NACIONALNA NEZAVISNA SCENA 2017: ZATIŠJE PRED BURU (2)

By | 11. svibnja 2017.

(Predizborna matematika 19)

 

Izbori za župane 2013. i 2017.

Nezavisnih kandidata za župane na izborima 2013. bilo je točno 10. “Duplog” kandidata imale su Osječko-baranjska i Brodsko-posavska županija. Nezavisne kandidate je, dakle, imalo 8 županija, a preostalih 6 koje su imale po jednog nezavisnog kandidata: Splitsko-dalmatinska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Šibensko-kninska, Požeško-slavonska i Dubrovačko-neretvanska županija.

Sada su ukupno 22 nezavisna kandidata za župana, od čega je njih 12 Mostovih. I tu imamo nekoliko dupliranja: u Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj su dva kandidata, od kojih je po jedan Mostov, dok su u Koprivničko-križevačkoj također dva, ali nijedan nije Mostov. Samo u tri županije nemamo nezavisnog kandidata za župana: Varaždinskoj, Međimurskoj i Istarskoj.

2013 – ukupni broj kandidata u svim županijama: 92

2013 – nezavisni kandidati: 10

2013 – odnos stranačkih prema nezavisnim kandidatima izražen u postotku: 89,13% – 10,87%

2017 – ukupni broj kandidata u svim županijama: 85

2017 – nezavisni kandidati: 22

2017 – odnos stranačkih prema nezavisnim kandidatima izražen u postotku: 74,12% – 25,88%

 

 

Na izborima 2013. županija s najviše kandidata (njih 8) bila je Osječko-baranjska, a s najmanje (po 3 kandidata) bilo je njih pet. Na predstojećim izborima županija s najviše kandidata (njih 7) opet je Osječko-baranjska, a najmanje (opet po 3) imaju četiri županije.

Kao i u slučaju županijskih nezavisnih lista, tako i sada sam broj kandidata ne predstavlja pravi odnos snaga, pa smo rezultate svih stranačkih kandidata, na jednoj strani, i rezultate svih nezavisnih, na drugoj, strani zbrojili sveukupno u Hrvatskoj, kao i u svakoj županiji posebno (naravno, tamo gdje je bilo kandidata). Odnos stranačkih naspram nezavisnih kandidata (izraženo u postotcima), najprije ćemo prikazati po županijama, a zatim kumulativno na državnoj razini.

 

Na prošlim izborima nezavisni kandidati za župane vodili su se u rubrici “važno je sudjelovati”

Napomenimo da nezavisnih kandidata za župana nije bilo u sljedećim županijama: Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Virovitičko-podravskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji.

Od najnižeg do najvišeg rezultata, evo odnosa stranačkih i nestranačkih glasova/postotaka po županijama u kojima je bio jedan ili dva kandidata (za koje donosimo njihov zbrojeni postotak).

Osječko-baranjska županija: 95,31% – 4,69%

Dubrovačko-neretvanska županija: 93,61% – 6,39%

Požeško-slavonska županija: 92,43% – 7,57%

Šibensko-kninska županija: 92,24% – 7,76%

Brodsko-posavska županija: 92,03% – 7,97%

Međimurska županija: 89,84% – 10,16%

Koprivničko-križevačka županija: 87,90% – 12,10%

Splitsko-dalmatinska županija: 68,40% – 31,60%

Ivan Grubišić jedini je ušao u ozbiljnu borbu za župana. Zlatko Ževrnja vodio je u prvom krugu s 43,05% nasuprot Grubišićevih 31,60%. U drugom krugu to je završilo s 55,84%, naspram 41,51%, u korist Ževrnje. No i tu moramo znati “kvaku” – SDP nije imao kandidata za župana, nego je podržao Grubišića. Tako da on nije bio “samo” nezavisni kandidat, nego i kandidat SDP-a. Njegov postotak tako moramo dijeliti pogledom na liste za županijsku skupštinu. SDP je za skupštinu dobio 16,02%, a Grubišićeva nezavisna lista 15,05%. Zajedno je to 31,07%, što se gotovo u decimalu podudara s rezultatom za župana (31,60%). Ono što je tu Grubišić zapravo izvukao je rezultat za županijsku skupštinu njegove liste, pa je i on odradio onu ulogu “zeca” svojoj paralelnoj županijskoj listi.

Dokaz da kandidat može sinergijski podizati svoju paralelnu županijsku skupštinsku listu su Koprivničko-križevačka županija, gdje je Mijo Bardek kao kandidat ža župana dobio 12,10%, ali je lista uspjela prijeći prag (7,52%) i Požeško-slavonska županija, gdje je Jozo Gavran polučio isti efekt (7,57% za župana, a 5,80% za skupštinu). Bolji su kao kandidati za župana bili i Josip Posavec (10,16%) iz Međimurske županije, ali on nije uspio dovoljno povući svoju županijsku listu, pa da ona prijeđe prag (4,93%). Isti problem imao je i Ivica Ledenko iz Šibensko-kninske županije (7,76% za župana, a 4,64% za skupštinu), kao i Milan Bitunjac iz Brodsko-posavske županije (5,81% za župana, ali samo 2,78% za skupštinu).

Suprotni učinak su imale dvije druge županije, a razlog je bio identičan. Naime, ako je nositelj liste za županijsku skupštinu zapravo pravi čelnik nezavisne liste, onda njegov “rezervni” kandidat za župana ne može imati ulogu “zeca”, nego čak i “utega”. Dubrovački demokratski sabor Pere Vićana dobio je za skupštinu 9,54%, ali kandidat za župana znatno nižih 6,39%. Lošiji je bio rezultat Ante Đapića u Osječko-baranjskoj županiji, čija je lista za skupštinu dobila 4,81%, a njegov “rezervni” kandidat za župana tek 2,72%.

Da bismo nakon predstojećih izbora mogli usporediti ukupni postotak svih nezavisnih kandidata za župane u srazu sa stranačkim kandidatima, donosimo prosječni postotak navedenih nezavisnih kandidata s prošlih izbora (za Grubišića uzimamo njegov udio u glasovima koji se podudara s glasovima za njegovu listu, bez SDP-ova udjela).

Ukupni odnos u postotcima je 96,42%, naspram skromnih 3,58%, u korist stranačkih kandidata. Sigurni smo da će taj skromni rezultata nezavisnih kandidata za župane i do 3-4 puta narasti na novim izborima.

 

 

Izbori za župane su izbori na sve ili ništa. Kandidat koji pobijedi postaje župan, a svi drugi ostaju samo zabilježeni u arhivi izbora, pa makar netko kao drugi dosegnuo i 49,90% glasova. Tu nema prijelaza praga, nego je taj prijelaz samo pobjeda. U tom smislu na prošlim je izborima bio samo jedan jedini ozbiljni nezavisni kandidat, Ivan Grubišić, dok je sve drugo vjerojatno imalo za cilj podizanje rejtinga vlastite županijske nezavisne liste koja se borila za ulazak u županijsku skupštinu. Oni su bili svojevrsni “zečevi” koji su trčali trku u kojoj su znali da neće doći do cilja, ali su željeli postići sekundarni cilj, dizanja tempa svojoj listi za županijske vijećnike.

 

Pitanje: tko je prvi nezavisni župan?

Još jedan podatak s posljednjih izbora. Devet je kandidata pobjedu odnijelo već u prvom krugu. U Zagrebačkoj županiji Stjepan Kožić, kandidat koalicije koju su predvodili HDZ i HSS (56,53%), zatim u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Nikola Dobroslavić, kandidat koalicije s HDZ-om na čelu (55,04%), u Vukovarsko-srijemskoj HDZ-ov Božo Galić (54,76), u Primorsko-goranskoj SDP-ov Zlatko Komadina (54,01%), u Koprivničko-križevačkoj kandidat HSS-a i HDZ-a Darko Koren (53,22%), u Virovitičko-podravskoj HDZ-ov Tomislav Tolušić (52,67%), u Ličko-senjskoj HDZ-ov Milan Kolić (52,34%), u Brodsko-posavskoj HDZ-ov Danijel Marušić (51,59%) i u Krapinsko-zagorskoj Željko Kolar, kandidat SDP-HNS-HSS-HSU-HSLS koalicije (51,72%).

Jesu li ovi “gospodari županija” jednako sigurni i sada? Najprije utvrdimo koliko ih uopće nastavlja kandidaturu za isti “posao”. Svi će opet u utrku, osim Tolušića umjesto kojeg je HDZ istaknuo Igora Androvića te Ličkog Milana Kolića kojeg “mijenja” HDZ-ov veteran Darko Milinović.

Možda će većina njih i zadržati svoje pozicije, ali će do tog cilja (sigurni smo) svi morati “trčati” dva, a ne više smo jedan krug. Ne samo zato što su im suprotne velike opcije opet kandidirale neke jake protukandidate, nego baš zato što su u “trku” ušli jaki nezavisni kandidati s kojima se oni prethodni ne mogu ni uspoređivati. Navedimo najzanimljivije “okršaje” stranačkih i nezavisnih kandidata u navedenim županijama.

Naizgledniji izazivač je Željko Lacković u Koprivničko-križevačkoj županiji, a dosadašnjem županu Darku Korenu više ne daje potporu ni “cijeli” HSS, nego “samo” oni koji su sada u Mreži nezavisnih lista, te i dalje HDZ. Ovdje je drugi krug siguran, a u njemu šanse su možda i veće izazivaču Lackoviću.

U Ličko-senjskoj županiji HDZ je u zadnjem trenutku gurnuo u “igru” veterana Darka Milinović, možda baš zbog bojazni da bi Milan Kolić mogao ući u neizvjesni drugi krug. Nezavisni kandidat Ernest Petry, iza kojeg stoje nezavisne liste, podržane HSP-om i Karlom Starčevićem, nada se drugom krugu. A onda je sve otvoreno.

Zanimljivo će biti i u Brodsko-posavskoj županiji. Tamo se u zadnji čas oko kandidatkinje za županicu, Ružice Vukovac, postigao dogovor Mosta i nezavisne liste Mirka Duspare. Drugi krug je siguran, a onda je pitanje što će se događati.

Ni Tomislav Panenić kao nezavisni kandidat s identitetskim Mostovim obilježjem ne želi ništa manje od toga. Drugi krug. A dalje što bude.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji Most i Nikola Grmoja žele barem dobro “oznojiti” HDZ-ovog Nikolu Dobroslaviću, a to znači da mu neće dopustiti da se odmara u drugom krugu.

Evo, od devet županija u kojima se na prošlim izborima nije čak dogodio ni drugi krug, a nezavisni nisu imali gotovo ništa, sada svi nezavisni ne samo da računaju na drugi krug, nego u njemu uopće ne planiraju biti podređena strana. To je do prije dva mjeseca, kad smo najavili praćenje lokalnih izbora, bilo svima, pa čak i najvećim strankama, potpuno “izvan fokusa”.

A nismo završili. Smatramo da će u drugi krug možda morati i Zlatko Komadina. I tamo je nezavisna županijska mreža neusporedivo jača nego prošli put. Čak i ako nezavisna kandidatkinja Giuliana Komadina, ne uđe u drugi krug, glasovi koje će uzeti mogli bi natjerati Zlatka Komadinu na drugi (doduše ležeran) krug s HDZ-ovom protukandidatkinjom Majdom Burić. Ako pak u drugi krug uđe Guiliana Komadina, bit će to snažan vjetar u leđa nezavisnoj sceni u ovoj županiji, gdje već imamo nekoliko nezavisnih gradonačelnika i načelnika koji i čine županijsku nezavisnu listu.

U Virovitičko-podravskoj županiji, umjesto poznatog Tolušića, HDZ je prijavio manje poznatog Igora Androvića. Pa ako je agilni Tolušić došao do 52,67% u prvom krugu, nije potrebno puno razmišljati pa zaključiti da bi se mogao dogoditi drugi krug. Iako je Mostov Tomislav Žagar kandidat koji je došao iz SDP-a, možda će baš zato uzeti dovoljno glasova da u drugi krug pogura koalicijskog HSS-SDP-HNS-HSU-ovog kandidata Zdravka Dijakovića. U oba slučaja, bude li drugog kruga, ipak držimo da će HDZ zadržati poziciju župana, ali će mu za to trebati daleko veća borba negoli prošli put.

U Krapinsko-zagorskoj županiji nezavisni kandidat Branko Piljek ne može računati na drugi krug, ali svojom ulogom “zeca” za županijsku nezavisnu listu sigurno može dati svoj doprinos da stari župan Željko Kolar ne završi posao u prvom krugu. Ionako je prošli put bio tanko iznad 50%.

Slično je i u Zagrebačkoj županiji gdje je došlo do zamjene koalicijskih partnera. Stjepana Kožića su 2013. podržavali HSS i HDZ (uz još niz manjih stranaka), a sada ga podržavaju HSS i SDP (te HNS i Laburisti), dok je HDZ prijavio Vladimira Bregovića (uz potporu HSU-a i HSLS-a). Kao nezavisna je prijavljena Mostova Gordana Brcković.

Sve što smo naveli za ovih devet županija ne samo da pokazuje da vjerojatno nijedna više neće borbu završiti u prvom krugu, nego u njih 5-6 glavnu ulogu protukandidata nosit će nezavisni!

A ostaje još 11 županija, među kojima također ima onih u kojima će borba nezavisnih biti u središtu javne pozornosti.

Prva među njima je Splitsko-dalmatinska gdje će se najvjerojatnije u drugom krugu naći Blaženko Boban i Miro Bulj.

U osječko-baranjskoj jedan (odnedavno) nezavisni želi zadržati “posao” župana, Vladimir Šišljagić, a drugi, Mostov Krunoslav Karalić, barem biti “zec” Mostovoj županijskoj skupštinskoj listi.

U Sisačko-moslavačkoj svoj rezultat kao nezavisni kandidat, uz potporu Mosta, traži poznati sisački sindikalist Predrag Sekulić.

U Zadarskoj je zajednički kandidat Akcije mladih i Mosta Marko Pupić-Bakrač, pa je riječ više o stranačkom, nego o nezavisnom kandidatu, ali će vjerojatno također pokušati “vući” glasove zajedničkoj listi za županijsku skupštinu.

To je posao i Ivice Ledenka u Šibensko-kninskoj županiji. Prošli put je to radio za Lozu nezavisnih lista, ali je tada njegovih 7,76% bio nedovoljan “vjetar u leđa” listi za županijsko vijeće (4,64%). Sada je pod jačim “brandom” Mosta, pa bi rezultat trebao biti iznad 10%, o onda i osiguranje da lista postigne isti ili veći rezultat.

Most ima kandidata sa sličnim “zadatkom” i u Karlovačkoj županiji. U Bjelovarsko-bilogorskoj i Požeško-slavonskoj su također nezavisni kandidati, ali njihov doseg nam se čini limitiran na rezultate slične većini nezavisnih kandidata s prošlih izbora.

Usporedba rezultata nezavisnih kandidata s prošlih izbora i potencijala nezavisnih kandidata za župane na predstojećim izborima stane u jednu jedinu rečenicu. Prošli put je samo jedan (polu)nezavisni kandidat (jer je dobio potporu jedne od dvije velike stranke – SDP-a) ušao u drugi krug, a svi drugi su bili tek u rubrici “važno je sudjelovati”, dok se na novim izborima može očekivati 5 i više nezavisnih kandidata u drugom krugu!

I nije toliko zanimljivo pitanje hoće li netko od njih pobijediti u drugom krugu, nego tko će to biti!

 

U prilogu slijede svi kandidati za župane u svim županijama.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

 1. GORDANA BRCKOVIĆ – MOST
 2. VLADIMIR BREGOVIĆ – HDZ, HSU, HSLS
 3. STJEPAN KOŽIĆ – HSS, SDP, HNS, LABURISTI
 4. ZVONKO KUNIĆ – BM 365, HSS BR

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

 1. NEDJELJKO BABIĆ – HRVATSKA STRANKA SVIH KAJKAVACA
 2. ŽELJKO KOLAR – SDP, HNS, HSU, LABURISTI
 3. BRANKO PILJEK – KGB
 4. DRAGUTIN RANOGAJEC – HDZ, HSP AS, HSS, ZDS

VARAŽINSKA ŽUPANIJA

 1. RADOVAN ČAČIĆ – REFORMISTI
 2. ALEN RUNAC – HDZ, HSLS
 3. SNJEŽANA SUČIĆ – HRAST, HKS
 4. PREGRAD ŠTROMAR – HNS, SDP, HSS, HSU, LABURISTI

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

 1. BRANIMIR BUNJAC – MEĐIMURSKA STRANKA, ŽIVI ZID, SNAGA, AM
 2. DARKO HORVAT – HDZ
 3. MLADEN NOVAK – SDP, HSS, HSU, MDS, LABURISTI
 4. MATIJA POSAVEC – HNS, HSLS, REFORMISTI

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

 1. DARKO KOREN – MREŽA, HDZ
 2. ŽELJKO LACKOVIĆ – KGB
 3. MLADEN ŠVACO – KGB
 4. SLAVKO TUCAKOVIĆ – SDP, HSS, HSU, LABURISTI, HNS

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

 1. IGOR ANDROVIĆ – HDZ, HSLS, HSP AS, HSP, HDSSB
 2. ZDRAVKO DIJAKOVIĆ – HSS, SDP, HNS, HSU
 3. TOMISLAV ŽAGAR – MOST, HRVATSKA STRANKA PRAVNE DRŽAVE

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

 1. IVAN ANUŠIĆ – HDZ
 2. LIDIJA DUJMOVIĆ – ŽIVI ZID
 3. DOMAGOJ HAJDUKOVIĆ – SDP
 4. KRUNOSLAV KARALIĆ – MOST
 5. LUKA STANIĆ – DESNO, ANU
 6. KARLO ŠATVAR – HDSSB, HSLS, ABU
 7. VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ – KGB

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

 1. ZLATKO CEGLEDI – SDP, HNS, HSLS
 2. DOMAGOJ CVITKOVIĆ – ŽIVI ZID
 3. BOŽO GALIĆ – HDZ, HSS, HKS, HSU, BUZ
 4. TOMISLAV PANENIĆ – KGB

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

 1. KATICA GOLUBIČIĆ – HSP AS
 2. DANIJEL MARUŠIĆ – HDZ, HDSSB, HSP, HKS, SU
 3. TOMISLAV VIDOŠEVIĆ – ŽIVI ZID
 4. DAVOR VLAOVIĆ – HSS, SDP, HSU, LABURISTI, HSLS, REFORMISTI
 5. RUŽICA VUKOVAC – MOST, DUSPARA MIRKO NEZAVISNA LISTA

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

 1. ŽELJKO KLAIĆ – KGB
 2. VLADIMIR MILKOVIĆ – ŽIVI ZID
 3. ŽELJKO SAMARDŽIJA – SDP
 4. ALOJZ TOMAŠEVIĆ – HDZ, HSS, HSLS, HSU, HDSSB

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

 1. DAMIR BAJS – DB NL, HNS, HSU, BUZ, SU, ORaH, HSS BR, HDSS, NSH, SDP
 2. ALEN IVANČIĆ – KGB
 3. MIRO TOTGERGELI – HDZ, HSS, HSLS

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

 1. VLADIMIR ČAVRAK – BM 365, PH, HDRS, BUZ
 2. ŽELJKO LENART – HSS, HSP
 3. PREDRAG SEKULIĆ – MOST
 4. ZDENKO VAHOVEC – SDP, HNS, SDSS, SDA H, LABURISTI, HSS BR, SU
 5. IVO ŽINIĆ – HDZ, HSP AS, HSLS, HKS, HSU, DSU, SBH

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

 1. HRVOJE HOFFMAN – ŽIVI ZID
 2. DAMIR JELIĆ – HDZ, HSLS
 3. MARINKO MARINOVIĆ – MOST
 4. MARINA NOVAKOVIĆ MATANIĆ – HNS
 5. IVAN VUKOVIĆ – SDP, HSS

ISTARSKA ŽUPANIJA

 1. MARINO BALDINI – SDP, HSU, HSS, SDSS, ISTARSKI LABURISTI
 2. VALTER FLEGO – IDS, HNS, ISU-PIP, HSLS, ZELENI
 3. MONIKA UDOVIČIĆ – HDZ

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

 1. MAJDA BURIĆ – HDZ, HSP, HSP AS, HSLS, HRAST, BUZ, HDS
 2. GIULIANA KOMADINA – KGB
 3. ZLATKO KOMADINA – SDP, PGS, IDS, HSU, HSS
 4. BOJAN KURELIĆ – AM, ŽIVI ZID, SNAGA, ALTERNATIVA
 5. INES STRENJA-LINIĆ – MOST

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

 1. ANTE FRANIĆ – HSLS, SDP
 2. DARKO MILINOVIĆ – HDZ, HSS, HSP AS, HSU
 3. ERNEST PETRY – KGB

ZADARSKA ŽUPANIJA

 1. RUDOLF DVORSKI – MODES, HSP
 2. BOŽIDAR LONGIN – HDZ, HSP AS, HSU, HRAST, REFORMISTI
 3. MARKO PUPIĆ-BAKRAČ – AM, MOST
 4. RENATA SABLJAR-DRAČEVAC – SDP, HNS, DSU, HSS

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

 1. IVICA LEDENKO – MOST
 2. ANĐELKO MATOV – HRAST, HKS
 3. GORAN PAUK – HDZ
 4. FRANKO VIDOVIĆ – SDP, HSS, HNS, HSU

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

 1. BLAŽENKO BOBAN – HDZ
 2. MIRO BULJ – MOST
 3. ARSEN BAUK – SDP
 4. PETROSLAV SAPUNAR – HGS
 5. LUKA ROGULJIĆ – HSP AS, HRAST, OS, ZL, SMSH

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

 1. NIKOLA DOBROSLAVIĆ – HDZ, HSLS, HSP AS, HSU
 2. NIKOLA GRMOJA – MOST
 3. SNJEŽANA HOLOVKA – HNS, HSS
 4. IVAN JELČIĆ – DDS
 5. DAVOR PENIĆ – SDP, NAPRIJED HRVATSKA!
Podijelite:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone