POSLJEDNJI CROBAROMETAR I LOKALNI IZBORI

By | 29. kolovoza 2017.

(Poslijeizborna matematika 13)

 

Na temelju rezultata posljednjih lokalnih izbora vrednujemo snagu pojedinih stranaka i njihov nacionalni kapacitet za bilo koje druge nove izbore. Osim HDZ-a i IDS-a, za sve druge smo rekli da su u stagnaciji ili padu (posebno SDP), odnosno da su u zoni irelevantnosti za ozbiljniji nacionalni rezultat imalo sličan onom Mostovom od 19 ili 13 mandata.

Upravo su izašli rezultati najnovijeg redovitog mjesečnog istraživanja biračkih preferencija Crobarometar (Nova tv) za mjesec kolovoz 2017., pa možemo pokušati usporediti sadašnji anketni trenutak s rezultatima prošlih lokalnih izbora. Stavit ćemo dvije usporedne tablice iz kojih ćemo vidjeti čiji se lokalni rezultat poklapa s nacionalnom anketnom pozicijom, a tko je bolji na lokalnim izborima, nego u anketi i obrnuto.

Napominjemo da ćemo pri tome u zagradama (na pozicijama koje bi prema rezultatima zauzimali) navesti one opcije čiji rejting nije usporedivo mjerljiv (IDS-ov i PGS-ov nacionalni rejting ili SDSS-ov lokalni rezultat zbog specifičnosti stranke nacionalne manjine) ili koji nisu jedinstvena opcija, pa ne postoji ukupni zajednički rezultat na lokalnim izborima, nego su kao takvi samo zasebna kategorija (nezavisni, ali i Most koji nema jasnu poziciju, pa se zna pozivati i na nezavisne koji se nigdje nisu tako izjasnili). Budući da je teško određivati redoslijed raznovrsnih kategorija na lokalnim izborima, kao osnovnu tablicu uzimamo anketni rejting Crobarometra (lijevi stupac), a okvirni lokalni rezultat donosimo s jednakom “preciznošću” s kojom se i u anketama mogu objektivno mjeriti i sve stranke koje su ispod 2% (desni stupac).

Cilj nam je, u usporedbi trenutačnog anketnoga rejtinga i rezultata lokalnih izbora, pronaći opciju koja (osim HDZ-a i SDP-a), može sugerirati neku novu nacionalnu respektabilnu snagu.

 

ANKETA Crobarometar (Nova tv)

(kolovoz 2017.)

LOKALNI IZBORI

2017.

REDNI

BROJ

STRANKA

(POLITIČKA OPCIJA)

Postotak STRANKA

(POLITIČKA OPCIJA)

Rezultati

1

HDZ

33,7

HDZ 12 župana

254 grada/općine

2

SDP

23,3

SDP 2 župana

68 gradova/općina

3

ŽIVI ZID

7,1

(nezavisni – razni) (91 grad/općine – razno)

4

Most

6,7

BM 365 Grad Zagreb

40 vijećnika

5

BM 365

4,5

HSS 1 župan

46 gradova/općina

6

HSS

3

HNS 1 župan

30 gradova/općina

7

(IDS)

2

(IDS) 1 župan

25 gradova/općina

8

HSU

1,4

Reformisti 1 župan

2 grada/općine

9

Pametno

1,4

DM – NL 1 grad

1 općina

10

HNS

1,3

DB NL 1 župan

1 općina

11

Promijenimo Hrvatsku

1

HSLS 1 grad

5 općina

12

Reformisti

0,9

(SDSS) (14 općina)

13

Nezavisni za Hrvatsku (Esih – Hasanbegović)

0,9

(Most) (65 žup. vijećnika)

? gradova/općina

14

HDSSB

0,7

HSP 2 grada

nekoliko žup. v.

15

HDS

0,7

(PGS) 1 grad

2 općine

16

Nova ljevica

0,6

Mreža 1 župan s HDZ-om

1 općina s HDZ-om

17

HSLS

0,5

NL SP 1 općina

6 žup. vijećnika

18

SNAGA

(Goran Aleksić)

0,4

HDSSB 1 općina

4 ž. v. kao nositelj

19

GLAS

(Anka Mrak Taritaš)

0,3

ŽK HGS / Živi zid / Pametno / Nez. za Hrvatsku županijski i gradski vijećnici…

20

Hrast

0,2

HKS / Laburisti 1 općina samost.

1 općina koalicijski

21

Ostali

1

MODES / HSP AS 1 grad koalicijski ili

1 općina samost.

22

Neodlučno

8,4

AM, NSH, HDS 1 općina koalicijski

 

Iz usporedne tablice vidimo da se pozicije preklapaju samo za HDZ i SDP (a IDS ne uzimamo kao potvrdu preklapanja, jer je nemoguće vrednovati njihov nacionalni rejting na temelju jedne županije, pa se njegov redni broj u tablicama sasvim slučajno podudara). Pri tome je razlika 12 naprema 2 župana (omjer 6:1) i 254 naprema 68 (omjer gotovo 4:1) znak da je anketni rejting realniji u ovom trenutku, nego kad su te dvije stranke unutar nekoliko postotaka.

Ako izuzmemo nezavisne koji nisu jedinstveni politički entitet, nego samo ista kategorija u tablici (kao i IDS iz poznatog isključivo regionalnog razloga), samo su još dvije stranke ostvarile statistički jasno vidljiv izborni rezultat: HSS i HNS. No već niz godina te se dvije stranke ne uspjevaju anketno približiti izbornom pragu, pa na parlamentarne izbore ni ne pomišljaju ići samostalno (iako povremeno daju takve izjave bez pokrića). Posljednjih je godina HNS na 2-4%, a HSS na 1-2%, pa se najnoviji anketni rezultat može tumačiti zamjenom uloga. Sada je (raslojeni) HNS dio vladajuće koalicije, a (raslojeni) HSS oporbena strana. No zaključak ostaje isti: među te dvije stranke ni po kakavim pokazateljima ne možemo tražiti novo nacionalno relevantno “osvježenje”.

To je statistički vrh prema rezultatima lokalnih izbora. Kad su u pitanju dvije političke opcije koje (osim HDZ-a i SDP-a) anketno prelaze nacionalni prag, to su zadnje dvije godine samo Most i Živi zid ili Živi zid i Most (kako koji mjesec). Njihov pak nacionalni rejting nije pobjednički kapitaliziran na lokalnim izborima (posebno onaj Živog zida), pa je pitanje prosječnih lokalnih rezultata ujedno i pitanje prosječnog nacionalnog limita na postotak koji je toliko stranaka koštao nestanka s relevantne političke scene (HNS, HSS, HSLS, HSP, Laburisti, OraH…).

Milan Bandić je dokazao dvije stvari na prošlim lokalnim izborima: da ga se osobno ne smije olako otpisivati (pa i osobno sam već bio uvjeren da je njegova potrošenost došla do svojeg kraja) i da je u njegovoj sjeni nemoguća relevantna politička stranka. Stoga nacionalni rejting stranke BM 365 (4,5%) odgovara rejtingu samog Milana Bandića na nacionalnoj razini (kada se dominantno Zagreb i okolica, slično Istri u slučaju IDS-a, preslikaju na Hrvatsku). U desnom stupcu tablice (rejting prema rezultatima lokalnih izbora) BM 365 smo zbog Grada Zagreba kao “četvrtine Hrvatske” stavili na visoko 4. mjesto (iznad HSS-a i HNS-a), ali to nije rezultat kapilarne proširenosti (kao u slučaju HSS-a i HNS-a), nego uspjeha samog Milana Bandića.

I tu završava sve što je uopće opipljivo mjerljivo i prema kriteriju nacionalnog istraživanja biračkih preferencija i prema kriteriju uspjeha na lokalnim izborima. Naime, prva sljedeća stranka prema posljednjem Crobarometru je HSU na osmom mjestu (1,4%) kojeg u usporednoj tablici rezultata lokalnih izbora nema na prikazana 22 mjesta (pri čemu su neka mjesta duplirana, pa ga zapravo nema ni među prvih 30 stranaka!).

 

Rubrika “ostali”

Slijedi Pametno (1,4%) koje smo ugurali u tablicu lokalnih rezultata na simbolično (četverostruko djeljeno!) 19 mjesto. Nakon tri godine nacionalnog “probijanja” deveto mjesto prema anketama i devetnaesto prema lokalnoj prisutnosti ne pruža nikakvu nadu da je riječ o opciji koju se “čeka”.

Stranka Promijenimo Hrvatsku nalazi se anketno na 11. mjestu (1%), ali ni ona (kao ni Pametno) nije za birače novost koju “čekaju”, a na lokalnim izborima su samo dokazali kapilarno nepostojanje.

Reformisti su prema istraživanju na dvanaestom mjestu (0,9%), a mi smo ih rangirali na osmo prema lokalnim izborima samo na temelju sretne pobjede Radimira Čačića za župana. Da nije bilo tih 17 glasova, Reformisti bi u tablici lokalnih izbora bili i na nižem mjestu od dvanaestog.

Trinaesto mjesto (0,9%) prema anketi drže Nezavisni za Hrvatsku (Esih – Hasanbegović), za koje je na desnom političkom spektru ostavljan povelik prostor. No, izgleda kako se to neće dogoditi nimalo iznad nekadašnjeg maksimalnog dosega HSP-a. U tom smislu posljednja anketa je porazna za tu opciju više no pozicija u tablici lokalnih izbora (jer tada je ta opcija ionako izašla na izbore samo u Zagrebu i ostvarila pojedinačno dobar rezultat).

HDSSB je anketno na 14. mjestu (0,7%), a slično je i prema rezultatima lokalnih izbora (jer naše osamnaesto mjesto je unutar “četiri gore-četiri dolje” neznatnih statističkih razlika). Isto je i s HDS-om (Hrvatskom demokršćanskom strankom – za one koji ne znaju dešifrirati kraticu).

Na 16. mjestu anketno se nalazi Nova ljevica (0,6%), a u našoj tablici uspješnosti na lokalnim izborima ne nalaze se među prvih 30 stranaka. I onaj rezultat u Zagrebu koalicijski se dijeli na četiri opcije, pa ni on nije pomogao ništa više no ovaj nacionalni anketni rejting. Očito birači ljevice u Novoj ljevici ne vide i za svoje glasove neku novost. Medijska eksponiranost pojedinaca iz Nove ljevice i Radničke fronte (koje u anketi i nema među 20 prvoplasiranih stranaka) očito nema snagu pretakanja tih poruka u glasove birača.

Još je teža poruka birača novoj opciji GLAS (ex- HNS-ovaca predvođenih Ankom Mrak Taritaš). Jer riječ je o dovoljno poznatima političkim imenima da bi prvo istraživanje otvorili na devetnaestom mjestu s 0,3% startnoga temelja. I Anka Mrak Taritaš bi trebala znati da je to (građevinski) preplitak temelj za iole višu zgradu od prizemnice (a i takav je još uvijek unutar “zone smrzavanja” na kojoj se ništa stabilno i trajno i ne gradi).

Preskočili smo HSLS na 17. mjestu prema anketi (0,5%), kojem smo mi u tablici rezultata lokalnih izbora dali 11. mjesto samo zbog koalicijske pobjede u Bjelovaru. Sve se drugo sasvim podudara s anketnim rejtingom.

Preskočili smo i SNAGU (Stranka narodnog i građanskog aktivizma – stranka kojoj je na čelu Goran Aleksić) na 18. mjestu (0,4%), ali ni tu ne vidimo neku stvarnu novu političku snagu.

Anketa je još zabilježila i Hrast na zadnjem poimence izmjerenom 20. mjestu (0,2%), no kako anketno, tako i prema rezultatima lokalnih izbora, Hrast nema nikakvu perspektivu.

Ostalo nam je još samo baciti pogled na tablicu lokalnih izbora i naći one političke opcije koje čak ni anketno nisu posebno izdvojene (iznad 0,2%). Našli smo HSP i HSP AS (koji ni u jednoj varijanti više anketno “ne postoje”). Našli smo Mrežu koja očito bez HDZ-a ne postoji. Našli smo HKS (Hrvatsku konzervativnu stranku) koja je nekim starim kadrovima HSP AS-a došla do dvije općine, ali anketno je neprepoznatljiva. Našli smo i Laburiste s istim rezultatom i zaključkom. Našli smo MODES (Moderna demokratska snaga) kao novi i Akciju mladih (AM) kao stari politički projekt s identičnim mikro rezultatima kad je u pitanju nacionalna relevantnost. Jednu općinu (Ivanska) dobila je (koalicijski s “Damir Bajs nezavisnom listom”) i stranka Nezavisni seljaci Hrvatske, ali to bilježimo samo radi statističke korektnosti, jer osim toga ta stranka nema nikakvog drugog relevantnoga rezultata.

Osim IDS-a, PGS-a i SDSS-a koji postoje u tablici lokalnih rezultata, ali ih ne možemo adekvatno anketno nacionalno mjeriti, ostalo je samo nekoliko pojedinaca koji su postigli veće ili manje lokalne rezultate tako što su svoja imena (poput Bandića) na neki način stranački registrirali ili su osnovali stranke za koje nitko ne vjeruje da su išta drugo doli njihove osobne registrirane liste.

Na takav način djeluju liste Mirka Duspare, Damira Bajsa i Stipe Petrine. To je redoslijed prema snazi postignutoga rezultata, iako je prema ideji (stranačkog) registriranja nezavisne liste prvi Stipe Petrina. Stranka koja je zapravo lista svojeg utemeljitelja je HGS, pa je nakon osnivanja pod imenom HGS, naknadno stranci dodano i Kerumovo ime: Željko Kerum – Hrvatska građanska stranka.

Iako se nijedna od tih stranaka/lista anketno ne pojavljuje one su lokalno znatno utjecajnije, negoli većina stranaka koje su anketno ispod sedmog mjesta. To posebno vrijedi za Mirka Dusparu koji upravlja županijskim središtem, gradom koji je jači i od svoje domicilne županije.

Usporedba redoslijeda stranaka na temelju posljednje ankete i lokalnih izbora jasno pokazuje da nakon prve dvije stranke (stabilnog HDZ-a i nestabilnog SDP-a), slijedi biračko lutanje i traženje stabilne perspektivne treće opcije. Nijednu od političkih opcija koje su sada na političkom tržištu birači nisu prepoznali kao takvu. Ili je riječ o starim strankama koje su u velikom padu ili nestajanju. Ili su relativno nove, ali već limitirane na razinu koja ne pruža sigurnu budućnost. Ili su potpuno nove, ali ujedno i toliko strateški i taktički nezrele da ne uspijevaju zaintrigirati ni poštenih 1% biračkog tijela.

Podijelite:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone