SAVJET NEZAVISNIMA: OTEGOTNI MINUS PRETVORITE U SVOJ VELIKI PLUS!

By | 19. travnja 2017.

(Izborni postupci 2)

 

„Velike“ i „stare“ stranke u posljednje vrijeme sve više koriste pogodnosti koje im donose nezavisni kandidati na njihovim listama, posebno kao nositelji kampanje. S druge strane izvornim se nezavisnim listama na sve moguće načine nastojalo otežati promicanje vlastitih lista, pa se čak smislilo i antipromocijski naziv za nezavisne liste: kandidacijske liste grupe birača. Zamislite molim vas kako takav naziv ugraditi u radijsku reklamu!?

Usporedite ovo dvoje:

Birajte nezavisnu listu Marka Markovića!

Birajte kandidacijsku listu grupe birača Marka Markovića!

Sve vam je jasno – zar ne!? Ima tu još „bisera“ koji služe otežavanju kandidatura, pa čak i „ubijanju“ volje da se netko uopće poželi kandidirati kao stranački nezavisan. No, jedna od otegotnih zapreka zapravo je postala legalna i legitimna prednost nezavisnim listama. I valja je maksimalno koristiti.

Naime, stranku možete osnovati sa 100 osnivača i ona je kao takva priznata na državnoj razini, a nezavisnu listu (kandidacijsku listu grupe birača) možete prijaviti čak i za mjesto s više od 2.500 stanovnika tek ako ste uspjeli prikupiti 110 potpisa birača iz tog mjesta (jedinice lokalne samouprave). Za mjesto s više od 20.000 stanovnika treba vam 400 prikupljenih potpisa. Za Osijek, Rijeku i Split vam treba 1.000 potpisa, dakle čak deset puta više negoli za osnivanje stranke! Za grad Zagreb vam treba 2.500 potpisa samo da biste „sjeli“ za izborni „poker stol“ s „velikim igračima“ (od kojih su većina samo „veliki baloni“). Istodobno je pitanje ima li (osim eventualno HDZ-a) ijedna stranka zaista toliko stvarnih članova u Zagrebu. A poslije SDP-a vjerojatno nema nijedna ni blizu. A osim nekoliko stranaka vjerojatno nijedna više nema toliko članova ni u cijeloj Hrvatskoj! I suguran sam da bi većina stranaka teže skupila tih 2.500 potpisa u Zagrebu od nekih nezavisnih lista. A još sam sigurniji da u mjestima s više od 20.000 stanovnika većina stranaka ne bi prikupila ni onih 400 potrebnih potpisa.

 

Pikupljanje potpisa je nezavisnim listama najbolji temelj kampanje!

Vidjeli ste u izbornom hodogramu da službena kampanja počinje objavom pravovaljanih kandidacija. U slučaju nadolazećih lokalnih izbora bit će to tek od 6. svibnja. Prikupljanje potpisa za nezavinse liste (kandidacijske liste grupe birača) počinje 21. travnja i traje do 4. svibnja. To je nezavisnim listama najvažniji dio (pred)kampanje. Tada se s punim zakonskim pravom možete obratiti svakom registriranom biraču u vašoj jedinici lokalne samouprave i upoznati ga s postojanjem vaše nezavisne liste te zatražiti potpis potpore za kandidaturu.

Vaš cilj tada ne smije biti onih 110 potpisa, pa ni onih 400 potpisa. Vaš cilj treba biti dolazak do potencijalno svakog birača kako biste ga upoznali sa svojom listom i zatražili potporu. Ako ste iole ozbiljnija nezavisna inicijativa tih 110, 180, 250, 400… potpisa bit će samo posljedica vašeg upoznavanja birača s vašom namjerom kandidiranja.

Ne prekidajte zato prikupljanje potpisa ni ako ste dosegnuli dvostruko potreban broj za predaju liste. Potpise prikupljajte planski do kraja roka (naravno, samo nemojte zakasniti s predajom!).

Što znači planski? Kao što se većina kandidata na listama plaši pritisaka lokalnih moćnika već samom činjenicom što su pristali biti članom neke nezavisne liste (imat ćete neugodnosti, možda ostati bez posla… – to su najčešće vaše bojazni koje iznosite inicijatorima nezavisnih lista), isto tako se i birači „plaše“ da niste dovoljno snažni za prijelaz izbornog praga s jedne strane ili da nećete moći upravljati svojom općinom ili gradom s druge strane. Baš zato nemojte prikupljati potpise „skrivečki“, nego hrabro i planski. Nemojte ostaviti jednog ili dva volontera pored svojeg štanda da kao siromah prosi pokoji sitniš. Okupite se u što većem broju i pokažite da imate potrebnu snagu. Pristupite svakom biraču. Ne plašite se javnih rasprava s konkurencijom pred svojim štandom. Vi imate pravo objasniti zašto od nekog tražite potpis potpore. Potpis drukčije i ne biste trebali dobiti, nego tek kad nekom objasnite razlog svoje kandidature. Vi se natječete za „javnu stvar“. Zato je govor i javnost vaše pravo.

Obvezno prikupljanje potpisa tako vam postaje najvažniji alat za upoznavanje birača s vašom listom. Nije važno hoće li vam svatko kome pristupite dati svoj potpis, koliko je važno da ga ukratko upoznate sa svojom listom i nekoliko ključnih poruka. Prikupljanje potpisa vama osigurava legitimitet obraćanja svim svojim potencijalnim biračima, od kvarta do kvarta, od ulice do ulice, „od praga do praga“ (ne ponavljaju li papagajski i u zadnje vrijeme i sve stranke da idu u kampanju „od vrata do vrata“, umjesto organiziranja velikih promašenih skupova?). Ali taj model „oči u oči“ prednost je nezavisnih lista (posebno novih), a ne etabliranih stranaka. Iskoristite ga maksimalno. Uštedjet ćete i sredstva potrebna za kampanju, a etabliranim strankama vrištava će gomila plakata (koja sugerira bahaćenje novcima) tada postati teret, a ne korist.

U općinama gdje se svi poznaju, kao i u manjim gradovima (a u Hrvatskoj je 80% takvih), vi ste već preko skupljanja potpisa osigurali barem 10% glasova (ako ste bili u stanju obići veliki dio svojih birača, upoznati ih sa svojom nezavisnom inicijativom i pokazali se ozbiljnima).

 

 

Sve nakon toga početak je borbe za drugi krug!

I, naravno, bavite se stvarnim lokalnim i komunalnim temama: odgovornošću za gradski/općinski proračun, podizanjem kvalitete života, uređenjem mjesta, brigom za mještane… I sve to ne kao trikom za pridobivanje glasova birača, nego kao svojim stvarnim sadržajem (ma što vam ugrožene etablirane stranke pripisivale i dio medija, od lokalnih „obojenih“ portala, pa naviše, ovisno koliko ste visoko ugrozili dosadašnje „stanje stvari“). Uspijete li, sutra će vam to biti i stvarni posao na temelju kojeg će vas se naknadno i vrednovati.

Cilj lokalnih izbora je popravljanje kvalitete života svima. Sve drugo su spinovi.

Podijelite:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone