1 606 948

(59,03)

740

(78,06)

80 LJUBEŠĆICA Nenad Horvatić

(HDZ)

1 583 902

(56,98)

819

(90,80)

81 ZDENCI VPŽ Tomislav Durmić

(HDZ)

1 578 1 033

(65,46)

620

(60,02)

82 POSTIRA SDŽ Siniša Marović

(HDZ)

1 495 731

(48,90)

576

(78,15)

83 JASENICE ZDŽ Martin Baričević

(HDZ)

1 495 790

(52,84)

607

(76,84)

84 LASINJA Željko Prigorac

(HDZ)

1 481 545

(36,80)

493

(90,46)

85 DONJI KUKURUZARI SMŽ Lucija Matković

(HDZ)

1 389 739

(53,20)

360

(48,71)

86 UNEŠIĆ ŠKŽ Živko Bulat

(HDZ)

1 286 901

(70,06)

703

(78,02)

87 VISOKO Dragutin Mateković

(HDZ)

1 226 655

(53,43)

458

(69,92)

88 DUBRAVICA ZGŽ Marin Štritof

(HDZ)

1 168 604

(51,71)

437

(72,35)

89 STARA

GRADIŠKA

BPŽ Velimir Paušić

(HDZ)

1 154 564

(48,87)

316

(56,03)

90 BEREK BBŽ Mato Tonković

(HDZ)

1 149 582

(50,65

556

(95,53)

91 LOPAR PGŽ Jospi Borić

(HDZ)

1 116 868

(77,78)

423

(48,68)

92 LUMBARDA DNŽ Igor Kršinić

(HDZ)

1 097 529

(48,22)

422

(79,77)

93 HLEBINE KKŽ Božica Trnski

(HDZ)

1 052 543

(51,62)

349

(64,27)

94 LOVINAC LSŽ Ivan Miletić

(HDZ)

1 019 701

(68,79)

358

(51,07)

95 KARLOBAG LSŽ Ivan Tomljenović

(HDZ)

988 648

(65,59)

429

(66,20)

96 VUKA OBŽ Damir Maričić

(HDZ)

975 573

(58,77)

386

(67,36)

97 PROMINA ŠKŽ Tihomir Budanko

(HDZ)

907 504

(55,57)

416

(82,54)

98 SVETI PETAR

U ŠUMI

Mario Bratulić

(HDZ)

869 493

(56,73)

392

(79,35)

99 POJEZERJE DNŽ Borislav Dominiković

(HDZ)

861 462

(53,66)

316

(68,25)

100 NOVI

GOLUBOVEC

KZŽ Boris Tušek

(HDZ)

826 563

(68,16)

303

(53,82)

101 NEREŽIŠĆA SDŽ Svemir Obilinović

(HDZ)

823 602

(73,15)

314

(52,16)

102 LEVANJSKA

VAROŠ

OBŽ Slavko Tidlačka

(HDZ)

818 579

(70,78)

291

(50,26)

103 LOKVIČIĆI SDŽ Branko Knezović

(HDZ)

795 290

(36,48)

260

(89,66)

104 BROD

MORAVICE

PGŽ Dragutin Crnković

(HDZ)

705 406

(57,59)

254

(62,56)

105 DEKANOVEC Ivan Hajdarović

(HDZ)

673 398

(59,14)

269

(67,59)

106 ZAŽABLJE DNŽ Maja Vrnoga

(HDZ)

651 440

(67,59)

241

(54,77)

107 JANJINA DNŽ Vlatko Mratović

(HDZ)

580 382

(65,86)

239

(62,57)

108 PRGOMET SDŽ Ivan Skelin

(HDZ)

550 293

(53,27)

243

(82,94)

109 LEĆEVICA SDŽ Ante Baran

(HDZ)

513 271

(52,83)

245

(90,41)

110 KIJEVO ŠKŽ Lidija Slavić

(HDZ)

346 216

(62,43)

130

(60,19)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
256 388 129 695

(50,59%)

84 028

(64,79%)

 

 

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA (HDZ) – kao koalicijski nositelj (1. KRUG)

 

 

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 PODSTRANA SDŽ Mladen Bartulović

(HDZ-HČSP)

8 733 3 761

(43,07)

2 219

(58,95)

2 PITOMAČA VPŽ Željko Grgačić

(HDZ-Hrast)

8 071 3 718

(46,07)

2 272

(61,11)

3 RUGVICA ZGŽ Mato Čičak

(HDZ-HSU-HSLS)

6 995 3 463

(49,51)

2 120

(61,20)

4 SUHOPOLJE VPŽ Siniša Horvat

(HDZ-HSLS)

5 687 2 589

(45,52)

1 403

(54,17)

5 BISTRA ZGŽ Krešimir Gulić

(HDZ-HSU)

5 604 2 295

(40,95)

1 520

(66,23)

6 ĐURĐENOVAC OBŽ Hrvoje Topalović

(HDZ-HKS)

5 491 2 819

(51,34)

1 705

(60,46)

7 VARAŽDINSKE

TOPLICE

Dragica Ratković

(HDZ-HSLS)

5 450 2.981

(54,70)

1 693

(56,79)

8 MARIJA

BISTRICA

KZŽ Josip Milički

(HDZ-HSU)

5 041 1 996

(39,60)

1 461

(73,12)

9 GORNJI

KNEGINEC

Goran Kaniški

(HDZ koalicija)

4 713 2 483

(52,68)

1 710

(68,87)

10 DRENOVCI VSŽ Jakša Šestić

(HDZ-HKS-HSS)

4 696 1 491

(31,75)

1 124

(75,34)

11 KRAPINSKE

TOPLICE

KZŽ Ernest Svažić

(HDZ-HSS)

4 587 2 136

(46,57)

1 311

(61,38)

12 POLIČNIK ZDŽ Davor Lončar

(HDZ-Ref.)

4 307 2 005

(46,55)

1 526

(76,11)

13 PREKO ZDŽ Jure Brižić

(HDZ-HSU)

4 115 2 091

(50,81)

1 176

(56,24)

14 VRBANJA VSŽ Velimir Redl

(HDZ-HSS)

3 497 1 405

(40,18)

820

(58,24)

15 ŠPIŠIĆ

BUKOVICA

VPŽ Hrvoje Miler

(HDZ-HSP AS)

3 432 1 696

(49,42)

1 003

(59,14)

16 ANDRIJAŠEVCI VSŽ Damir Dekanić

(HDZ-HSS-HSP AS)

3 277 1 501

(45,80)

1 335

(88,88)

17 KONJŠČINA KZŽ Mirko Krznar

(HDZ-HSS-HSU)

3 069 1 794

(58,46)

1 125

(62,71)

18 KAPTOL PSŽ Mile Pavičić

(HDZ-HSS)

2 892 1 195

(41,32)

858

(71,80)

19 JALŽABET Mirko Magić

(HDZ-HSU-HSS)

2 647 1 387

(52,40)

953

(68,71)

20 ROGOZNICA ŠKŽ Sandra Jakelić

(HDZ-HSS)

2 611 1 216

(46,57)

976

(80,26)

21 BEBRINA BPŽ Ivan Brzić

(HDZ-HSS)

2 592 1 305

(50,35)

801

(61,38)

22 PRIVLAKA VSŽ Darko Galić

(HDZ-HSS)

2 464 1 120

(45,45)

792

(70,71)

23 GRADIŠTE VSŽ Srećko Papac

(HDZ-HDSSB)

2 383 505

(21,19)

435

(86,14)

24 PERUŠIĆ LSŽ Ivica Turić

(HDZ-HSS)

2 244 1 415

(63,06)

978

(69,02)

25 PETROVSKO KZŽ Ivan Šanjug

(HDZ-HSS-ZDS)

2 159 1 310

(60,68)

733

(55,95)

26 ČAGLIN PSŽ Dalibor Bardač

(HDZ-HSS-HSU)

1 964 1 024

(52,14)

749

(73,14)

27 BUDINŠČINA KZŽ Radovan Hercigonja

(HDZ-HSS)

1 943 868

(44,67)

583

(67,17)

28 PETLOVAC OBŽ Milan Knežević

(HDZ-HSS)

1 888 1 248

(66,10)

751

(60,18)

29 VOĆIN VPŽ Predrag Filić

(HDZ-HSP AS-HNS)

1 854 1 056

(56,96)

681

(64,49)

30 STANKOVCI ZDŽ Željko Baradić

(HDZ-HSU)

1 773 1 033

(58,26)

592

(57,31)

31 JASENOVAC SMŽ Marija Mačković

(HDZ-HSP)

1 728 1 062

(61,46)

728

(68,55)

32 TUČEPI SDŽ Ante Čobrnić

(HDZ-HČSP)

1 707 1 051

(61,57)

608

(57,85)

33 ČAĐAVICA VPŽ Mirko Rončević

(HDZ-HSLS)

1 673 1 108

(66,23)

640

(57,76)

34 KRAVARSKO ZGŽ Vlado Kolarec

(HDZ-HSU)

1 619 801

(49,47)

535

(66,97)

35 VLADISLAVCI OBŽ Marjan Tomas

(HDZ-HSS)

1 609 910

(56,56)

870

(95,50)

36 UDBINA LSŽ Josip Seuček

(HDZ-SDSS)

1 527 891

(58,35)

640

(71,83)

37 KULA

NORINSKA

DNŽ Nikola Krstičević

(HDZ-HSLS)

1 465 942

(64,30)

532

(56,48)

38 GORJANI OBŽ Ivan Lović

(HDZ-HSU)

1 357 698

(51,44)

575

(82,26)

39 MIKLEUŠ VPŽ Milan Dundović

(HDZ-HDSSB)

1 347 585

(43,43)

378

(64,62)

40 MIHOVLJAN KZŽ Zlatko Bartolić

(HDZ-HSU-HSS)

1 318 720

(54,63)

506

(70,28)

41 CRNAC VPŽ Mato Damjan

(HDZ-HSLS)

1 194 777

(65,08)

383

(49,29)

42 VELIKA

TRNOVITICA

BBŽ Ivan Marković

(HDZ-HSS)

1 127 627

(55,63)

440

(70,18)

43 BEDENICA ZGŽ Slavko Cvrlja

(HDZ-HSS)

1 119 698

(62,38)

503

(72,06)

44 MLJET DNŽ Đivo Market

(HDZ-HSS)

1 105 800

(72,40)

539

(67,38)

45 ZAGVOZD SDŽ Miroslav Gaće

(HDZ-HDS)

1 077 604

(56,08)

390

(64,46)

46 LOVAS

 

VSŽ Tanja Cirba

(HDZ-HSS)

999 618

(61,86)

404

(65,37)

47 SKRAD PGŽ Damir Grgurić

(HDZ-HSS)

929 567

(61,03)

443

(78,13)

48 TRPANJ DNŽ Jakša Franković

(HDZ-HSP AS)

791 479

(60,56)

244

(50,94)

49 SABORSKO Marko Bićanić

(HDZ-HSU-HSS)

618 254

(41,10)

234

(91,76)

50 SUĆURAJ SDŽ Ivan Slavić

(HDZ-HNS)

535 407

(76,07)

207

(50,86)

51 CIVLJANE ŠKŽ Petar Preočanin

(HDZ-SDSS)

242 159

(65,70)

115

(72,33)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
141 265 69  664

(49,31%)

45 319

(65,05%)

 

 

SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE (SDP) – samostalno (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 JELSA SDŽ Nikša Peronja

(SDP)

3 462 2 257

(65,19)

1 288

(57,04)

2 OMIŠALJ PGŽ Mirela Ahmetović

(SDP)

3 231 1 770

(54,78)

1 032

(58,31)

3 TISNO ŠKŽ Ivan Klarin

(SDP)

3 027 1 879

(62,07)

1 130

(60,14)

4 DEŽANOVAC BBŽ Josip Stjepanović

(SDP)

2 195 1 005

(45,79)

665

(66,17)

5 OPRISAVCI BPŽ Pejo Kovačević

(SDP)

2 060 1 189

(57,72)

679

(57,11)

6 GUNDINCI BPŽ Ilija Markotić

(SDP)

1 583 950

(60,01)

638

(67,16)

7 VIŽINADA Marko Ferenac

(SDP)

991 662

(66,80)

413

(62,39)

8 SMOKVICA DNŽ Kuzma Tomašić

(SDP)

811 616

(75,96)

299

(48,54)

9 KAMANJE Damir Mateljan

(SDP)

785 469

(59,75)

359

(76,55)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
18 145 10 797

(59,50%)

6 503

(60,23%)

 

 

SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE (SDP) – kao koalicijski nositelj (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 BRDOVEC ZGŽ Alen Prelec

(SDP-HSU)

9 953 3 868

(38,68)

2 271

(58,70)

2 NEDELIŠĆE Darko Dania

(SDP koalicija)

9 495 3 855

(40,60)

3 092

(80,15)

3 BEDEKOVČINA KZŽ Darko Ban

(SDP-Ref-HSU)

6 607 3 261

(49,36)

1 940

(59,49)

4 ČAVLE PGŽ Ivana Cvitan Polić

(SDP-HNS-HSS…)

6 242 2 558

(40,98)

1.474

(57,62)

5 SVETI KRIŽ

ZAČRETJE

KZŽ Marko Kos

(SDP-HNS-ZDS-Labur)

5 061 2 450

(48,41)

1 534

(62,61)

6 SVETI JURAJ

NA BREGU

Anđelko Nagrajsalović

(SDP koal.)

4 486 1 817

(40,50)

1 173

(64,56)

7 GRADAC SDŽ Matko Burić

(SDP-HSS)

3 245 1 761

(54,27)

1 038

(58,94)

8 BABINA

GREDA

VSŽ Josip Krnić

(SDP-HSU)

3 048 1 534

(50,33)

925

(60,30)

9 BUKOVLJE BPŽ Davor Petrik

(SDP-HNS-HSU-HSS)

2 821 1 560

(55,30)

1 012

(64,87)

10 KOTORIBA Ljubomir Grgec

(SDP-HSS-Lab)

2 511 1 321

(52,61)

791

(59,88)

11 ŠTRIGOVA Stanislav Rebernik

SDP-HNS-Reform.

2 427 960

(39,56)

687

(71,56)

12 STARI

MIKANOVCI

VSŽ Mario Milinković

(SDP-HNS-HSS)

2 371 1 457

(61,45)

996

(68,36)

13 ZLATAR

BISTRICA

KZŽ Žarko Miholić

(SDP-Ref-HSS-HSU)

2 127 1 190

(55,95)

766

(64,37)

14 PUNAT PGŽ Marinko Žic

(SDP-PGS-HSU)

2 052 1 181

(57,55)

671

(56,77)

15 LEGRAD KKŽ Ivan Sabolić

(SDP-HSS-HNS)

1953 1 188

(60,83)

920

(77,44)

16 PLAŠKI Pero Damjanović

(SDP-DSS)

1 899 902

(47,50)

715

(79,18)

17 SVETVINČENAT Dalibor Macan

(SDP-IDS)

1 883 909

(48,27)

776

(85,37)

18 TUHELJ KZŽ Mladen Hercigonja

(SDP-BM 365)

1 764 1 220

(69,16)

695

(56,97)

19 TORDINCI VSŽ Željko Matanović

(SDP-HNS-HSLS)

1 704 1 100

(64,55)

563

(51,18)

20 NOVA

BUKOVICA

VPŽ Tomislav Bračun

(SDP-HSS)

1 473 747

(50,71)

369

(49,40)

21 GORNJA

RIJEKA

KKŽ Darko Fištrović

(SDP-HSS-HNS)

1 367 858

(62,77)

532

(62,00)

22 KALNIK KKŽ Mladen Kešer

(SDP-HSS-HNS-HSU)

1 107 585

(52,85)

417

(71,28)

23 LOKVE PGŽ Toni Štimac

(SDP-HNS-HSU…)

853 584

(68,46)

324

(55,48)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
76 449 36 866

(48,22%)

23 681

(64,24%)

 

 

KANDIDATI GRUPE BIRAČA (KGB) – nezavisni kandidati (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 IVANKOVO VSŽ Marko Miličević

(KGB)

6 484 3 352

(51,70)

2 042

(60,86)

2 MEDULIN Goran Buić

(KGB)

6 477 3 114

(48,08)

2 021

(64,84)

3 BILJE OBŽ Željko Cickaj

(KGB)

4 617 2 523

(54,65)

1 543

(61,16)

4 MARINA SDŽ Ante Mamut

(KGB)

4 400 2 636

(59,91)

1 383

(52,47)

5 VELIKO

TRGOVIŠĆE

KZŽ Robert Greblički

(KGB)

4 041 2 091

(51,74)

1 636

(78,24)

6 OKRUG SDŽ Ivica Radić

(KGB)

3 960 1 830

(46,21)

1 061

(57,98)

7 KRŠAN Valdi Runko

(KGB)

2 693 1 576

(58,52)

883

(56,03)

8 KAPELA BBŽ Danijel Kovačec

(KGB)

2 494 1 199

(48,08)

968

(80,73)

9 DOBRINJ PGŽ Neven Komadina

(KGB)

2 341 1 031

(44,04)

938

(90,98)

10 TOVARNIK VSŽ Ruža Veselčić-Šijaković

(KGB)

2 300 1 273

(55,35)

802

(63,00)

11 ŠOLTA SDŽ Nikola Cecić-Karuzić

(KGB)

2 224 1 347

(60,57)

903

(67,04)

12 BILICE ŠKŽ Josip Ćaleta

(KGB)

2 196 806

(36,70)

625

(77,54)

13 RUNOVIĆI SDŽ Mario Repušić

(KGB)

2 078 1 300

(62,56)

683

(52,54)

14 ŠTITAR VSŽ Marko Bikić

(KGB)

1 960 871

(44,44)

470

(53,96)

15 CETINGRAD Marina Kalić

(KGB)

1 934 887

(45,86)

519

(58,51)

16 ŠESTANOVAC SDŽ Pave Čikeš

(KGB)

1 862 1 029

(55,26)

534

(51,90)

17 SELCA SDŽ Ivan Marijančević

(KGB)

1 798 1 107

(61,57)

585

(52,85)

18 HRVATSKA

DUBICA

SMŽ Ružica Karagić

(KGB)

1 753 987

(56,30)

524

(53,09)

19 ŽAKANJE Danijel Jurkaš

(KGB)

1 685 1 029

(61,07)

510

(49,51)

20 ORLE ZGŽ Ervin Vujica

(KGB)

1 662 869

(52,29)

488

(56,16)

21 GORNJI

MIHALJEVEC

Goran Lovrec

(KGB)

1 651 931

(56,39)

608

(65,31)

22 POLAČA ZDŽ Tomislav Prtenjača

(KGB)

1 642 836

(50,91)

418

(50,00)

23 PUNITOVCI OBŽ Jasna Matković

(KGB)

1 443 1 127

(78,10)

625

(55,46)

24 TRNAVA OBŽ Irena Mikić Brezina

(KGB)

1 411 780

(55,28)

398

(51,03)

25 DONJA

MOTIČINA

OBŽ Željko Kovačević

(KGB)

1 344 788

(58,63)

623

(79,06)

26 BALE Edi Pastrovicchio

(KGB)

1 058 646

(61,06)

346

(53,56)

27 MAJUR SMŽ Klementina Karanović

(KGB)

987 571

(57,85)

317

(55,52)

28 SUTIVAN SDŽ Ranko Blažević

(KGB)

947 650

(68,64)

397

(60,98)

29 TOUNJ Ivica Sopek

(KGB)

934 583

(62,42)

306

(52,40)

30 KUKLJICA ZDŽ Marin Boško

(KGB)

910 585

(53,30)

363

(74,69)

31 FUNTANA Mladen Grgeta

(KGB)

872 585

(67,09)

339

(57,95)

32 LASTOVO DNŽ Leo Katić

(KGB)

869 564

(64,90)

283

(50,18)

33 ZAGORSKA

SELA

KZŽ Ksenija Krivec Jurak

(KGB)

849 513

(60,42)

379

(73,88)

34 LIŠANE

OSTROVIČKE

ZDŽ Ivica Musić

(KGB)

792 453

(57,20)

263

(58,06)

35 MOTOVUN Tomislav Pahović

(KGB)

768 595

(77,47)

393

(66,05)

36 TKON ZDŽ Goran Mušćet

(KGB)

677 456

(67,36)

227

(49,78)

37 PRIMORSKI

DOLAC

SDŽ Joško Dujmović

(KGB)

649 472

(72,73)

251

(53,18)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
76 762 41 992

(54,70%)

25 654

(61,09%)

 

 

KANDIDATI GRUPE BIRAČA (MOST NEZAVISNIH LISTA) – (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 GRADEC ZGŽ Ljubica Ambrušec

(KGB)

2 970 1 581

(53,23)

900

(56,93)

2 TOMPOJEVCI VSŽ Zdravko Zvonarić

(KGB)

1 306

 

737

(56,43)

392

(53,19)

3 ZADVARJE SDŽ Ivan Krželj

(KGB)

239 171

(71,55)

151

(88,30)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
4 515 2 489

(55,13%)

1 443

(57,98%)

 

 

NEZAVISNI KANDIDATI (registriranih „nezavisnih lista“) – samostalno (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 VIŠNJAN Angelo Mattich

(NLV)

2 005 1 326

(66,13)

723

(54,44)

UKUPNO UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
2 005 1 326

(66,13%)

723

(54,44%)

 

 

KANDIDATI REGISTRIRANIH „NEZAVISNIH LISTA“ – samostalno (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 PRIMOŠTEN ŠKŽ Stipe Petrina

(NL Stipe Petrina)

2 658 1 657

(62,34)

1 199

(72,36)

2 GORNJA

VRBA

BPŽ Ivan Vuleta

(Duspara Mirko – NL)

2 192 1 180

(53,83)

690

(58,47)

3 VELIKA

PISANICA

BBŽ Fredi Pali

(Damir Bajs NL)

1 398 745

(53,29)

496

(66,58)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
6 248 3 582

(57,33%)

2 385

(66,58%)

 

 

„KANDIDATI GRUPE BIRAČA“ / STRANAČKE LISTE – (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 VIR ZDŽ Kristijan Kapović

(KGB – SDP)

4 082 2 311

(56,61)

1 193

(51,58)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
4 082 2 311

(56,61%)

1 193

(51,58%)

 

 

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA (HSS) – samostalno (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 BRCKOVLJANI ZGŽ Željko Funtek

(HSS)

5 834 1 900

(32,57)

1 349

(71,00)

2 SEMELJCI OBŽ Grga Lončarević

(HSS)

3 533 1 297

(36,71)

997

(76,87)

3 NOVA

KAPELA

BPŽ Ivan Šmit

(HSS)

3 450 2 273

(65,88)

1 556

(68,43)

4 BOŠNJACI OBŽ Andrija Juzbašić

(HSS)

3 272 1 633

(49,91)

1 016

(62,22)

5 BRINJE LSŽ Zlatko Fumić

(HSS)

2 774 1 565

(56,42)

1 286

(82,17)

6 NETRETIĆ Merijan Peretić

(HSS)

2 511 1 346

(53,60)

674

(50,04)

7 VELIKO TROJSTVO BBŽ Ivan Kovačić

(HSS)

2 277 1 093

(48,00)

667

(60,87)

8 PUŠĆA ZGŽ Anđela Cirkveni

(HSS)

2 207 1 048

(47,49)

537

(51,24)

9 PODCRKAVLJE BPŽ Tomislav Trtanj

(HSS)

2 089 1 159

(55,48)

647

(55,82)

10 HERCEGOVAC BBŽ Boro Bašljan

(HSS)

1 983 717

(36,16)

671

(93,58)

11 SIRAČ BBŽ Branimir Miler

(HSS)

1 971 869

(44,09)

570

(65,59)

12 SVETA

MARIJA

Đurđica Slamek

(HSS)

1 970 928

(47,11)

471

(50,75)

13 VRBJE BPŽ Igor Jurišić

(HSS)

1 970 1 054

(53,50)

559

(53,04)

14 FARKAŠEVAC ZGŽ Dražen Draganić

(HSS)

1 427 671

(47,02)

443

(66,02)

15 ŠANDROVAC BBŽ Josip Dekalić

(HSS)

1 344 708

(52,68)

380

(53,67)

16 DRAGALIĆ BPŽ Zvonimir Karlik

(HSS)

1 186 556

(46,88)

332

(59,71)

17 LUKA ZGŽ Darko Kralj

(HSS)

1 137 745

(65,52)

542

(72,75)

18 BOSILJEVO Josip Kasun

(HSS)

1 123 703

(62,60)

402

(57,18)

19 RAKOVEC ZGŽ Brankica Benc

(HSS)

969 760

(78,43)

742

(97,63)

20 ŽUMBERAK ZGŽ Zdenko Šiljak

(HSS)

818 478

(58,44)

274

(57,32)

21 RIBNIK Željko Car

(HSS)

424 276

(65,09)

151

(54,71)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
44 269 21 779

(49,20%)

14 266

(65,50%)

 

 

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA (HSS) – kao koalicijski nositelj (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 DONJI

KRALJEVEC

Miljenko Horvat

(HSS-SDP)

3 784 1 652

(43,66)

986

(59,69)

2 LIPOVLJANI SMŽ Nikola Horvat

(HSS-SDP-HSU-HNS)

2 789 1 388

(49,77)

900

(64,79)

3 NOVA RAČA BBŽ Darko Knežić

(HSS-HDZ)

2 746 1 280

(46,61)

863

(67,42)

4 STRAHONINEC Franjo Lehkec

(HSS-HNS-HDZ…)

2 302 1 171

(50,87)

680

(58,07)

5 DOMAŠINEC Mario Tomašek

(HSS-HDZ)

1 947 1 108

(56,91)

633

(57,13)

6 KOPRIVNIČKI

BREGI

KKŽ Mario Hudić

(HSS-HDZ)

1 877 799

(42,57)

401

(50,19)

7 BREZNICA Stjepan Krobot

(HSS-HDZ)

1 806 947

(52,44)

489

(51,64)

8 MALI

BUKOVEC

Darko Vučković

(HSS-HDZ-HSP AS)

1 747 787

(45,05)

645

(79,42)

9 MAGADENOVAC OBŽ Stjepan Živković

(HSS-HDZ-HSU)

1 547 784

(50,68)

478

(60,97)

10 HRAŠĆINA KZŽ Branko Tukač

(HSS-SDP)

1 281 557

(43,48)

326

(58,53)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
21 826 10 473

(47,98%)

6 401

(61,12%)

 

 

HRVATSKA NARODNA STRANKA (HNS) – samostalno (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 GORNJA

STUBICA

KZŽ Jasmin Krizmanić

(HNS)

4 436 2 146

(48,38)

1 461

(68,08)

2 SVETI ĐURĐ Josip Jany

(HNS)

3 045 1 743

(57,24)

1 525

(87,49)

3 BELICA Zvonimir Taradi

(HNS)

2 738 1 226

(44,78)

1 002

(81,73)

4 PRIBISLAVEC Višnja Ivačić

(HNS)

2 445 1 163

(47,57)

564

(48,50)

5 VELIKI

GRĐEVAC

BBŽ Marijan Dautanac

(HNS)

2 353 1 099

(46,71)

738

(67,15)

6 OREHOVICA Franjo Bukal

(HNS)

2 095 841

(40,14)

417

(49,58)

7 SATNICA

ĐAKOVAČKA

OBŽ Željko Šimić

(HNS)

1 868 1 078

(57,71)

664

(61,48)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
18 980 9 296

(48,98%)

6 371

(68,53%)

 

 

HRVATSKA NARODNA STRANKA (HNS) – kao koalicijski nositelj (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 TRNOVEC

BARTOLOVEČKI

Zvonko Šamec

(HNS-SDP-HSU)

5 844 2 559

(43,79)

1 414

(55,23)

2 CESTICA Mirko Korotaj

(HNS-SDP)

4 699 2 479

(52,76)

1 742

(70,27)

3 SRAČINEC Božidar Novoselec

(HNS-HSU-HSS)

4 103 2 141

(52,18)

1 098

(51,28)

4 MALINSKA-

DUBAŠNICA

PGŽ Robert-Anton Kraljić

(HNS-SDP..)

3 848 1 862

(48,39)

1 256

(67,45)

5 RADOBOJ KZŽ Anđelko Topolovec

HNS-SDP-HSU

2 740 1 907

(69,60)

1 316

(69,01)

6 ŠENKOVEC Saša Horvat

(HNS-HSU-HSS)

2 518 1 210

(48,05)

711

(58,76)

7 PODGORAČ OBŽ Goran Đanić

(HNS-SDP-HSU-HSS)

2 354 1 223

(51,95)

768

(62,75)

8 PIROVAC ŠKŽ Ivan Gulam

(HNS-SDP)

1 894 1 109

(58,55)

711

(64,11)

9 BERETINEC Igor Kos

(HNS-SDP)

1 846 1 041

(56,39)

599

(57,54)

10 VRATIŠINEC Zdravko Mlinarić

(HNS-HSU)

1 693 813

(48,02)

488

(60,02)

11 BREZNIČKI

HUM

Zoran Hegedić

(HNS-HSS-SDP-HSU)

1 115 576

(51,66)

308

(53,47)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
32 654 16 920

(51,82%)

10 411

(61,53%)

 

 

HRVATSKA SOCIJALNO-LIBERALNA STRANKA (HSLS) – samostalno (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 SVETI MARTIN

NA MURI

Dražen Crnčec

(HSLS)

2 386 866

(36,30)

659

(76,10)

2 KANFANAR Sandro Jurman

(HSLS)

1 333 831

(62,34)

629

(75,69)

3 DONJI

VIDOVEC

Josip Matulin

(HSLS)

1 220 337

(27,62)

281

(83,14)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
4 939 2 034

(41,18%)

1 569

(77,14%)

 

 

HRVATSKA SOCIJALNO-LIBERALNA STRANKA (HSLS) – kao koalicijski nositelj (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 REŠETARI BPŽ Zlatko Aga

(HSLS-SDP-HNS)

3 933 1 713

(43,55)

1 112

(64,92)

2 OREBIĆ DNŽ Tomislav Ančić

(HSLS-HSS-HSP-HKS)

3 791 2 223

(58,64)

1 257

(56,52)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
7 724 3 936

(50,96%)

2 369

(60,19%)

 

 

HRVATSKA KONZERVATIVNA STRANKA (HKS) – samostalno (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 SIBINJ BPŽ Josip Pavić

(HKS)

5 981 3 026

(50,59)

2 399

(79,28)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA

 

 

HRVATSKA KONZERVATIVNA STRANKA – kao koalicijski nositelj (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 VOĐINCI VSŽ Martin Kordić

(HKS-HSS-HDSSB)

1 575 857

(54,41)

479

(55,89)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
1 575 857

(54,41%)

479

(55,89%)

 

 

HRVATSKA STRANKA PRAVA DR. ANTE STARČEVIĆ (HSP AS) – samostalno (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 RAŽANAC ZDŽ Nikola Miletić

(HSP AS)

2 880 1 892

(65,69)

1 022

(54,02)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
2 880 1 892

(65,69%)

1 022

(54,02%)

 

 

HRVATSKI LABURISTI – kao koalicijski nositelj (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
KRIŽ ZGŽ Marko Magdić

(Lab-HDZ-HSU-HSLS)

5 846 2 881

(49,28)

1 884

(65,39)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
5 846 2 881

(49,28%)

1 884

(65,39%)

 

 

NARODNA STRANKA – REFORMISTI – kao koalicijski nositelj (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 SELNICA Ervin Vičević

(Ref.-HSS)

2 629 1 030

(39,18)

782

(75,92)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
2 629 1 030

(39,18%)

782

(75,92%)

 

 

MREŽA NEZAVISNIH LISTA (MREŽA) – kao koalicijski nositelj (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 FERDINANDOVAC KKŽ Vjekoslav Maletić

(Mreža-HDZ)

1.385 762

(55,02)

405

(53,15)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
1.385 762

(55,02%)

405

(53,15%)

 

 

HRVATSKA DEMOKRŠĆANSKA STRANKA – kao koalicijski nositelj (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 MURTER-

KORNATI

ŠKŽ Toni Turčinov

(HDS-HDZ)

1 949 1 011

(51,87)

873

(86,35)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
1 949

 

1 011

(51,87%)

873

(86,35%)

 

 

REGIONALNE STRANKE I STRANKE NACIONALNIH MANJINA

 

ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR (IDS) – samostalno (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 RAŠA Glorija Paliska Bolterstein

(IDS)

2 849 1 369

(48,05)

788

(57,56)

2 VRSAR Ivan Gerometta

(IDS)

2 035 1 024

(50,32)

735

(71,78)

3 TAR-VABRIGA Nivio Stojnić

(IDS)

1 931 991

(51,32)

737

(74,37)

4 BRTONIGLA Paolo Klarić

(IDS)

1 524 701

(46,00)

615

(87,73)

5 PIĆAN Ivan Franković

(IDS)

1 518 901

(54,50)

491

(54,50)

6 CEROVLJE Emil Daus

(IDS)

1 349 645

(47,81)

556

(86,20)

7 KAŠTELIR-

LABINCI

Enio Jugovac (IDS) 1 308 593

(45,34)

385

(64,92)

8 GRAČIŠĆE Ivan Mijandrušić

(IDS)

1 185 708

(59,75)

379

(53,53)

9 SVETI

LOVREČ

Marko Ljubešić

(IDS)

898 330

(36,75)

298

(90,30)

10 LUPOGLAV Franko Baxa

(IDS)

764 344

(45,03)

284

(82,56)

11 OPRTALJ Aleksander Krt

(IDS)

764 325

(42,54)

284

(87,38)

12 GROŽNJAN Claudio Stocovaz

(IDS)

680 411

(60,44)

238

(57,91)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
16 805 8 342

(49,64%)

5 790

(69,41%)

 

 

ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR (IDS) – kao koalicijski nositelj (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 LIŽNJAN Marko Ravnić

(IDS-ISU)

3 568 1 593

(44,65)

1 221

(76,65)

2 SVETA

NEDELJA

Gianvlado Klarić

(IDS-HNS)

2 655 1 418

(53,41)

946

(66,71)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
6 223 3 011

(48,39%)

2 167

(71,97%)

 

 

PRIMORSKO GORANSKI SAVEZ – kao koalicijski nositelj (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 MOŠĆENIČKA

DRAGA

PGŽ Rikardo Staraj

(PGS-SDP-IDS-HSU)

1 328 694

(52,26)

532

(76,66)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
1 328 649

(52,26%)

532

(76,66%)

 

 

SAMOSTALNA DEMOKRATSKA SRPSKA STRANKA (SDSS) – samostalno (1. KRUG)

RED. BR. OPĆINA ŽUPA-NIJA POBJEDNIK LI 2017

kandidat

stranka/koalicija/KGB

BROJ BIRAČA BROJ I POSTOTAK IZAŠLIH BIRAČA BROJ I POSTOTAK GLASOVA ZA POBJEDNIKA
1 ERDUT OBŽ Jugoslav Vesić

(SDSS)

6 290 2 766

(43,97)

1 659

(59,96)

2 BOROVO VSŽ Zoran Baćanović

(SDSS)

4 079 1 475

(36,16)

1 378

(93,42)

3 GVOZD SMŽ Milan Vrga

(SDSS)

2 943 965

(32,79)

548

(56,79)

4 KISTANJE ŠKŽ Goran Reljić

(SDSS)

2 676 1 403

(52,43)

1 010

(71,99)

5 MARKUŠICA VSŽ Budimir Drača

(SDSS)

2 044 681

(33,32)

632

(92,80)

6 DONJI LAPAC LSŽ Ilija Obradović

(SDSS)

1 808 873

(48,29)

482

(55,21)

7 KRNJAK Dejan Mihajlović

(SDSS)

1 526 884

(57,93)

532

(60,11)

8 JAGODNJAK OBŽ Stevo Mlinarević

(SDSS)

1 485 850

(57,24)

479

(56,35)

9 BISKUPIJA ŠKŽ Milan Đurđević

(SDSS)

1 423 909

(63,88)

610

(66,89)

10 ŠODOLOVCI OBŽ Mile Zlokapa

(SDSS)

1 380 700

(50,72)

494

(70,57)

11 NEGOSLAVCI VSŽ Dušan Jeckov

(SDSS)

1 055 323

(30,62)

311

(96,28)

12 VRHOVINE LSŽ Milorad Delić

(SDSS)

925 428

(46,27)

389

(90,89)

13 ERVENIK ŠKŽ Predrag Burza

(SDSS)

833 552

(66,27)

437

(79,17)

UKUPNO

BIRAČA

UKUPNI BROJ IZAŠLIH BIRAČA UKUPNI BROJ GLASOVA
28 467 12 809

(44,96%)

8 961

(69,96%)

 

Podijelite:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone