SLAVONIJA: USPJEH BI BIO JEDAN NEZAVISNI ŽUPAN, MOŽDA DVA GRADONAČELNIKA, VIŠE OD TRI NAČELNIKA…

By | 17. travnja 2017.

(Predizborna matematika 12)

 

Slavoniju smo otvorili s Bordsko-posavskom županijom za koju smo procijenili da bi mogla imati izvrsne pojedinačne rezultate u gradovima i općinama, ali da se neće dogoditi županijska sinergija zbog nespojivosti pojedinih pokretača nezavisnih lista.

Nastavljamo s ostale četiri slavonske županije. Kad je u pitanju Vukovarsko-srijemska županija možemo odmah iznijeti potpuno suprotnu konstataciju u odnosu na Brodsko-posavsku: naime, ovdje možemo očekivati ozbiljnu bobru nezavisnog kandidata za župana s jedne strane i relativno slabu mrežu te prosječne rezultate nezavisnih lista po mjestima u županiji. Uz možda poneko gradsko/općinsko iznenađenje.

 

Vukovarsko-srijemska županija: paradoks – veća šansa za nezavisnog župana od nezavisnih grado/načelnika!

Tomislav Panenić sastavlja županijsku nezavisnu listu više kao svoj vlastiti nezavisni projekt, nego kao derivaciju stanja na terenu. U toj je županiji to možda i jedino rješenje da se ozbiljno ugrozi jedan „stari“ HDZ-ov župan koji teško da može povući i sve glasače HDZ-a. Na tu je kartu očito zaigrao Panenić i sastavom svojih zamjenika i kandidata na listi.

No nas ovdje više zanima hoće li borba za župana podići i samu županijsku listu kao takvu, a onda dati vjetra i gradskim/općinskim nezavisnim listama, pa i prostor potpuno novim nezavisnim listama bez stranačkih pozadinskih predznaka (uključujući ovdje i Most, jer se i sam Panenić naglašeno predstavlja kao nezavisni kandidat koji prikuplja širu potporu raznih političkih opcija kako za prvi, tako još više za potencijalni drugi izborni krug).

Da bismo razumjeli ovo pitanje podizanja nezavisne scene u Vukovarsko-srijemskoj županiji, moramo konstatirati da je nakon posljednjih lokalnih izbora ova županija dobila samo dva nezavisna općinska načelnika (Panenićevih Tompojevaca i susjednog Tovarnika). Uz to još su četiri liste ostvarile dvoznamenkasti postotak glasova (Jarmina 30,73%, Privlaka 24,62%, Gunja 20,86% i Bošnjaci 13,32%), a još samo četiri su prešle izborni prag među kojima je kao najslabija bila nezavisna lista iz Županje s 5,09% glasova (zbog specifičnosti u obzir nismo uzeli nezavisne liste nacionalnih manjina).

Nadam se da ste uočili da, osim liste u Županji koja je za samo nekoliko glasova prešla izborni prag, nezavisnih lista nije bilo ni u jednom drugom gradu ove županije (Vinkovci, Vukovar, Ilok, Otok). Ako kandidatura Tomislava Panenića urodi nicanjem i jačanjem nekih novih nezavisnih lista, onda će i njegov mogući uspjeh biti dvostruko korsitan, a čak i neuspjeh na izborima za župana kompenziran podizanjem snažnije nezavisne scene u županiji. Kad pogledamo tako na njegovu kandidaturu onda nas zanima pitanje može li autentična nezavisna lista nastala u Iloku (s nositeljicom Marinom Budimir) dohvatiti drugi krug, pa možda onda i pobjedu u najistočnijem hrvatskom gradu (a možda se urušavanjem HSS-a i slabošću tamošnjeg SDP-a ta šansa upravo nudi).

 

Osječko-baranjska županija: bez velikih očekivanja nezavisnih

Osječko-baranjska županija ima 42 grada/općine, a nezavisna lista pobijedila je u samo jednoj jedinoj općini – Ernestinovu. Na izborima za općinsko vijeće dobila je 360 glasova ili 30,51%, a za načelnika 607 glasova ili 49,55% (budući da su bila samo dva kandidata u prvom krugu to je bio ujedno i konačni rezultat).

Odličan rezultat ostvarila je nezavisna lista u Punitovcima (39,21%), solidan učinak imale su liste u Semeljcima (14,15%), Feričancima (13,95%) i Bizovcu (10,98%). Prolazne su bile još liste u Čepinu (9,34%) i Satnici Đakovačkoj (7,66%). Postojala je i Nezavisna lista Ante Đapića u Antunovcu (11,69%), kao i njegova lista u Osijeku (8,93%). U Osijeku je izborni prag prešla i nezavisna lista koju je nosio Miroslav Šimić (5,10%), koji će ponovo na izbore, ali sada kao Mostov kandidat za gradonačelnika.

Naravno, i Ivan Vrkić je izašao na izbore kao nezavisni kandidat, ali bez svoje liste za gradsko vijeće, jer je bio zapravo kandidat koalicije SDP-HNS-HSU-a, pa njegov rezultat ne pridružujemo rezultatima nezavisnih lista (kao što zbog specifičnosti izostaljamo i u ovoj županiji nekoliko nezavisnih lista kandidata nacionalnih manjina).

Za ovu županiju imamo najavu zasad četiri županijske liste i kandidata za župana: Ivana Anušića (HDZ), Vladimira Šišljagića (Snaga Slavonije i Baranje – ex-HDSSB), Lidije Dujmović (Živi zid) i Krunoslava Karalića (Most). Budući da nije došlo do razvijanja snažnije nezavisne scene svi oni će na izbore dominantno oslonjeni na stranačke (HDZ, Živi zid i Most) i osobne (Šišljagić) rejtinge, pa o sinergiji nezavisnih ne možemo govoriti ni u jednom slučaju.

Posebno ćemo pogledati situaciju u Osijeku. Objavljene su prve ankete za poziciju gradonačelnika. Evo rezultata ankete Ipsosa i Nove TV (29. ožujka): Ivan Vrkić – SDP-HNS (27,9%), Ivana Šojat – HDZ (18,5%), Dragan Vulin – HDSSB (12,6%), Miroslav Šimić – Most (9,9%), Danijela Lovoković – Snaga (7,5%) i Anto Đapić – NLAĐ (5,7%). Neodlučnih je 12,6%.

 

 

Jasno je da će (u odnosu na ostala tri velika grada) ovdje rezultat biti prilično izvjestan. Više nas stoga zanima podudaranje redoslijeda i samih lista za gradsko vijeće. Tu očekujemo drukčiji odnos između prve dvije liste, a dvojbeno je koliko može postići oslabljena lista HDSSB-a i njihova dojučerašnja „druga polovica“ okupljena pod imenom Snaga Slavonije i Baranje. Pitanje je i koliki je potencijal Mostove liste za gradsko vijeće, jer je rejting Miroslava Šimića otprilike između rezultata Mosta na posljednjim parlamentarnima izborima u Osijeku (10,82%) i trenutačnog rejtinga Mosta na nacionalnoj razini (8%), a u javnosti je javni naglasak na njemu, a ne na listi (što u pravilu znači i niži rejting liste za vijeće od osobnog rejtinga kandidata).

I u ovoj županiji bit će nam zanimljivo pratiti hoće li se većina nezavisnih lista opet pojaviti individualno i samostalno (bez umrežavanja) ili će ih dio biti na Mostovoj županijskoj listi, a dio samostalan.

 

Požeško-slavonska županija: zasad nema na vidiku nezavisnog gradskog ili općinskog pobjednika

Na posljednjim izborima pojavila se (niotkud) županijska nezavisna lista Joze Gavrana, osvojila 2.002 glasa i „ni kriva ni dužna“ prešla izborni prag (5,80%). I to gotovo da je sve što bismo o nezavisnima mogli reći u ovoj županiji. Dobro, još i to da je nezavisna lista u Požegi osvojila 1.110 glasova (9,16%) te u izjednačenoj utakmici između SDP-ove i HDZ-ove koalicije presudila većinu u gradskom vijeću u korist ove druge koalicije (priskrbivši si poziciju predsjedanja gradskim vijećem).

Ostali rezultati su simbolični, pa to pogledajmo od najjače do najslabije liste: Pakrac (10,58%), Kutjevo (9,55%) i tri nezavisne liste u Lipiku (9,37%, 5,93% i 2,36%).

Pa ipak, ponovi li se požeški rezultat i poveže s još nekom („starom“) nezavisnom listom ili možda i novom (najavljuje se nezavisna lista u Pleternici), možda je ovdje opet lakše postići prijelaz izbornog županijskog praga, nego u Osječko-baranjskoj županiji. Ključno je samo pitanje hoće li to biti novi autentični nezavisni pokušaji s vlastitim potencijalom ili će biti zaogrnuti Mostovim ili nekim drugim predznakom.

 

Virovitičko-podravska županija: najslabija županija po zastupljenosti nezavisnih lista

Kao ni u Požeško-slavonskoj, tako ni u Virovitičko-podravskoj županiji nemamo nijednu pobjedničku nezavisnu listu. Najbliže je tome bila nezavisna lista Milana Cindrića u Gradini (24,40%). Osim nje, u ovoj županiji prag su prešle samo još dvije nezavisne liste: u Voćinu (15,94%) i Zdencima (9,98%). I bile su još samo dvije liste ispod praga (druga lista u Zdencima i lista u Suhopolju).

Hoće li na nadolazećim lokalnim izborima biti bolje? Između nakana bivšeg SDP-ovom kandidata za župana Tomislava Žagara (napustio SDP i pridružio se kao nezavisni Mostovu klubu zastupnika) i nekih mogućih novih lista istaknut ćemo samo nešto novo i Hrabro. Tako se, naime, javnosti predstavlja nova nezavisna lista iz Orahovice s Ivančicom Grgić kao kandidatkinjom za načelnicu. Jesu li dosadašnje nezavisne liste i nova lista iz Orahovice (a možda i još poneka nova lista za koju ne znamo) dostatne za potencijal umrežavanja i jesu li tome uopće sklone, teško je sada reći.

Možda je oslonac na vlastite snage i individualan „test“ u ovom trenutku maksimum nezavisnih snaga za ovu županiju.

Podijelite:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone